Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές τους τελευταίους μήνες για ακίνητα στη Θεσσαλονίκη με τις καθυστερήσεις, όμως, των δημόσιων υπηρεσιών να «φρενάρουν» την επενδυτική διαδικασία η οποία όχι μόνο κρίνεται μη φιλική, αλλά αναγκάζει και πολλούς να στραφούν σε άλλες χώρες.
Οι προοπτικές ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και οι χαμηλές -συγκριτικά με άλλες πόλεις- τιμές έχουν προσελκύσει επενδυτές από Ισραήλ, Βαλκάνια, χώρες της Κεντρικής Ευρώπης αλλά και τρίτες χώρες οι οποίοι ξεπερνούν το 40% των αγοραστών που προέρχεται από την ξένη αγορά και στρέφονται σε ακίνητα είτε για μια επένδυση είτε για διαμονή. «Ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς αφορά τους ξένους επενδυτές οι οποίοι παρατηρούν ότι η Θεσσαλονίκη έχει προοπτικές ανάπτυξης, γι’ αυτό και αποφασίζουν να επενδύσουν τα χρήματά τους. Παλαιότερα είχαμε επενδυτές κυρίως από Ισραήλ, Βαλκάνια ενώ σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον προέρχεται απ’ όλα τα μέρη του κόσμου, όπως Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη ή και τρίτες χώρες με τα προγράμματα Golden Visa», ανέφερε στο ThessToday.gr o πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τζάρος.
Εκτός λίστας οι Ρώσοι, κέρδος οι Ουκρανοί
Σύμφωνα με τον κ. Τζάρο, η Θεσσαλονίκη αποτελούσε δελεαστική πόλη για επένδυση από τους Ρώσους, ωστόσο, λόγω του πολέμου πάγωσαν τα επενδυτικά σχέδια και χάθηκαν από τη λίστα των ενδιαφερόμενων. Αντιθέτως, κέρδος για την ελληνική αγορά τους τελευταίους μήνες είναι οι Ουκρανοί πολίτες. «Ένα παραπάνω ενδιαφέρον εμφανίστηκε από τους Ουκρανούς οι οποίοι έρχονται πλέον στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα του πολέμου και αγοράζουν σπίτια. Με όσα διαθέσιμα χρήματα είχαν, αποφάσισαν να έρθουν και στη Θεσσαλονίκη και να επενδύσουν σε ένα ακίνητο», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών.
Οι καθυστερήσεις των υπηρεσιών διώχνουν τους επενδυτές
Αν και η Θεσσαλονίκη προσελκύει εκατοντάδες επενδυτές, ένα ποσοστό αποχωρεί καθώς όπως τονίζει ο κ. Τζάρος η επενδυτική διαδικασία έχει εξελιχθεί σε έναν ατελείωτο Γολγοθά με τις υπηρεσίες του δήμου να υπολειτουργούν. «Όταν ένας ξένος επενδυτής αποφασίζει να επενδύσει σε μια χώρα, το σύστημα χρειάζεται να είναι φιλικό προς αυτόν. Οι διαδικασίες πρέπει να γίνονται σχετικά γρήγορα και με σαφήνεια. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν συναντούν οι επενδυτές που έρχονται στη Θεσσαλονίκη. Οι υπηρεσίες του δήμου δεν λειτουργούν σωστά ενώ αυτήν τη στιγμή στην κεντρική πολεοδομία υπάρχει μόνο ένας τοπογράφος για να ελέγξει τα τοπογραφικά όλων των αδειών της πόλης», επισήμανε.
Βάσει σχεδιασμού όταν καταθέτει κάποιος μια προέγκριση για άδεια, γίνεται ο τοπογραφικός έλεγχος υπό κανονικές συνθήκες μέσα σε τρεις ημέρες. «Αυτήν τη στιγμή χαιρόμαστε αν γίνει ο τοπογραφικός έλεγχος σε 2 μήνες μιας και υπάρχουν άδειες στην πολεοδομία που φτάνουν και τους εννιά μήνες αναμονής. Στη συνέχεια ακολουθούν και οι υπόλοιποι έλεγχοι για τους οποίους απαιτείται ένα χρονικό διάστημα. Αυτό έχει ως συνέπεια να καθυστερεί αρκετά η επενδυτική διαδικασία και να φεύγουν οι επενδυτές. Η Θεσσαλονίκη δηλαδή χάνει ένα ποσοστό των επενδυτών οι οποίοι αγανακτούν όταν οι υπηρεσίες υπολειτουργούν ενώ επιθυμούν να επενδύσουν άμεσα», σημείωσε ο κ. Τζάρος προσθέτοντας ότι έχει απευθυνθεί στο δήμο για το ζήτημα και του δόθηκε η εξής απάντηση «αυτούς τους συγκεκριμένους πόρους έχουμε».
«Αν μια πόλη που υποτίθεται θέλει τους ξένους επενδυτές, θα πρέπει να κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη ώστε να επενδύσουν και όχι να περιμένουν έως και έναν χρόνο για μια άδεια», δήλωσε κλείνοντας ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ
Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.