Μενού Κλείσιμο

Βιβλιοπαρουσίαση: Η πορεία της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου

Πριν  λίγους μήνες περίπου ο Θανάσης Μησιτσάκης κυκλοφόρησε το καινούργιο βιβλίο του (τρίτο κατά σειρά) που αναφέρεται στην πορεία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου από την εποχή που λειτουργούσε ως άσυλο μέχρι την περίοδο που έκανε πράξη την Ψυχιατρική μεταρρύθμιση, εφαρμόζοντας Κοινοτικά προγράμματα [ Προστατευόμενα διαμερίσματα, Οικοτροφεία, Ξενώνες, Κέντρα Ημέρας].

 

Στις 521 σελίδες του μπορεί κανείς να δει όλη την πορεία του Ψυχιατρείου αφού ο Θανάσης Μησιτσάκης έχει καταγράψει οτιδήποτε το αφορά σε έξι ενότητες που περιλαμβάνουν ιστορικά στοιχεία, άρθρα, εκδηλώσεις, εκδοτική δραστηριότητα, αλλά και πίνακες ζωγραφικής ασθενών μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Συναντήσαμε τον  Θανάση Μησιτσάκη και μας μίλησε για το βιβλίο του: «Αφορμή για τη δημιουργία αυτού του βιβλίου ήταν ότι το 2014 το ΨΝΠΟ σταμάτησε να λειτουργεί αυτόνομα και εντάχθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης ως Ψυχιατρικός τομέας.

Το Ψ.Ν.Π.Ο.  λειτουργούσε με μονάδες που οργανώθηκαν και αναπτύχθηκαν με σκοπό την παροχή ψυχιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, αλλά και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Στο βιβλίο αυτό καταγράφονται άρθρα, όλες οι μορφές εκδηλώσεων, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών αλλά κύρια η μακροχρόνια, επίπονη και συλλογική προσπάθεια όλων των υπαλλήλων και υπηρεσιών του Ψυχιατρείου που συνέβαλαν στον μετασχηματισμό του, από «Άσυλο-Ψυχιατρείο» σε ένα σύγχρονο «Δίκτυο Κοινοτικών Ψυχιατρικών Υπηρεσιών», υλοποιώντας Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Επίσης η διαδρομή του μέσα στο χρόνο και η μετατροπή του από Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Ιεράς Μονής Πέτρας Ολύμπου [Θ.Ψ.Π.Ι.Μ.Π.Ο.] σε Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου [Ψ.Ν.Π.Ο.] και τέλος σε Δίκτυο Ψυχιατρικών Υπηρεσιών, εφαρμόζοντας  Ευρωπαϊκά προγράμματα Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, και η οποία παρουσιάστηκε μέσα από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δημιούργησε σημαντικά βήματα ευαισθητοποίησης στους κατοίκους της περιοχής και συγχρόνως μεγαλύτερη αποδοχή των νοσηλευόμενων από τον κοινωνικό περίγυρο.

Ως δίκτυο δομών, ήταν θέμα συζήτησης και παρουσίασης σε πολλά Ψυχιατρικά Συνέδρια της Ελλάδας και όχι μόνο, παρουσιάζοντας συγχρόνως και μια πλούσια εκδοτική δραστηριότητα.

Έτσι, επίλογος όμως όλων αυτών των πολύχρονων προσπαθειών ήταν η ενσωμάτωσή του στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης ως Ψυχιατρικός τομέας.

Κλείνοντας θα θελα να προσθέσω ότι ‘’Πολιτισμός είναι η εναντίωση μας σε κάθε μορφή προκατάληψης και ανισότητας. Όσο περισσότερο χώρο παραχωρούμε στα άτομα με ιδιαιτερότητες, ειδικές ανάγκες, τόσο λιγότερο ανάπηρος θα γίνεται ο κόσμος μας και το μέλλον μας’’.»

 

Ο Θανάσης Μησιτσάκης προσπαθώντας να καταγράψει και να παρουσιάσει την πορεία της Ψυχιατρικής  Μεταρρύθμισης, που πραγματοποίησε το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου , δημιούργησε  το τρίτο κατά σειρά  βιβλίο του.

Στις 521 σελίδες του, που χωρίζονται σε 6 ενότητες, παρουσιάζει την διαδρομή του ΨΝΠΟ από Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων μέχρι την εφαρμογή των  Κοινοτικών Δομών [ Προστατευόμενα διαμερίσματα, Οικοτροφεία, Ξενώνες, Κέντρα Ημέρας] υλοποιώντας Ευρωπαϊκά προγράμματα Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.

Επίσης, στις σελίδες του βιβλίου αυτού, καταγράφονται άρθρα, διάφορες μορφές εκδηλώσεων (πολιτιστικών, ψυχαγωγικών) αλλά κυρίως η μακροχρόνια, επίπονη και συλλογική προσπάθεια των υπαλλήλων και των υπηρεσιών του ΨΝΠΟ, που συνέβαλαν στον μετασχηματισμό του από  ‘’Άσυλο-Ψυχιατρείο’’, σε Δίκτυο Κοινοτικών Ψυχιατρικών υπηρεσιών.

Χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι η παρουσίαση που κάνει ο δημιουργός στα έργα-πίνακες ζωγραφικής των καλλιτεχνών-ζωγράφων, ασθενών του Ψυχιατρείου.

Στη συνέχεια, παρουσιάζει όλη την εκδοτική δραστηριότητα του ΨΝΠΟ, η οποία ήταν πλούσια και επίλογος του βιβλίου είναι ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στο Ψυχιατρείο, όταν έφυγε και ο τελευταίος ασθενής.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ