Μενού Κλείσιμο

Βιβλιοπαρουσίαση από την Ένωση Ποντίων Πιερίας «Θανατικά Ανάσματα σα σχιόνια τ’ Ερζερούμ»

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων που πραγματοποίησε κατά το 2019 και θα συνεχιστούν για την μαύρη επέτειο των 100 χρόνων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, είχε τη χαρά και την τιμή να παρουσιάσει τον συγγραφέα Γιάννη Αμαραντίδη και το βιβλίο του «Θανατικά Ανάσματα σα σχιόνια τ’ Ερζερουμή».

 

Το βιβλίο αποτελεί ένα σύνολο μαρτυριών και διηγήσεων του παππού του και μιας πολύχρονης επιτόπιας έρευνας σε αυτά τα μέρη.

Την εκδήλωση άνοιξε η χορωδία και το τμήμα εκμάθησης ποντιακών οργάνων του συλλόγου με χοράρχη και δάσκαλο τον κ. Μάκη Λολοσίδη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος κ. Χριστοφορίδης, ο οποίος χαιρέτησε εκ μέρους του Δημάρχου Κατερίνης. Στη συνέχεια ο πρόεδρος Κώστας Παπουτσίδης, καλωσόρισε μέλη και φίλους της Ένωσης οι οποίοι για ακόμη μια φορά στήριξαν την Ένωση και έκανε αναφορά στις εκδηλώσεις και τις δράσεις του συλλόγου έως το πέρας του 2019.

Το βιβλίο προλόγισε ο φιλόλλογος κ. Νίκος Αποστολίδης, ο οποίος διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου,στην ποντιακή διάλεκτο και αναφέρθηκε σε περιγραφές της καθημερινότητας στον Πόντο, με σκηνές που κάποιοι τις εχουν ακούσει από τους παπούδες τους και άλλοι δεν τις έχουν γνωρίσει ακόμα.

Για το βιβλίο μίλησε και ο συγγραφέας και πρόεδρος της Οργάνωσης Ποντίων Ν. Καστοριάς κ. Αμαραντίδης. Περιέγραψε στιγμές από την έρευνα που πραγματοποίησε ο ίδιος στις περιοχές στο δρόμο για το Ερζερούμ σε συνδυασμό με ιστορίες που του αφηγήθηκε ο παππούς του καθώς και άνθρωποι οι οποίοι επέζησαν των τραγικών αυτών γεγονότων.

Ο συγγραφέας υπέγραψε βιβλία και συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους, ανταλλάσοντας ιστορίες και μαρτυρίες και από άλλες περιοχές του Πόντου.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ