Μενού Κλείσιμο

Βιώσιμη μετακίνηση από και προς το σχολείο | Οι μαθητές αναζητούν και προτείνουν λύσεις

Βιώσιμη μετακίνηση από και προς το σχολείο

Οι μαθητές αναζητούν και προτείνουν λύσεις

Το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης διοργάνωσε εκδήλωση διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου CES4Kids την Πέμπτη, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΙΜΕΤ κ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου καθώς και επιστημονικοί συνεργάτες του Ινστιτούτου αλλά και πολλοί μαθητές που συμμετείχαν και παρουσίασαν τη μεθοδολογία και τις προτάσεις τους.

Το έργο CES4Kids χρηματοδοτείται από το EIT Urban Mobility και στόχο έχει να εμπλέξει μαθητές από 4 χώρες στον συμμετοχικό σχεδιασμό βιώσιμων λύσεων κινητικότητας που θα βελτιώσουν την καθημερινή μετακίνηση τους από και προς το σχολείο. Το έργο CES4Kids ανέπτυξε εκπαιδευτικό υλικό για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και απώτερος στόχος του ήταν η ενδυνάμωση και κινητοποίηση των μαθητών και των πολιτών για την συμμετοχή τους σε πρωτοβουλίες σχετικές με την βιώσιμη κινητικότητα που αναπτύσσονται σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην Ελλάδα η πιλοτική εφαρμογή του έργου έγινε σε 3 σχολεία, το 18ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών και το 1ο πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Στους μαθητές δόθηκαν αρχικά κάποια ερωτηματολόγια για να προσδιορίσουν τις ανάγκες και τις συνήθειες μετακίνησης τους και μετά διδάχθηκε εκπαιδευτικό υλικό μέσα στις σχολικές αίθουσες το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου. Ακολούθως οι μαθητές αναγνώρισαν τις ελλείψεις και ανάγκες γύρω από το σχολείο τους σε ότι αφορά την ασφάλεια, την προσβασιμότητα, την απρόσκοπτη μετακίνηση τους κτλ. από και προς το σχολείο και ακολούθως πρότειναν λύσεις βελτίωσης.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν αποτελέσματα από τις πιλοτικές εφαρμογές που έλαβαν χώρα σε 4 χώρες και πρωτοβουλίες που αφορούν την βιώσιμη και ασφαλή μετακίνηση των παιδιών από και προς το σχολείο.

Το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης-ΝΠΙΔ), που εδρεύει στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, είναι ο κύριος ερευνητικός φορέας στον τομέα των Μεταφορών στην Ελλάδα, κι από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας πανευρωπαϊκά και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.