Μενού Κλείσιμο

Βάζει θέμα αντισεισμικής θωράκισης

Από την Λαϊκή Συσπείρωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Απαντήσεις για το ποια μέτρα έχουν ληφθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία, ζητά με επερώτησή της, η Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο κείμενο της επερώτησης, η παράταξη της Λα.Συ. στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αναφέρει χαρακτηριστικά «Επανειλημμένα έχουμε επισημάνει τη ζωτική ανάγκη και έχουμε θέσει το θέμα της συνολικής αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας με προτεραιότητα τα δημόσια κτίρια (σχολεία, Πανεπιστήμια, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες κλπ), καθώς και των χώρων συνάθροισης κοινού

(χώροι διασκέδασης, αθλητικοί χώροι κλπ) στη Κεντρική Μακεδονία και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκης, τόσο στη σημερινή όσο και στην προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας, αλλά και προς τις κάθε φορά κυβερνήσεις.

Παρ’ όλες τις κατά διαστήματα δεσμεύσεις για τον αντισεισμικό έλεγχο των κτιρίων, η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου σε ανακοίνωσή της στις 17/1/2018 αναφέρει ότι έχουν ελεγχθεί μόνο 15.000 από τα 87.000 δημόσια κτίρια που πρέπει να ελεγχθούν. Αναφέρει ότι πρέπει να γίνει έλεγχος σε όλα τα κτίρια, έστω και οπτικά, και καλεί ως αρμόδιους τις Περιφέρειες και τους Δήμους, στο πλαίσιο των από το νόμο υποχρεώσεών τους, να προβούν στους αναγκαίους ελέγχους.

Τα παραπάνω δημιουργούν πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή των χιλιάδων πολιτών που είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν αυτά τα κτίρια, όπως και τον κίνδυνο καταστροφής υποδομών που έχουν φτιαχτεί με τον ιδρώτα και τις θυσίες του λαού.

Βεβαίως την πρώτη ευθύνη έχουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις που δεν είναι στον προσανατολισμό τους και δεν διέθεταν τα απαραίτητα κονδύλια για το σκοπό αυτό.

Ευθύνες όμως έχουν και οι τοπικές αρχές που δεν διεκδίκησαν από τις κυβερνήσεις πόρους και δεν έχουν στην προτεραιότητά τους τα έργα που προστατεύουν τη ζωή των εργαζομένων, όπως τα αντισεισμικά, τα αντιπλημμυρικά.

Πολλοί επιστήμονες σε όλους τους τόνους επισημαίνουν την ανάγκη της προτεραιότητας έργων και προληπτικών παρεμβάσεων για την αντισεισμική θωράκιση, δεδομένου ότι η χώρα μας συνολικά, αλλά και η Κεντρική Μακεδονία, είναι ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή.

Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα σ’ όλη τη χώρα αλλά και το «Σμήνος» σεισμικών δονήσεων που καταγράφηκαν στην ΠΕ Κιλκίς υπενθυμίζει αυτά τα προβλήματα και καθιστά τα μέτρα επείγοντα, για να μην ξαναζήσει η περιοχή μας τις καταστροφικές συνέπειες ενός σεισμού όπως αυτός του 1978 στη Θεσσαλονίκη.»

Το κείμενο καταλήγει με την ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη για το «ποιά μέτρα έχουν ληφθεί ή σχεδιάζεται να ληφθούν, από τη Διοίκηση της ΠΚΜ, σχετικά με την αντισεισμική θωράκιση και προστασία στην Κεντρική Μακεδονία»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ