Μενού Κλείσιμο

Τρία μηνύματα και μία… δέσμευση

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Πιερία

Τι είπε για Πιερία, Όλυμπο, «Μακεδονικό» και φορολογία!

Πολλαπλό ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την περιοδεία του σε Πιερία και Πέλλα, δύο ακριβώς χρόνια από την ανάδειξή του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, σε μια περίοδο όπου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (και τα νοικοκυριά) «πνίγονται» στους φόρους και σε επίπεδο εθνικών θεμάτων η κυβέρνηση διαπραγματεύεται (και) για την ονομασία του κράτους της ΠΓΔΜ.

Σημαντική μέρα χαρακτήρισε την 10η Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. «Επέλεξα, αντί να μείνω στο γραφείο μου, να κάνω αυτό το οποίο ξέρω να κάνω καλά και έκανα καλά, να είμαι κοντά στον κόσμο, να σας σφίξω το χέρι, να σας ευχηθώ από καρδιάς να έχετε μια καλή χρονιά», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας από τους Πιεριείς να εμπιστευθούν τον ίδιο και την παράταξη, για να βγει ο τόπος από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα που είχε αποδέκτες κυρίως το στελεχιακό ακροατήριο, που συχνά-πυκνά δυσαρεστείται ή «γκρινιάζει» είτε για επιλογές προσώπων, είτε ακόμα και για την αντιπολιτευτική τακτική που έχει χαράξει ο αρχηγός του κόμματος.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε την περιοδεία του από την Κατερίνη αντί από την βόρεια Πιερία όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, λόγω των προβλημάτων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» που τον ανάγκασαν τελικώς να έρθει οδικώς και όχι αεροπορικώς.

Στον πεζόδρομο της Κατερίνης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους της πόλης και να ακούσει τα προβλήματά τους. «Ξέρουμε», τόνισε «να κάνουμε αγώνα, πάμε πόρτα – πόρτα, χωριό – χωριό, πόλη – πόλη. Δεν θα σας διαψεύσω. Η πραγματική ανάκαμψη θα έρθει όταν θα έρθει η πολιτική αλλαγή». Ένας νέος γιατρός ανέφερε στον κ. Μητσοτάκη ότι το 80% των συμφοιτητών του είναι στο εξωτερικό και πρόσθεσε: «Είσαι η ελπίδα μας, να τα καταφέρεις». «Θα τα καταφέρω», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θα μείνετε όλοι εδώ και θα επιστρέψουν και οι άλλοι από το εξωτερικό. Θέλω η νέα γενιά να ακούσει το πρόγραμμά μας και αυτά που θέλουμε για τη νέα γενιά. Ένα νέος πρωθυπουργός διέψευσε τις ελπίδες των νέων ανθρώπων. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Μόνο με το δικό μας σχέδιο θα έρθει η ανάπτυξη και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης. Η Κυβέρνηση αυτή δοκιμάστηκε δυο φορές και διέψευσε όσους την πίστεψαν».

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα δώσει έμφαση στην πραγματική ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και όπως είπε για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει μείωση των φόρων με παράλληλο περιορισμό της σπατάλης του δημοσίου. Αυτό ήταν το δεύτερο μήνυμα που θέλησε να στείλει, κάτι που σημείωσε και το ίδιο βράδυ, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του: «Έκανα έναν μεγάλο περίπατο στον πεζόδρομο στην Κατερίνη. Μπήκα σε πολλά μαγαζιά. Όλοι μου είπαν το ίδιο πράγμα: “Δεν αντέχουμε άλλο. Δεν ξέρουμε πως έχουμε φτάσει μέχρι εδώ. Δεν αντέχουμε άλλο από τους φόρους και τις εισφορές”. Και αυτό θα αλλάξει. Θα μειώσουμε τους φόρους. Αυτό είναι δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Και θα συμμαζέψουμε, ταυτόχρονα, το Κράτος. Και θα προσελκύσουμε επενδύσεις. Θα αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου.»

Εγκλωβισμένοι σε σπιράλ ύφεσης

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εγκλωβίσει την χώρα σε ένα «σπιράλ ύφεσης» το οποίο δεν αξίζει σε κανέναν έλληνα. «Δεν μας αξίζει να έχουμε νέους επιχειρηματίες, οι οποίοι επιχειρούν, νέους επαγγελματίες οι οποίοι αγωνίζονται, να εργάζονται κάθε μέρα και να βλέπουν ότι έρχεται τελικά το Κράτος να παίρνει το μεγαλύτερο κομμάτι του δικού τους κόπου», τόνιζε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας «δεν μας αξίζει να έχουμε νέους αγρότες, οι οποίοι επιχειρούν σε αντίξοες συνθήκες, χωρίς πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς πόρους και με μια υπερφορολόγηση, η οποία τους τσακίζει και η οποία τους στερεί κάθε κίνητρο για πραγματική δουλειά.»

Έτος πολιτική αλλαγής το 2018

Σε μια προσπάθεια να κρατήσει σε εγρήγορση τα πολιτικά στελέχη του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι το 2018 θα είναι έτος πολιτικής αλλαγής. «Το 2018 να είναι μια χρονιά μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Διότι μετά από 8 χρόνια κρίσης, όλες και όλοι γνωρίζουμε μια απλή αλήθεια: Ότι αξίζουμε καλύτερα. Αξίζουμε κάτι πολύ καλύτερο από τη σημερινή Κυβέρνηση. Αξίζουμε μια οικονομία, η οποία θα αναπτύσσεται με πιο γρήγορους ρυθμούς. Αξίζουμε ένα Κράτος πιο αποτελεσματικό, που θα σέβεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Αξίζουμε μια αξιόπιστη και περήφανη εξωτερική πολιτική, που θα βάζει πάνω απ’ όλα  τα συμφέροντα της χώρας. Και αξίζουμε, επίσης, μια ηγεσία η οποία δεν θα λέει ψέματα. Η οποία θα εξηγεί στους πολίτες, με ειλικρίνεια και με απλά λόγια, ότι ναι υπάρχει ένας καλύτερος δρόμος για εμάς και για τα παιδιά μας. Και, εφόσον τον βαδίσουμε όλοι μαζί με συνέπεια, με πίστη στις δυνατότητές μας, μπορούμε να ελπίζουμε σε πολύ καλύτερες μέρες. Και αυτό το μήνυμα, ένα μήνυμα αισιοδοξίας, αλλά και μήνυμα ενότητας, είναι ένα μήνυμα που θέλω να μεταφέρουμε εγώ και οι συνεργάτες μου, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας διαβεβαίωσε πως  τα στελέχη δεν θα κουραστούν να μεταφέρουν το μήνυμα της αισιοδοξίας που θα φέρει η πολιτική αλλαγή, «άλλοι κουράζονται», είπε, συμπληρώνοντας πως  άλλοι είναι αυτοί οι οποίοι σήμερα, «εγκλωβισμένοι μέσα στα ψέματά τους και μέσα στο λαϊκισμό τους», δε μπορούν να βγουν και να κυκλοφορήσουν στον κόσμο. «Άλλοι είναι αυτοί οι οποίοι υποσχέθηκαν ό,τι μπορείτε να φανταστείτε και σήμερα κάνουν τα ακριβώς ανάποδα. Ματώνει η αριστερή τους συνείδηση, αλλά ψηφίζουν τα πιο σκληρά μνημονιακά μέτρα. Όπως κάνουν και τώρα με το πολυνομοσχέδιο το οποίο και αυτό καταργεί επιδόματα και είναι άλλη μια απόδειξη της τραγικής στροφής την οποία έχει κάνει αυτό το κυβερνητικό μόρφωμα το οποίο, δυστυχώς, κυβερνά τη χώρα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασκώντας κριτική στην συγκυβέρνηση Συ.Ριζ.Α.-Αν.Ελ., ενώ χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία «=κυρίαρχη πολιτική δύναμη, «όχι μόνο διότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του τόπου, αλλά και επειδή ολοένα και περισσότεροι πολίτες προσβλέπουν σ’ αυτήν για να μπορέσουν να δουν οι ίδιοι, στο σχέδιό μας, το δικό τους μέλλον και τη δική τους ελπίδα.»

«Μακεδονικό» -Να μας έχετε εμπιστοσύνη

Η επιλογή της χρονικής στιγμής για να επισκεφθεί την Πιερία (και την Πέλλα) δεν έγινε τυχαία, παραδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «μέρες φορτισμένες», λόγω των διπλωματικών πρωτοβουλιών για την επίλυση των ζητημάτων με την ΠΓΔΜ. «Είναι μέρες, όπου γνωρίζω πολύ καλά ότι οι Μακεδόνες συμπολίτες μας αισθάνονται μια ανησυχία, αλλά και μια προσμονή ταυτόχρονα για την επίλυση του εθνικού ζητήματος το οποίο μας απασχολεί», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος με «μια κουβέντα» έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα τηρήσει το κόμμα του, ζητώντας από τους πολίτες να δείξουν εμπιστοσύνη: «Θέλω να σας πω μια κουβέντα μόνο την οποία είπα και στους Τομεάρχες του Κόμματός μας όταν τους μίλησα για το ζήτημα αυτό. Να μας έχετε εμπιστοσύνη. Όπως είχατε εμπιστοσύνη και στον Κώστα Καραμανλή το 2008 στο Βουκουρέστι.»

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι για το κόμμα του, η ίδια εθνική γραμμή ισχύει στο ακέραιο και σήμερα. «Και δεν αναφέρομαι μόνο στο ζήτημα της ονομασίας. Αναφέρομαι στο ζήτημα των χρήσεων της ονομασίας, αυτό το οποίο αποκαλούμε erga omnes. Και αναφέρομαι φυσικά και στα ζητήματα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων των γειτόνων, που προσβάλουν την εθνική υπερηφάνεια, όχι μόνο των Μακεδόνων, αλλά όλων των Ελλήνων. Και αυτά πρέπει να σταματήσουν αν θέλουμε πραγματικά να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Να μας έχετε εμπιστοσύνη, λοιπόν, σε αυτό το θέμα, διότι η Νέα Δημοκρατία ήταν η Παράταξη που πάντα έβαλε πρώτα το συμφέρον της χώρας. Και αυτό θα κάνουμε και τώρα. Και αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε και στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στα στελέχη του κόμματός του.

Τόπος πλεονεκτημάτων η Πιερία

Όπως ήταν φυσικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Πιερία, χαρακτηρίζοντάς την ως μια περιοχή με πάρα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. «Βουνό, θάλασσα, αγροτική παραγωγή, πολιτισμός. Όλα τα έχετε συγκεντρωμένα εδώ στον τόπο σας», είπε υπογραμμίζοντας πως αυτά τα πλεονεκτήματα πρέπει να αξιοποιηθούν και φέρουν περισσότερες επενδύσεις, ώστε να μείνουν, όπως είπε, κυρίως τα νέα παιδιά στην Πατρίδα μας.

Για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων στάθηκε και στη συνεργασία που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με το Κράτος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως προς το θεσμικό και αναπτυξιακό της ρόλο, κάτι που – όπως σημείωσε – θα αποτελέσει πραγματικότητα στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Υπογράμμις παράλληλα, την ανάγκη καταπολέμησης της γραφειοκρατίας η οποία δεν επιτρέπει σε Δημάρχους και Περιφερειάρχες να κάνουν τη δουλειά τους.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο απαραίτητο της επικοινωνιακής προβολής και τουριστικής αξιοποίησης του Ολύμπου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Όλυμπος θα πρέπει να γίνει προορισμός για όλους τους ορειβάτες παγκοσμίως, όπως έχει γίνει για τους μαραθωνοδρόμους η διαδρομή Μαραθώνας – Αθήνα.

Ο κ. Μητσοτάκης, ουσιαστικά προανήγγειλε μια ακόμη παρουσία του στην Πιερία το καλοκαίρι, λέγοντας  «Και μια δέσμευση που έχω αναλάβει και την οποία θέλω να κάνω πράξη φέτος το καλοκαίρι μαζί με τον γιο μου, να έρθω να ανέβω τον Όλυμπο. Ελπίζω να μπορέσω να έρθω το καλοκαίρι να την κάνω επιτέλους πράξη», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα στελέχη της παράταξής του στο νομό, για την υποδοχή που του επεφύλαξαν.

Βαγγέλης Ζαμαντζάς

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ