Μενού Κλείσιμο

Τουρκικό σήριαλ…

Αβεβαιότητα για το μέλλον των δύο στρατιωτικών που συνελήφθησαν από τους Τούρκους

Η κυβέρνηση υποτίμησε το περιστατικό, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ζήτησε την άμεση επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών στην χώρα μας.

 

Παρατείνεται η αγωνία για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, μετά τη σύλληψή τους σε τουρκικό έδαφος κοντά στην συνοριογραμμή του Έβρου.

Η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου στην Αδριανούπολη να απορρίψει το αίτημα των δικηγόρων των ελλήνων στρατιωτικών για την αποφυλάκισή τους έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο την υπόθεση, δημιουργώντας ανησυχία στην Αθήνα.

Στη φυλακή για άγνωστο διάστημα οι έλληνες στρατιωτικοί

Κι αυτό διότι η απόρριψη της ένστασης για την προφυλάκιση θεωρείται το πρώτο επεισόδιο του σίριαλ, του οποίου η εξέλιξη παραμένει άγνωστη.

Τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού παραμένουν στις τουρκικές φυλακές και θα παραμείνουν για άγνωστο χρονικό διάστημα, καθώς αφενός είναι άγνωστο πότε θα δικαστούν, αφετέρου νέα ένσταση για αναστολή κράτησης μπορεί να υποβληθεί από τους δικηγόρους τους τουλάχιστον έπειτα από έναν μήνα…

Το μόνο θετικό της υπόθεσης είναι ότι επισήμως στο κατηγορητήριο κατά των ελλήνων στρατιωτικών δεν υπάρχει πουθενά η αναφορά περί κατασκοπείας. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο το πότε θα γίνει η δίκη και ως εκ τούτου μέχρι πότε θα κρατούνται στις τουρκικές φυλακές.

Κινητικότητα στην Αθήνα – Διεθνοποιείται το θέμα

Η Αθήνα, η οποία υπολόγιζε ότι το θέμα της κράτησης των στρατιωτικών –που είχε χαρακτηρίσει στην αρχή «τυπικό»- θα λυνόταν άμεσα, εκφράζει την αγωνία της για τις εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό, συνεκλήθη έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου προκειμένου να συζητηθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις αλλά και να χαραχθεί μία ενιαία γραμμή με πρωταρχικό στόχο, να γίνουν όλες οι αναγκαίες διπλωματικές ενέργειες για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων.

Η κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, τονίζει ότι θα αξιοποιηθούν όλοι οι διπλωματικοί δίαυλοι για τη διευθέτηση του ζητήματος, υπογραμμίζοντας ότι εάν χρειαστεί θα υπάρξει και επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος σε χθεσινές του δηλώσεις από τις Βρυξέλλες, υποστήριξε ότι «η σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών είναι θέμα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μετά από επικοινωνία που είχε με την κ. Μογκερίνι, στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα θέσει -όπως είπε- «το θέμα της κράτησης των δύο ελλήνων, των δύο ευρωπαίων στρατιωτικών, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία».

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της κρατά ψύχραιμη στάση για το θέμα προσπαθώντας έτσι να συμβάλλει στην άμεση επίλυση του ζητήματος μέσω της διπλωματικής οδού και αφήνει τις όποιες ευθύνες υπάρχουν για το χειρισμό του θέματος για αργότερα.

 

Οι οικογένειες των στρατιωτικών

Οι δύο οικογένειες των ελλήνων στρατιωτικών, που είδαν χθες τα παιδιά τους, απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ φοβούμενοι μήπως και περιπλέξουν ακόμη περισσότερο την κατάσταστη.

Ούτως ή άλλως βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές για τους λεπτούς χειρισμούς που απαιτούνται με στόχο να αφεθούν γρήγορα ελεύθεροι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί.

Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση υποτίμησε το περιστατικό

«Η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές Αρχές είναι απαράδεκτη και δηλητηριάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» τόνισε, από τη Σύμη, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση πως υποτίμησε το περιστατικό.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε παντελώς ανυπόστατο κάθε ισχυρισμό περί κατασκοπείας από ένστολους πεζούς, ζητώντας την άμεση και ασφαλή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ελλάδα. Μάλιστα, κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς, έστω και με καθυστέρηση, όπως είπε, να πράξουν όλα όσα πρέπει, για να τελειώσει εδώ η ανεπίτρεπτη ομηρεία τους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως υποτίμησε το περιστατικό, «όπως υποτίμησε και τη διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο». Υπενθύμισε, δε, πως σήμερα η Τουρκία δέσμευσε με navtex ολόκληρο το Καστελόριζο, προκαλώντας για ακόμη μία φορά.

«Θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Σχέσεις που να στηρίζονται όχι μόνο στο διεθνές δίκαιο, αλλά και στους άγραφους κανόνες αμοιβαίου σεβασμού. Σε ανάλογες προκλήσεις οι Έλληνες είμαστε πάντα ενωμένοι, το έχουμε αποδείξει στη μακρά ιστορία μας. Και κανείς δεν πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι αν χρειαστεί έχουμε την αποφασιστικότητα, τα διεθνή ερείσματα αλλά και την ισχύ, να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα» ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη από τη Σύμη.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ