Μενού Κλείσιμο

Το Υπουργείο Μεταφορών απαντά στον Κ. Βελόπουλο για το «υδατοδρόμιο» Κατερίνης: «Δεν υπάρχει ούτε αίτηση, ούτε τεχνικός φάκελος…»

«Δεν υφίσταται σε εξέλιξη κάποια διαδικασία εξέτασης αίτησης για χορήγηση αδείας υδατοδρομίου στη συγκεκριμένη περιοχή», απαντά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για ένα έργο που από τον Απρίλιο του 2016 το Δημοτικό Συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει θετικά

 

«Ανώμαλη προσγείωση» στην πραγματικότητα (ή καλύτερα ανώμαλη προσθαλάσσωση) επεφύλασσε η απάντηση του Υπουργείου Υποδομών σε ερώτημα του Κυριάκου Βελόπουλου για το πού βρίσκεται η διαδικασία αδειοδότησης υδατοδρομίου στην Κατερίνη.

 

«Δεν υφίσταται σε εξέλιξη κάποια διαδικασία εξέτασης αίτησης για χορήγηση αδείας υδατοδρομίου στη συγκεκριμένη περιοχή», απαντά ορθά-κοφτά το Υπουργείο Υποδομών δια του υφυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη, στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης.

Λίγες μέρες πριν ο Κυριάκος Βελόπουλος είχε καταθέσει σχετικό ερώτημα, επικαλούμενος δημοσιεύματα του 2016, σύμφωνα με τα οποία η (τότε) δημοτική αρχή έκανε λόγο για έργο που θα μπορούσε να αδειοδοτηθεί σε διάστημα μερικών μηνών.

Στις 23 Απριλίου 2016, από το γραφείο τύπου του Δήμου Κατερίνης, στάλθηκε σε όλα τα μέσα, ενημερωτικό δελτίο με τίτλο «Η Κατερίνη στο χάρτη των υδατοδρομίων της χώρας».

Στο συγκεκριμένο ενημερωτικό σημείωμα (Πολιτεία 24/04/2016) αναφερόταν μεταξύ άλλων τα εξής: «Στην ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά η δημιουργία υδατοδρομίου στην Παραλία Κατερίνης συνεισφέροντας σημαντικά στη διασύνδεση και ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και στη βελτίωση της οικονομίας.

Το θέμα εισηγήθηκε ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης στη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, προτείνοντας ως ιδεατή θέση το αλιευτικό καταφύγιο της Παραλίας, ενώ το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε καταρχήν θετικά προς το Λιμενικό Ταμείο Πιερίας.

“Το υδατοδρόμιο μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και εργαλείο για την περαιτέρω εξέλιξη της επικοινωνίας της Πιερίας με άλλες περιοχές, στο πλαίσιο του σχεδιασμού που υλοποιούμε για την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή μας” σημείωσε σχετικά, ο δήμαρχος, ο οποίος πρότεινε το χώρο, που είναι σήμερα το καταφύγιο της Παραλίας, καθώς έχει ένα άνοιγμα 37 μέτρων (20 χρειάζονται για το υδροπλάνο), ώστε να μπορεί να σταθμεύσει το υδροπλάνο, το οποίο προσγειώνεται και απογειώνεται με την αυτονόητη και βάσει νόμου τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας για τους λουόμενους.

Υπολογίζεται ότι με μία μέση πληρότητα, της τάξεως του 60 και πλέον τοις εκατό, που μπορεί να προκύπτει το καλοκαίρι, τα 45 λεπτά πτήσης θα κοστίζουν περίπου 65 ευρώ, για τον κάθε επιβάτη, ενώ απαιτούνται 8-9 μήνες για να ολοκληρωθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την συγκεκριμένη άδεια

Το γεγονός είναι, πως ακόμη και εμείς οι Κατερινιώτες είχαμε ξεχάσει, την συγκεκριμένη θετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, μέχρι που την επανέφερε στην επιφάνεια ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης (βασιζόμενος στα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής) και ρωτώντας (ευλόγως αφού πέρασαν από τότε σχεδόν 4 χρόνια) για το τι έχει γίνει, τι καθυστερεί την αδειοδότησή του και αν τελικά οι υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων κωλυσιεργούν στην υλοποίηση της πρότασης του Δήμου Κατερίνης.

 

Η απάντηση του υπουργού

Η απάντηση του κ. Κεφαλογιάννη στην σχετική ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, ήρθε να αποκαλύψει πως 4 χρόνια μετά, ο Δήμος Κατερίνης δεν κατέθεσε ούτε σχετικό φάκελο, ούτε αίτηση άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου ή άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου και «ως εκ τούτου δεν υφίσταται σε εξέλιξη κάποια διαδικασία εξέτασης»

Αναλυτικά η απάντηση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, έχει ως εξής: «Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης, σας γνωρίζουμε ότι, σχετικά με την αδειοδότηση υδατοδρομίου στην περιοχή της Κατερίνης και γενικότερα στην περιοχή της Πιερίας, έως σήμερα δεν έχει υποβληθεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αίτηση ή και σχετικός τεχνικός φάκελος που υποχρεωτικά τη συνοδεύει, για χορήγηση “Άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου”, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4146/2013 ή “Άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου”, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4568/2018. Ως εκ τούτου δεν υφίσταται σε εξέλιξη κάποια διαδικασία εξέτασης αίτησης για χορήγηση αδείας υδατοδρομίου στη συγκεκριμένη περιοχή.»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.