Μενού Κλείσιμο

Το πρόγραμμα «Παροχή υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων» στην Π.Ε. Πιερίας

Με γνώμονα την στήριξη και υποστήριξη ηλικιωμένων

 

Η νέα υπηρεσία περιλαμβάνει τη λειτουργία Κέντρου 24ης παρακολούθησης και τηλεφωνικής υποστήριξης ωφελούμενων και την παρακολούθηση και τηλεειδοποίηση των ηλικιωμένων μέσω ειδικών συσκευών.

 

Το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τίτλο, «Παροχή υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων», παρουσίασαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Χρήστος Μήττας, χθες στην έδρα της Π.Ε. Πιερίας, παρουσία της Προϊσταμένης και των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε.Πιερίας, εκπροσώπων Δήμων της Πιερίας, του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», Γηροκομείων, της  ΔΗΚΕΔΗΚ, του ΚΗΦΗ Κατερίνης κ.ά..

 

Το έργο θα υποστηρίξει την παροχή των παραπάνω υπηρεσιών σε 3.000  ωφελούμενους για περίοδο τριών ετών με αρμόδια για την παροχή της υπηρεσίας τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και τις υπαγόμενες σε αυτή Διευθύνσεις και Τμήματα, ενώ η  προτεινόμενη υπηρεσία θα καλύψει το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η κ. Μαυρίδου,  αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της υπηρεσίας, που είναι πλήρως εναρμονισμένη με τον κοινωνικό ρόλο και τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με γνώμονα την υποστήριξη ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, που θα τους διασφαλίζει συνθήκες ασφαλούς γήρανσης και ποιοτικής διαβίωσης.

Για ένα σημαντικό έργο, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που κάνει πράξη την αλληλεγγύη στο πλαίσιο της κοινωνικής μας πολιτικής, με σκοπό την υποστήριξη ηλικιωμένων συνανθρώπων μας που θα τους διασφαλίζει συνθήκες ασφαλούς γήρανσης και αυτόνομης διαβίωσης, έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της ΠΚΜ Χρήστος Μήττας.

Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι διαδικασίες λειτουργίας του έργου, προκειμένου να ενημερωθούν οι κοινωνικές δομές των Δήμων της Π.Ε. Πιερίας αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους ηλικιωμένους κατοίκους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας υποστήριξης ηλικιωμένων-που χρήζουν κοινωνικής πρόνοιας και υποστήριξης από τη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, την υποβοήθηση της μοναχικής διαβίωσης τους και την ασφαλή τους γήρανση. Η δράση αφορά κυρίως άτομα που ζουν μόνα ή και σε χρόνια πάσχοντες (κατάθλιψη, αστάθεια, κινητικά προβλήματα, διαβήτης, Alzheimer, καρδιολογικά προβλήματα, αναπνευστικά προβλήματα, κ.α.) που βρίσκονται σε συνθήκες ένδειας.

Η υπηρεσία προς τους ηλικιωμένους θα περιλαμβάνει τη λειτουργία Κέντρου 24ης παρακολούθησης και τηλεφωνικής υποστήριξης ωφελούμενων και την παρακολούθηση και τηλεειδοποίηση των ηλικιωμένων μέσω ειδικών συσκευών.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποκτώντας με τη μορφή υπηρεσίας για τρία έτη τις απαραίτητες υποδομές (χώρος λειτουργίας, τηλεφωνικό κέντρο, τηλεπικοινωνιακές και πληροφορικές υποδομές)  και ανθρώπινους πόρους για τη παροχή της υπηρεσίας 24ης παρακολούθησης, αποκτά ένα πρότυπο Κέντρο Διαχείρισης κλήσεων με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, που έχει άμεση πρόσβαση στο αρχείο κάθε ηλικιωμένου και αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους κλπ και ανταποκρίνεται άμεσα σε οποιαδήποτε ανάγκη ή επιθυμία του ηλικιωμένου.

Ακόμα και αν ο  ηλικιωμένος δεν είναι σε θέση να απαντήσει η 24ωρη υπηρεσία στέλνει αμέσως βοήθεια, κάποιο γείτονα, μέλος της οικογένειάς του, ασθενοφόρο, την Άμεση Δράση, την Πυροσβεστική.

Παράλληλα, η  υπηρεσία περιλαμβάνει την 24ώρη παρακολούθηση των ηλικιωμένων μέσω των ειδικών συσκευών (χεριού ή λαιμού) οι οποίες παρέχονται και εγκαθίστανται  στον ωφελούμενο από τον ανάδοχο της νομικής δέσμευσης.  Βασικός στόχος είναι οι συσκευές  να χορηγούνται από τη Περιφέρεια με βάση δίκαια κοινωνικά, ιατρικά και οικονομικά κριτήρια στους δικαιούχους ηλικιωμένους.

Διακρίνονται ανάλογα με τις ανάγκες των ωφελουμένων σε:

-Συσκευές κατ’ οίκον παρακολούθησης με κουμπί πανικού. Ο ωφελούμενος έχει τη δυνατότητα κλήσης σε βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού όταν χρειαστεί άμεση βοήθεια (κουμπί πανικού).

-Συσκευές κατ’ οίκον παρακολούθησης  με ανίχνευση πτώσης & κουμπί πανικού. Η συσκευή διαθέτει μηχανισμό ανίχνευσης πτώσης και ελέγχου κίνησης ή ακινησίας των φορέα της. Επιπλέον ο ωφελούμενος έχει τη δυνατότητα κλήσης σε βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού όταν χρειαστεί άμεση βοήθεια (κουμπί πανικού).

-Συσκευές παρακολούθησης και εντοπισμού θέσης εκτός σπιτιού. Με χρήση της συσκευής είναι δυνατή η προβολή του ωφελούμενου σε γεωγραφικό χάρτη μέσω διαδικτύου και η αποστολή ειδοποίησης σε περίπτωση απομάκρυνσης από συγκεκριμένα όρια. Η συσκευή αυτή είναι χρήσιμη σε ασθενείς με άνοια, που συχνά απομακρύνονται λόγω απώλειας της μνήμης από την οικία τους και δεν μπορούν να βρεθούν.

Οι συσκευές με την ενεργοποίηση τους έχουν δυνατότητα αποστολής ειδοποίησης, μέσω τηλεπικοινωνιακού δικτύου, η οποία ενημερώνει το εξειδικευμένο προσωπικό της υπηρεσίας 24ωρης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, το οποίο δέχεται τις κλήσεις και επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον εξυπηρετούμενο ανταποκρινόμενο στην έκτακτη ειδοποίηση, για να καταγράψει και να αξιολογήσει το αίτημα του να το ικανοποιήσει, εφόσον είναι δυνατόν, και/ή να στείλει άμεσα την αναγκαία βοήθεια (πρώτο βήμα αντιμετώπισης του περιστατικού , η υπηρεσία ειδοποιεί και στέλνει αμέσως την αναγκαία βοήθεια: συγγενικό πρόσωπο, εθελοντή γείτονα, προσωπικό του «Βοήθεια στο Σπίτι», ασθενοφόρο, Άμεση Δράση, Πυροσβεστική).

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.