Μενού Κλείσιμο

Το πετρέλαιο «καίει» τους καταναλωτές

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη φορολόγηση των καυσίμων

Σπριντ στην πανευρωπαική κατάταξη των χωρών με βάση τις τιμές των καυσίμων έκανε το 2017 η Ελλάδα, λόγω της εκτίναξης των φόρων.

Συγκρίνοντας τη θέση της χώρας στην πανευρωπαική κατάταξη κατά τη χρονιά που φεύγει με εκείνη που είχε στα τέλη του 2016, αποδεικνύεται ότι ειδικά στο ντίζελ κίνησης αναρριχήθηκε στη σχετική λίστα κατά… δέκα ολόκληρες θέσεις, και από τη 15η μεταξύ 28 χωρών, κατέχει πλέον τη 5η θέση από πλευράς ακρίβειας.
Ανοδο όμως λόγω φόρων κατέγραψε η Ελλάδα και στις άλλες κατηγορίες. Ακριβώς ένα χρόνο πίσω, (19/12/2016), η Ελλάδα κατείχε την 4η θέση ανάμεσα στις χώρες με την ακριβότερη βενζίνη, την 9η στο πετρέλαιο θέρμανσης και την 15η στο ντίζελ κίνησης. Ενα χρόνο μετά με βάση το τελευταίο δελτίο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τιμές λιανικής των υγρών καυσίμων (11/12/2017), η χώρα μας κατέχει την 3η υψηλότερη τιμή βενζίνης, την 8η ακριβότερη στο πετρέλαιο θερμανσης και την 5η υψηλότερη στο ντίζελ κίνησης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το κόστος βενζίνης στη χώρα μας κινείται στα 1,534 ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή 13% πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ο οποίος διαμορφώνεται στα 1,359 ευρώ.
H τιμή στην Ελλάδα είναι ελάχιστα χαμηλότερη απ’ ό,τι στην Ιταλία που βρίσκεται στη 2η θέση, αφού στη γειτονική χώρα η βενζίνη πωλείται μόλις 9 σεντς ακριβότερα (1,534 ευρώ) ανά λίτρο. Ταυτόχρονα, 22 σεντς μάς χωρίζουν από την Ολλανδία, τη χώρα με την πιο «τσουχτερή» τιμή στην Ε.Ε., όπου η βενζίνη πωλείται 1,555 ευρώ ανά λίτρο.
Τα 1,534 ευρώ ανά λίτρο αντιπροσωπεύουν τη μέση πανελλαδική τιμή, κάτι που σημαίνει πως σε ορισμένους νομούς της χώρας η βενζίνη είναι αρκετά ακριβότερη, με συνέπεια να ξεπερνά ακόμη και τη μέση τιμή στην Ολλανδία. Στο Λασίθι για παράδειγμα πωλείται προς 1,608 ευρώ, στη Κεφαλοννιά προς 1,624 ευρώ, και στη Σάμο προς 1,657 ευρώ.

5ο ακριβότερο ντίζελ στην ΕΕ
Το ντίζελ κίνησης, από τα 1,186 ευρώ ανά λίτρο που πωλούνταν στις 19 Δεκεμβρίου 2016, εκτινάχθηκε ένα χρόνο μετά στα 1,303 ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή έχει ανατιμηθεί κατά 10%.
Η αυξημένη μέση πανελλαδική τιμή του ντίζελ φέρνει πλέον τη χώρα κατά 5% πάνω από τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι τα 1,243 ευρώ ανά λίτρο. Επίσης, κατατάσσει την Ελλάδα ως το 5ο ακριβότερο κράτος στην Ε.Ε., πίσω μόνο από Φιλανδία, Βρετανία, Ιταλία και Σουηδία.

8ο ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης
Το τέλος του 2017, και ενώ το επίδομα μειώνεται κατά 50%, βρίσκει τους Ελληνες καταναλωτές να πληρώνουν το καύσιμο ακριβότερα από χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Αυστρία, και πάλι λόγω των φόρων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ε. Επιτροπής, η Ελλάδα κατέχει την 8η θέση στην κατάταξη, με τη μέση τιμή του diesel θέρμανσης να βρίσκεται στα 98,3 σεντς ανά λίτρο (11/12/2017), και να είναι σχεδόν διπλάσια απ’ ότι στο Βέλγιο (59,5 λεπτά).
Σε πολύ χαμηλότερα από τα ελληνικά επίπεδα είναι οι τιμές στη Βρετανία (60,2 σεντς), στην Ιρλανδία (65,5 σεντς), στη Γερμανία (63,9 σέντς). Φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης απ’ ότι οι Ελληνες αγοράζουν επίσης πάρα πολλοί Ευρωπαίοι, όπως οι Αυστριακοί, οι Τσέχοι, οι Γάλλοι, οι Ισπανοί, οι Φιλανδοί, οι Ρουμάνοι, οι Βούλγαροι, οι Κύπριοι κ.ά.

Προσαύξηση στις κατώτερες συντάξεις όσων συνταξιούχων χάσουν εντελώς το ΕΚΑΣ
Με προσαυξήσεις στις κατώτερες συντάξεις, έως 600 ευρώ, θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την οριστική περικοπή του ΕΚΑΣ από το 2018. Αυτό επεσήμανε σε δηλώσεις του ο ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.
Στην δήλωση που έκανε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Πετρόπουλος επεσήμανε: Μοναδική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίζει περιπτώσεις όπου πραγματικά υπάρχει τέτοια επίδραση, όπως στο ΕΚΑΣ που πράγματι περικόπτεται, με μία νομοθετική μεταβολή από το 2010 και το νόμο 1863 … είχε προβλεφθεί η απόστασή του από τη σύνταξη. Χαρακτηρίστηκε απολύτως προνοιακό και είχε υπάρξει δέσμευση να περικοπεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι τη δική μας. Τα πράγματα τέθηκαν με το γνωστό τρόπο το 2015 και νομοθετήθηκε τότε», όπως σημείωσε, «δεν πρόκειται για κάτι νέο … εμείς παίρνουμε μέτρα απάλυνσης των συνεπειών εκεί που πράγματι υπάρχει μία τέτοια ανάγκη, με τις γνωστές ρυθμίσεις που ήδη αντιλαμβάνονται οι ασφαλισμένοι, εφάπαξ παροχές, κοινωνικό μέρισμα, μέτρα για τη στέγαση, επιδόματα τέκνων, όλα αυτά που εμείς εξακολουθούμε να λαμβάνουμε», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος.
«Δεν διαφεύγει της προσοχής μας η προστασία των κατώτερων συντάξεων μέχρι 600 ευρώ, που θα έχουν μία προσαύξηση, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα από την μείωση μέχρι και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, καθώς το 2018 είναι η τελευταία χρονιά», κατέληξε.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ