Μενού Κλείσιμο

Το ΚΥΣΕΑ ενισχύει τις δυνάμεις στα σύνορα για την αποτροπή εισβολής παράνομων μεταναστών: Η ασύμμετρη απειλή εξ ανατολών

H Ελλάδα έχει δικαίωμα να επιβάλλει τους δικούς της νόμους στα σύνορα της, διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

 

Τουλάχιστον δυόμιση ώρες διήρκεσε η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το οποίο συγκλήθηκε με αφορμή τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέλυσε τα πέντε μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

 

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Τις τελευταίες μέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της. Η μετακίνηση αυτή, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία. Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής. Τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν διά της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση. Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης. Η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της».

Τα πέντε μέτρα που ελήφθησαν από το ΚΥΣΕΑ

-Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

-Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

-Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

-Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Στον Έβρο ο Μητσοτάκης – Μαζί με τον Σαρλ Μισέλ

Στον Έβρο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της λήψης πέντε μέτρων από το ΚΥΣΕΑ για τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα στον Έβρο.

«Το συμβούλιο εθνικής ασφάλειάς μας έλαβε την απόφαση να αυξήσει στο ύψιστο τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά μας. Από αυτή τη στιγμή δεν θα δεχόμαστε κανένα νέο αίτημα ασύλου για ένα μήνα. Επικαλούμαστε το άρθρο 78.3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωση για να διασφαλίσει την πλήρη στήριξη της Ευρώπης» ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter.

Στη συνέχεια με δεύτερη ανάρτηση ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφτώ τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο με τον Σαρλ Μισέλ».

 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: H Ελλάδα έχει δικαίωμα να επιβάλλει τους δικούς της νόμους στα σύνορα της

Η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να επιβάλει τους δικούς της νόμους στα σύνορα της. Απαντώντας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ερώτηση του OPEN TV και του Εθνους, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποστήριξε αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας: να αποφασίζει, δηλαδή, για οτιδήποτε συμβαίνει στα όρια της κυριαρχίας της. Στην ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ΔΕΝ αναφέρεται σε παρόμοιο «δικαίωμα» της Τουρκίας για το θέμα της μετακίνησης των προσφύγων και των μεταναστών στον Έβρο.

Η ερώτηση αφορούσε την απαράδεκτη απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να καλέσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να πάνε μαζικά στα σύνορα της χώρας του με την Ελλάδα, δημιουργώντας μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Το ερώτημα αναφερόταν στην αμερικανική θέση αναφορικά με την πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελληνοτουρκικό πόλεμο.

Κατά τα άλλα, ο εκπρόσωπος φέρθηκε ολίγον «ποντιοπιλατικά», καθώς κάλεσε την Άγκυρα, αλλά και την Αθήνα να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των προσφύγων, κάτι που έτσι κι αλλιώς πράττει η ελληνική κυβέρνηση. Και σε αυτή την περίπτωση, και σε άλλες, ο ταραξίας είναι η Τουρκία, που προκαλεί πολεμικές κρίσεις στη Μεσόγειο, δεν είναι η Ελλάδα.

Όλη η γραπτή δήλωση ακολουθεί:

Γνωρίζουμε αυτές τις αναφορές και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Καλούμε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση καθώς εξελίσσεται η κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να επιβάλλει τους νόμους της στα σύνορά της.

Προτρέπουμε την Τουρκία και την Ελλάδα να διασφαλίσουν ότι, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν αυτή τη ροή προσφύγων και μεταναστών, ενεργούν κατά τρόπο σύμφωνο με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών νόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των διεθνών νόμων που αφορούν τους πρόσφυγες.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.