Μενού Κλείσιμο

Το «φαινόμενο» Πιερία | Γαλάζια κυριαρχία 30 ετών!

Γράφει ο Βαγγέλης Ν. Ζαμαντζάς

Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993, θα πρέπει να ανατρέξει κάποιος για να δει την Πιερία σε άλλο χρώμα πέραν του γαλάζιου…

Θα πρέπει να ανατρέξει κανείς, αρκετές δεκαετίες πίσω για να δει στον εκλογικό χάρτη την Πιερία σε άλλο χρώμα και άλλη πρώτη άλλη πολιτική δύναμη! Η Πιερία αποδεικνύεται «κάστρο» για τη Νέα Δημοκρατία. Θα πρέπει να ανατρέξει κάποιος αρκετές δεκαετίες πίσω, αν θέλει να δει την Πιερία «με άλλο χρώμα».

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να πάει στον εκλογικό χάρτη της Ελλάδας του 1993. Τον Οκτώβρη του 1993 ήταν η τελευταία φορά που δεν έκοψε πρώτη το νήμα η Ν.Δ.. Τότε ήταν το ΠΑΣΟΚ το οποίο μετά την «τριετή κυβερνητική παρένθεση» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, επιστρέφει στην εξουσία με τον ιστορικό του ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου, στην αρχηγία.

Από τις εκλογές του 1996 η πρώτη επιλογή για τους εκλογείς της Πιερίας είναι η κεντροδεξιά παράταξη, είτε αρχηγός είναι ο Έβερτ, είτε ο Κώστας Καραμανλής, είτε ο Αντώνης Σαμαράς, είτε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, είτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακόμη και στα «πέτρινα χρόνια» για το κυβερνών κόμμα, η Νέα Δημοκρατία στην Πιερία καταφέρνει να επιβιώσει. Το 2009 ο εκλογικός χάρτης είναι πράσινος, αλλά η Πιερία –και κανά δυο ακόμη εκλογικές περιφέρειες σε όλη τη χώρα- παραμένει «μπλε».

Το ίδιο γίνεται και το Μάιο του 2012 όταν η Νέα Δημοκρατία καταγράφει πανελλαδικά το χαμηλότερο ποσοστό (18,85%). Σε εκείνες τις εκλογές η Πιερία της δίνει 27%.

Το 2015, τη χρονιά που ο ΣΥΡΙΖΑ «έρχεται με φόρα» στην εξουσία η Πιερία «αντέχει». Τον Γενάρη του ’15 λαμβάνει στην Πιερία ποσοστό 34,07%, ενώ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους ποσοστό 32,68%. Είναι η πρώτη φορά, μετά το 1993 που «κινδυνεύει» να χάσει την πρωτιά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά, κόβει το νήμα πρώτη, αφού επικρατεί του ΣΥΡΙΖΑ στην Πιερία με μόλις 220 ψηφοδέλτια. 23.607 ψήφοι για τη Ν.Δ. και 23.427 για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Έκτοτε, η (εκλογική) ιστορία είναι γνωστή. Ούτε το 2019, ούτε το 2023 πάει «κόντρα στο ρεύμα» και οι Πιεριείς εμπιστεύονται για μια ακόμη φορά τη Νέα Δημοκρατία.

Να σημειωθεί, ότι ενδιάμεσα των βουλευτικών εκλογών είχαν προηγηθεί εκλογές για την (τότε) Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, μετέπειτα για την Περιφέρεια, αλλά και Ευρωεκλογές. Σε καμία από αυτές η Νέα Δημοκρατία δεν απώλεσε την πρωτιά στην Πιερία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ