Μενού Κλείσιμο

Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα

Υπάρχει νομοθεσία, επιβάλλεται προληπτικός έλεγχος

Οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να προστατευθούν οι εργαζόμενοι «από τη θερμική καταπόνηση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών», εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, υπενθυμίζοντας στους Τεχνικούς Επιθεωρητές Ασφαλείας πως θα πρέπει να φροντίσουν –και όσο οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές-για προληπτικούς ελέγχους.

Από σήμερα και για τις επόμενες μέρες ο υδράργυρος δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή σε εργαζόμενους που λόγω της φύσης της δουλειάς τους, αναγκάζονται να εργαστούν σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, υπάρχει νομοθεσία η οποία θέτει κάποιους κανόνες στην απασχόληση υπό συνθήκες καύσωνα.

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο:

-Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε ομάδες με υψηλό κίνδυνο για την υγεία τους από την εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες, που είναι οι καρδιοπαθείς, οι πνευμονοπαθείς, οι πάσχοντες από γενικά νοσήματα (πχ σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές αρτηριακής πίεσης κοκ), οι λαμβάνοντες συγκεκριμένα φάρμακα (πχ ινσουλίνη, αντιδιαβητικά, διουρητικά, αντιχολιεργικά κοκ), οι γυναίκες σε περίοδο κύησης.

-Τα απαιτούμενα τεχνικά μέτρα που πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται από τους εργοδότες αφορούν σε μετρήσεις της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας στους χώρους εργασίας και σε παρεμβάσεις στα δομικά στοιχεία των κτιρίων, σε τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας και στην απαιτούμενη προσαρμογή του μικροκλίματος του εργασιακού χώρου.

-Τα οργανωτικά μέτρα αφορούν κυρίως στη χορήγηση διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας και σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για τον χρόνο ανάπαυσης για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε περίοδο καύσωνα, την παροχή πόσιμου νερού σε θερμοκρασία 10ο –15ο C, τον προγραμματισμό των εργασιών και τη σύνταξη σχεδίου αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, σε συνεργασία και με τον γιατρό εργασίας και τον τεχνικό ασφαλείας. Ειδικότερα δε για τις υπαίθριες εργασίες προβλέπεται επιπλέον η χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής, η διαμόρφωση σκιερού μέρους για τα διαλείμματα, η κατασκευή στεγάστρων και ο προγραμματισμός των εργασιών, ώστε οι κοπιαστικότερες να γίνονται στις ώρες που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.

-Επισημαίνεται ότι για τον κλάδο των  Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών επαγγελμάτων όλης της χώρας, οι σχετικές εργασίες διακόπτονται σε περιπτώσεις καύσωνα, όταν η θερμοκρασία στον τόπο εργασίας υπερβαίνει τους 38ο C υπό σκιά, ενώ το ημερομίσθιο καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή.

-Για τους εξωτερικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούν δίκυκλο (διανομείς, courier) σε επιχειρήσεις εκδόσεων, βιβλιοχαρτοπωλείων κτλ δεν επιτρέπεται να απασχολούνται εκτός εγκαταστάσεων της επιχείρησης, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα (38ο και άνω).

Σημαντική, είναι η δραστηριότητα των αρμόδιων Τεχνικών Επιθεωρητών Εργασίας, η οποία την περίοδο αυτή θα πρέπει να επικεντρωθεί σε προληπτικούς ελέγχους εφαρμογής μέτρων που κατατείνουν στη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, σε όλους τους εργασιακούς χώρους και ιδίως στους πλέον επιβαρυμένους από τη θερμική άποψη (πχ οικοδομές, οδικά ή άλλα τεχνικά έργα, αγροτικές εργασίες, ταχυμεταφορές με δίκυκλο, σε μαγειρεία, οδικές μεταφορές κλπ).

Για οτιδήποτε σχετικό με τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Επιθεώρηση Εργασίας του Νομού Πιερίας στo τηλέφωνo 23510 79066 ή στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης στο τηλέφωνο 23510 23888.

Ενημέρωση από την εβδομαδιαία εφημερίδα Επτά. Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

Ακολουθήστε μας:
FB: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία
YouTube: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία

Instagram: efimerides_epta_politeia

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ