Μενού Κλείσιμο

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καταργεί τα δικαιώματα των αμβλώσεων

ΗΠΑ: Ανατράπηκε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καταργεί τα δικαιώματα των αμβλώσεων

Ιστορική στροφή στις ΗΠΑ, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε τη συνταγματική απόφαση Roe v Wade, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακό δικαίωμα για άμβλωση.

Ως εκ τούτου, εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ θα χάσουν το νόμιμο δικαίωμα στην άμβλωση, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε μια απόφαση 50 ετών που την νομιμοποιούσε σε εθνικό επίπεδο.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση-ορόσημο Roe v Wade, εβδομάδες μετά από ένα πρωτοφανές έγγραφο που διέρρευσε.

Η απόφαση θα αλλάξει τα δικαιώματα των αμβλώσεων στην Αμερική, με κάποιες πολιτείες πλέον να μπορούν να απαγορεύσουν τη διαδικασία. Σύμφωνα με το BBC, οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να εισαγάγουν νέους περιορισμούς ή απαγορεύσεις.

Δεκατρείς πολιτείες έχουν ήδη ψηφίσει τους λεγόμενους«εκτελεστικούς νόμους» που θα θέσουν αυτόματα εκτός νόμου την άμβλωση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ορισμένες άλλες είναι πιθανό να προχωρήσουν ταχέως σε νέους περιορισμούς.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το Μιζούρι έγινε η πρώτη πολιτεία της χώρας που τερματίζει εντελώς τις αμβλώσεις, με τη σύμφωνη γνώμη του γενικού εισαγγελέα Έρικ Σμιτ.

Συνολικά, η πρόσβαση στις αμβλώσεις αναμένεται να διακοπεί για περίπου 36 εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα της Planned Parenthood, ενός οργανισμού υγειονομικής περίθαλψης που παρέχει τη δυνατότητα της άμβλωσης.

Το BBC αναφέρει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο εξέταζε την υπόθεση Dobbs v Jackson Women’s Health Organization, που αμφισβητούσε την απαγόρευση της άμβλωσης στο Μισισιπή μετά από 15 εβδομάδες.

Όμως, το Ανώτατο δικαστήριο που πλέον διαθέτει συντηρητική πλειοψηφία αποφάσισε υπέρ της πολιτείας με ψήφους έξι έναντι τριών -βάσει ιδεολογικών γραμμών-, τερματίζοντας ουσιαστικά το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

«Επομένως, θεωρούμε ότι το Σύνταγμα δεν παρέχει δικαίωμα στην άμβλωση… και η εξουσία για τις αποφάσεις των αμβλώσεων πρέπει να επιστραφεί στον λαό και στους εκλεγμένους εκπροσώπους του», ανέφερε μέρος της απόφασης.

Δημοκρατικοί κυβερνήτες πολλών πολιτειών, όπως η Καλιφόρνια, το Νέο Μεξικό και το Μίσιγκαν, έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις συναντήθηκε επίσης με επτά γενικούς εισαγγελείς των Δημοκρατικών πολιτειών την Πέμπτη για να συζητήσουν πώς να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των αμβλώσεων, μετέδωσε το Reuters.

Η υπόθεση-ορόσημο του 1973 Roe v Wade είδε το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφαίνεται με ψήφους επτά έναντι δύο, ότι το δικαίωμα μιας γυναίκας να διακόψει την εγκυμοσύνη της προστατεύεται από το σύνταγμα των ΗΠΑ. Η απόφαση έδινε στις Αμερικανίδες απόλυτο δικαίωμα άμβλωσης τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, αλλά επέβαλε περιορισμούς στο δεύτερο τρίμηνο και απαγορεύσεις στο τρίτο.

Πόσο σημαντική είναι η απόφαση

Για τον Λόρενς Γκόστιν, διευθυντή του Ινστιτούτου O’Neill για το Εθνικό και Παγκόσμιο Δίκαιο Υγείας στο του Πανεπιστημίου του Τζορτζτάουν, η απόφασή είναι «η μεγαλύτερη ανατροπή των δικαιωμάτων των γυναικών στην αμερικανική ιστορία».

«Η κατάφωρη περιφρόνηση του Δικαστηρίου για ένα παγιωμένο προηγούμενο, μαζί με το σχέδιο γνωμοδότησης που διέρρευσε προηγουμένως, υπονομεύει τη νομιμότητα του Δικαστηρίου και την εμπιστοσύνη της Αμερικής στο ομοσπονδιακό δικαστικό σώμα. Αλλά ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι επιπτώσεις στις γυναίκες που ζουν σε πολιτείες που απαγορεύουν ή περιορίζουν την πρόσβαση στις αμβλώσεις. Θα δούμε το «Δύο Αμερικές», μια που προστατεύει την υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών και μια όπου οι γυναίκες θα έχουν λίγα, αν όχι καθόλου, αναπαραγωγικά δικαιώματα. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα διευρύνει τις φυλετικές και υγειονομικές ανισότητες σε ολόκληρη την Αμερική. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει καταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες μια από τις πλέον ακραίες χώρες όσον αφορά στο δικαίωμα στην άμβλωση».

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.