Μενού Κλείσιμο

Την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξέλεξε η Ελληνική Βουλή: Προεδρίνα ευρείας αποδοχής

Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη στην Προεδρία της Δημοκρατίας με 261 ψήφους, έχοντας ευρεία πολιτική συναίνεση (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ).

 

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζουράρις, ο οποίος εξαιτίας ενός προβλήματος στο πόδι δεν μπορούσε να μετακινηθεί. Παράλληλα για λόγους υγείας απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνας Αλεξιάδης, Νίκος Συρμαλένιος που εξέφρασαν την πρόθεση ψήφου τους με επιστολές. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ψήφισε με επιστολική ψήφο υπέρ της κυρίας Σακελλαροπούλου

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα ορκιστεί στα νέα της καθήκοντα την Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020, στη Βουλή των Ελλήνων και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Προεδρικό Μέγαρο. Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε τη διαδικασία της ψηφοφορίας από το γραφείο της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου και υποδέχθηκε λίγο αργότερα το προεδρείο της Βουλής.

Στις πρώτες της δηλώσεις από τη νέα της θέση η κυρία Σακελλαροπούλου δεσμεύθηκε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά της, όπως τα περιγράφει το Σύνταγμα. «Σας ευχαριστώ θερμά για το μήνυμα και τα ευγενικά λόγια με τα οποία το συνοδεύετε. Παρακαλώ να μεταβιβάσετε στη Βουλή τις ευχαριστίες μου για την τιμή που επιφυλάσσει στο πρόσωπό μου και τη διαβεβαίωση ότι έχω πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζομαι και του χρέους που αναλαμβάνω. Δεσμεύομαι ότι θα ασκήσω τα καθήκοντά μου μέσα στο πλαίσιο που περιγράφει το Σύνταγμα και σε συνεργασία με το Κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση θα επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, εγγύηση για την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας» ανέφερε αρχικά.

«Η χώρα μας ένα σύγχρονο κράτος Δικαίου και από πολλά χρόνια μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης, πολιτισμού και δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση και βελτίωση της θέσης αυτής είναι η η διασφάλιση εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Δεν παραγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες και τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, στις οποίες περιλαμβάνονται η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η μαζική μετακίνηση πληθυσμών και η συνεπακόλουθη ανθρωπιστική κρίση, η υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και οι κάθε είδους ανισότητες και αποκλεισμοί, η αντιμετώπιση των οποίων υπερβαίνει τα όρια των κρατών και απαιτεί διεθνή συνεργασία» συνέχισε η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Ιδιαίτερα για τη χώρα μας η εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο ενός κλίματος ηρεμίας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης, η οικονομική ανάπτυξη, η αντιστροφή της φυγής των νέων στο εξωτερικό και η προστασία των αδυνάμων αποτελούν προτεραιότητες. Η κινητοποίηση και η συνεργασία του ανθρώπινου δυναμικού, η βελτίωση της εκπαίδευσης και του συστήματος υγείας, η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αποτελούν παράγοντες για την επίτευξη των στόχων αυτών». πρόσθεσε.

«Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα όπως αυτά περιγράφονται στο Σύνταγμα και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Μια κοινωνία που επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει προκλήσεις του παρόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Διαβεβαιώνω ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του Συνταγματικού μου ρόλου», κατέληξε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

 

Ενωτική και αξιοκρατική η υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, επέδωσε στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Βουλής, μια πρόταση που όπως ανέφερε, έτυχε ευρύτατες αποδοχής με 261 ψήφους, υπερκαλύπτοντας τα 2/3 που απαιτεί και επικυρώνοντας την ενωτική και αξιοκρατική υποψηφιότητά της. Γεγονός που καταδεικνύει ότι τα υψηλά καθήκοντά της εκκινούν ευοίωνα.

Στη συνέχεια, ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στον αείμνηστο ΠτΔ, Μιχαήλ Στασινόπουλο, ο οποίος επίσης προέρχονταν από τους κόλπους του ΣτΕ και επικαλέστηκε δικές του αναφορές για τον ρόλο του ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, επισημαίνοντας ότι αυτό δημιούργησε «μια νέα εποχή στο δημόσιο βίο της χώρας». Αναφερόμενος στην κυρία Σακελλαροπούλου, τόνισε ότι διαθέτει το θεσμικό παράστημα που απαιτείται για τον ρυθμιστή του πολιτεύματος και τον εκφραστή του έθνους.

 

Ο κ. Τασούλας την χαρακτήρισε πανάξια δικαστική λειτουργό και στο πρόσωπο τιμάται η ελληνική δικαιοσύνη και η σύγχρονη Ελληνίδα. Και κατέληξε λέγοντας ότι από αυτό το υψηλό σκαλί θα υπηρετήσει την προεδρία της Δημοκρατίας, στις εκδηλώσεις που θα γίνουν για τη συμπλήρωση 2 αιώνων από την ελληνική επανάσταση. «Επάξια η εκλογή αντάξια να είναι και η θητεία σας», ευχήθηκε ο κ. Τασούλας.

 

Πως είδε ο ξένος τύπος την εκλογή Σακελλαροπούλου

-Το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι «οι Έλληνες βουλευτές εκλέγουν την πρώτη γυναίκα επικεφαλής του κράτους», ενώ τονίζει πως η υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου έλαβε 261 ψήφους υπέρ, πολύ περισσότερες από τις 200 που χρειαζόταν.

-Το Associated Press μιλά για «ασυνήθιστη επίδειξη αρμονίας» από τα ελληνικά κόμματα, τα οποία ανέδειξαν την «κορυφαία δικαστίνα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

-Αντίστοιχα και το τουρκικό πρακτορείο Anadolu κάνει ιδιαίτερη μνεία στο ότι η κυρία Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα που κατακτά το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, σημειώνοντας, παράλληλα: «Την πρώην δικαστίνα υποστήριξε το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και το κεντροαριστερό ΚΙΝ ΑΛ. Η πενταετής θητεία της θα ξεκινήσει στις 13 Μαρτίου, όταν θα αντικαταστήσει τον νυν Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο».

Το Der Spiegel αναφέρει πως ο πρωθυπουργός, παρόλο που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, κατάφερε να πείσει για την υποψηφιότητα της Σακελλαροπούλου «τόσο ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και τους Σοσιαλδημοκράτες».

Και το Euronews κάνει αναφορά στην ιστορική εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα έχει ιστορικά χαμηλό ποσοστό εκπροσώπησης γυναικών σε υψηλά πολιτικά πόστα και από τις 18 κορυφαίες θέσεις, όλες πλην μιας στελέχωναν μέχρι σήμερα άνδρες».

Η ιταλική Il Messaggero φιλοξενεί δημοσίευμα για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, σημειώνοντας πως η υποψηφιότητά της έλαβε τη στήριξη και από την αντιπολίτευση.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.