Μενού Κλείσιμο

Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Π.Ε. Πιερίας για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων

Πτώσεις δέντρων οι μόνες «απώλειες» στην Πιερία

Με νωπές τις εικόνες από την Χαλκιδική, όπου τα έντονα καιρικά φαινόμενα κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές, η Περιφερειακή Ενότητα υπενθυμίζει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ο πολίτης πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης παρόμοιων φαινομένων.

Τα καιρικά φαινόμενα «άγγιξαν» και την Πιερία, ωστόσο τα μόνα προβλήματα που παρατηρήθηκαν είναι εκείνα που δημιούργησαν πτώσεις δέντρων στο οδικό δίκτυο, αλλά και οι καταστροφές σε καλλιέργειες.

Με δεδομένο ότι τα καιρικά φαινόμενα είναι σε εξέλιξη, η Περιφερειακή Ενότητα ζητά από τους πολίτες να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμοδίων εμπλεκομένων φορέων (Αστυνομικής Διεύθυνσης και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας) ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα που θα προκαλέσουν τραυματισμούς ή απώλειες ανθρώπινης ζωής.

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν καταγραφεί στην Πιερία μόνο πτώσεις δένδρων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο όπου έχει ήδη επιληφθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ν. Πιερίας, ενώ δεν έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Μία ακόμα περίπτωση πτώσης δένδρου έχει καταγραφεί, στο ύψος του Πλαταμώνα, όπου οδήγησε στην διακοπή της κυκλοφορίας των συρμών της «ΤΡΕΝΟΣΕ», στην κατεύθυνση Θεσσαλονίκης – Λάρισας (το βράδυ της Τετάρτης). Έγινε η μεταφορά των επιβατών με άλλη αμαξοστοιχία στον προορισμό τους, ενώ η κυκλοφορία γίνεται εναλλάξ μόνο από την μία κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «ΤΡΕΝΟΣΕ» εργάζεται για την άμεση επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί από την κακοκαιρία στην ομαλή διεξαγωγή των δρομολογίων της εταιρείας. Με αίσθημα ευθύνης προς τον άνθρωπο και την ασφαλή μετακίνηση των επιβατών, θα δοθεί το συντομότερο δυνατό σε κυκλοφορία και η δεύτερη κατεύθυνση κίνησης των αμαξοστοιχιών.

Ωστόσο, οι πολίτες πρέπει να μην υποτιμούν την ένταση, την έκταση και την σοβαρότητα των καιρικών φαινομένων και πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, τα προτεινόμενα μέτρα αυτοπροστασίας από κίνδυνο καταιγίδας, τους πολύ ισχυρούς ανέμους, τις τοπικά έντονες βροχοπτώσεις, τους κεραυνούς και τις πιθανές χαλαζοπτώσεις:

Οδηγίες για όσο διαρκεί η καταιγίδα

…αν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι:

-Ασφαλίστε πόρτες και παράθυρα.

-Στερεώστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Ελέγξτε αναρτημένες πινακίδες.

-Μην κρατάτε ανά χείρας ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο, γιατί ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια.

-Αποφύγετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο), γιατί οι μεταλλικοί σωλήνες είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού.

-Αποσυνδέσετε τις συσκευές της τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

…αν βρίσκεστε έξω από το σπίτι:

-Προφυλαχθείτε καταφεύγοντας σε κάποιο παρακείμενο εσωτερικό χώρο (κτίριο ή αμάξι) και μην επιχειρήσετε να εξέλθετε, παρά μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε.

-Αν αυτό δεν είναι εφικτό, καθίστε αμέσως στο έδαφος!

-Αν βρίσκεστε απομονωμένος σε μια επίπεδη έκταση και νιώθετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που προμηνύει την εκδήλωση κεραυνού), κάντε βαθύ κάθισμα, με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια, (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματος σας και την επαφή σας με το έδαφος) και πετάξτε ότι μεταλλικό αντικείμενο φέρετε. Προσοχή :μην ξαπλώνετε στο έδαφος!

-Αν βρίσκεστε στο δάσος, προστατευθείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων. Ποτέ μην στέκεστε κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο!

-Αν βρίσκεστε σε χαμηλότερη , σε σχέση με τις γειτονικές , περιοχή προσέξτε ενδεχόμενη εκδήλωση πλημμυρικού  φαινομένου.

-Αν βρίσκεστε στην θάλασσα, βγείτε αμέσως έξω.

-Γενικά, απομακρυνθείτε από ποτάμια , λίμνες και άλλες μάζες νερού.

-Αποφύγετε ψηλές κατασκευές, όπως πυλώνες της ΔΕΗ, ψηλά δέντρα, φράκτες, τηλεφωνικές γραμμές ή γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος.

-Αποφύγετε τη διέλευση κοντά από μεγάλα δέντρα, μπαλκόνια και γενικά περιοχές, όπου αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν.

-Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα, όπως, αμάξια, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης, κ.λ.π.

…αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο σας:

-Ακινητοποιήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, μακριά από  δέντρα , τα οποία μπορεί να καταπλακώσουν το αυτοκίνητο .

-Παραμείνετε μέσα στο αυτοκίνητο με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

-Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα μέσα στο αυτοκίνητο.

-Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Εκτίμηση της απόστασης από την καταιγίδα: Μετρήστε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αστραπής και της βροντής σε δευτερόλεπτα. Διαιρέστε το χρόνο που μετρήσατε με το 3 ,για να υπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα. Η απόσταση αυτή είναι ενδεικτική, καθώς η καταιγίδα μπορεί να εκδηλωθεί πολύ γρηγορότερα.

Μέτρα αυτοπροστασίας από θυελλώδεις ανέμους

-Στερεώστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Ελέγξτε αναρτημένες πινακίδες.

-Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.

-Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

-Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, αναρτημένες  πινακίδες και γενικά από περιοχές, στις οποίες μεγάλα δέντρα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια, απ΄ όπου μπορεί να πέσουν γλάστρες, σπασμένα τζάμια, κ.λ.π.).

Tο τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας συμβουλεύει τους κατοίκους της Πιερίας να καλούν τον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «112» για όλες τις περιπτώσεις Έκτακτης Ανάγκης, αλλά και το «166» τον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)

Ενημέρωση από την καθημερινή εφημερίδα Πολιτεία . Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

Ακολουθήστε μας:
FB: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία
YouTube: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία

Instagram: efimerides_epta_politeia

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ