Μενού Κλείσιμο

Τηλεργασία – έρευνα: Οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να συνεχιστεί και μετά την πανδημία- Ποια τα πλεονεκτήματα

Υπέρ της τηλεργασίας ακόμα και μετά την πανδημία του κορωνοϊού, με την προϋπόθεση ότι η φύση του επαγγέλματος το επιτρέπει, τάσσεται η πλειονότητα των Ελλήνων, όπως αποτυπώνει έρευνα της Focus Bari|YouGov.

Παράλληλα, θεωρούν πως για να υπάρξει μία αμοιβαία ωφέλεια θα πρέπει να έχει προηγηθεί μία κοινή απόφαση μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, τα συμπεράσματα της νέας πανελλαδικής έρευνας της Focus Bari|YouGov σε δείγμα 1.000 ατόμων κατά την περίοδο 15-22 Ιανουαρίου 2022.

Οι δύο στους πέντε εργαζόμενοι Έλληνες (το 39%) δηλώνουν ότι εργάστηκαν ή εργάζονται ακόμη από απόσταση κατά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω πανδημίας. Το 7% εργάζονται συνεχώς με τηλεργασία από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, το 19% μόνο στις περιόδους των lockdown, το 13% στα lockdown και κάποιες πρόσθετες μέρες, ενώ το 61% δεν έχουν εργαστεί ποτέ με τηλεργασία.

Τηλεργασία: Οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να συνεχιστεί και μετά την πανδημία - Ποια τα πλεονεκτήματα

Μεγαλύτερα ποσοστά τηλεργασίας παρουσιάζουν οι γυναίκες (45%) σε σχέση με τους άνδρες (34%), οι κάτοικοι της Αττικής (46%) σε σχέση με εκείνους της Θεσσαλονίκης (39%) και της περιφέρειας (34%), καθώς επίσης οι ηλικιακές ομάδες 25-34 ετών (48%) και 35-44 ετών (43%) έναντι 38% στους 45-54 ετών, 37% στους άνω των 55 ετών και 33% στους κάτω των 25 ετών.

Τηλεργασία: Οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να συνεχιστεί και μετά την πανδημία - Ποια τα πλεονεκτήματα

Επτά στους 10 λένε «ναι» στην τηλεργασία

Tο 23% δηλώνουν «απολύτως υπέρ» της τηλεργασίας, το 47% «μάλλον υπέρ», το 23% «μάλλον κατά» και μόνο το 7% «απολύτως κατά». Τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής της τηλεργασίας εμφανίζουν οι ηλικίες 25-34 ετών (51%) και όσοι έχουν ήδη δοκιμάσει την τηλεργασία (48%).

Τηλεργασία: Οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να συνεχιστεί και μετά την πανδημία - Ποια τα πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες

Σύμφωνα με τις απαντήσεις στην έρευνα, η τηλεργασία παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα τόσο για τους εργαζόμενους (λιγότερος χρόνος στις μετακινήσεις 73%, καλύτερη οργάνωση χρόνου εργασίας 43%, περισσότερος χρόνος με την οικογένεια 36% και περισσότερη ησυχία-λιγότερο άγχος 35%), όσο και για τις επιχειρήσεις (χαμηλότερα ενοίκια και λειτουργικά κόστη 67%, μικρότεροι χώροι γραφείων 64% και μεγαλύτερη αποδοτικότητα εργαζομένων 31%).

Τηλεργασία - έρευνα: Οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να συνεχιστεί και μετά την πανδημία - Ποια τα πλεονεκτήματα

Ωστόσο, η τηλεργασία φαίνεται να παρουσιάζει και ορισμένα μειονεκτήματα, με κυριότερα για τους μεν εργαζόμενους την αποξένωση-έλλειψη κοινωνικοποίησης (73%), για δε τους εργοδότες την αδυναμία να χτίσουν ένα δυνατό εσωτερικό κλίμα συνεργασίας μεταξύ των συναδέλφων (71%).

Το 57% θέλει να συνεχίσει να δουλεύει κάποιες ημέρες με τηλεργασία

Για το 39% των εργαζομένων Ελλήνων που εργάζονται ή έχουν εργαστεί από απόσταση μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, μετά το τέλος της πανδημίας, το καλύτερο θα ήταν να δουλεύουν κάποιες μέρες από απόσταση και κάποιες από τα γραφεία (57%), το 29% θέλουν επιστροφή στα γραφεία όπως πριν την πανδημία, ενώ το 14% επιθυμούν να συνεχιστεί κατά 100% η τηλεργασία.

Τηλεργασία - έρευνα: Οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να συνεχιστεί και μετά την πανδημία - Ποια τα πλεονεκτήματα

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ