Μενού Κλείσιμο

Τι προέκυψε από τη σύσκεψη της Θεσσαλονίκης για τον Κορονοϊό: Η ψυχραιμία, πρώτη γραμμή άμυνας

Εν τω μεταξύ χθες θετικό στον Κορονοϊό βρέθηκε και το παιδί της 38χρονης, με αποτέλεσμα να κλείσει προληπτικά το σχολείο που φοιτά

 

Ψυχραιμία και όχι πανικό συνέστησαν σε όλους μετά το πέρας της σύσκεψης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και πριν ακόμη επιβεβαιωθεί το δεύτερο κρούσμα, επίσης στη Θεσσαλονίκη.

 

Όπως έγινε γνωστό χθες το μεσημέρι, το ένα εκ των παιδιών της 38χρονης, που νοσηλεύεται σε καραντίνα σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, είναι το δεύτερο άτομο στη χώρα μας που νοσεί από τον κορωνοϊό.

Το παιδάκι είχε πάει στο σχολείο για τουλάχιστον δύο ημέρες μετά την επιστροφή της μητέρας του από το Μιλάνο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν εκτεθεί κι άλλα άτομα στον ιό. Το συγκεκριμένο σχολείο παραμένει από χθες κλειστό για προληπτικούς λόγους.

Σε ότι αφορά την σύσκεψη, εκτός των κ.κ. Τζιτζικώστα, Κικίλια και Χαρδαλιά στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Χρήστος Μήττας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Νίτσας, οι Διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικών Περιφερειών Ελλάδας Παναγιώτης Μπογιατζίδης και Δημήτρης Τσαλικάκης, οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σοφοκλής Κουρτίδης και Χαράλαμπος Στεργιάδης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε: «Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε εδώ έτοιμοι να συνδράμουμε το έργο των καθ’ ύλην αρμοδίων, δηλαδή του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας όπου και όταν μας ζητηθεί. Όπως και πριν το πρώτο κρούσμα, έτσι και στο επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε να έχουμε πολύ στενή συνεργασία τόσο με το Υπουργείο, όσο και με την Πολιτική Προστασία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Δεν χρειάζεται πανικός. Το μόνο που χρειάζεται σε αυτή τη φάση είναι ψυχραιμία».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισήμανε: «Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των κορυφαίων επιστημόνων, που μας δίνουν τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουμε μετά από κάθε περιστατικό. Το τελευταίο διάστημα ελέγχθηκαν πολλά ύποπτα περιστατικά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, από τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα Νοσοκομεία Αναφοράς. (…) Θα ήθελα να ζητήσω να υπάρξει ψυχραιμία, ηρεμία αλλά και σωστή ενημέρωση των πολιτών. Εμείς αυτό θα κάνουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια κοιτώντας τους πολίτες στα μάτια. Θα ενημερώνουμε μόνιμα, σωστά και ψύχραιμα για την κατάσταση. Σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος πανικού. Το αντίθετο θα έλεγα. Η σωστή ενημέρωση, η οργάνωση και η συνεργασία θα φέρουν καλά αποτελέσματα. Να ακούμε τους ειδικούς, τους λοιμωξιολόγους, τους επιδημιολόγους, τους γιατρούς και όσους γνωρίζουν καλύτερα περί τίνος πρόκειται. Ο ιός αυτός προσομοιάζει με τη γρίπη και τα πιο πολλά περιστατικά θα είναι ασυμπτωματικά, όμως και όταν υπάρξουν συμπτώματα όπως της γρίπης ο κόσμος πρέπει να είναι ενημερωμένος. Όταν και εφόσον αισθάνεται τέτοια συμπτώματα να μένει στο σπίτι, να συμβουλεύεται τον προσωπικό του γιατρό και τους ανθρώπους της δημόσιας υγείας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πορευτούμε».

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.