Μενού Κλείσιμο

Τι απαντά ο Δήμος Δίου-Ολύμπου για την αφαίρεση δυο Γαλάζιων Σημαιών στον Δήμο Δίου – Ολύμπου

«Δεν προλάβαμε τις διαδικασίες»

Πέρυσι ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, χρέωνε την αφαίρεση (τεσσάρων) γαλάζιων σημαιών στην αδιαφορία της προηγούμενης διοίκησης, αλλά και στον κακό καιρό του Νοεμβρίου (2017) που κατέστρεψε υποδομές (τις οποίες δεν πρόλαβε να αποκαταστήσει). Φέτος, στο ότι δεν κατάφερε, παρά τις προσπάθειες, να επανδρώσει τους ναυαγοσωστικούς σταθμούς (των δυο ακτών που «έχασαν» τη Γαλάζια Σημαία) με ναυαγοσώστες. Το αποτέλεσμα, ένα και τω αυτώ: άσχημος αντίκτυπος για τις ομορφότερες ακτές της Πιερίας

Την δική του εξήγηση επιχειρεί να δώσει ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, για την αφαίρεση δύο γαλάζιων σημαιών από τις ακτές του και μάλιστα, καταμεσής του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τον Δήμο Δίου-Ολύμπου, η αφαίρεση των γαλάζιων σημαιών οφείλεται στο ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία σύναψης σύμβασης για την επάνδρωση των ναυαγοσωστικών σταθμών.

Όπως προκύπτει, από την απάντηση, ο Δήμος ήταν ενήμερος της εξέλιξης και εγκαίρως είχε ζητήσει από τον αρμόδιο φορέα απονομής Γαλάζιων Σημαιών την «οικειοθελή υποστολή των σημαιών».

Το γεγονός αυτό πάντως δεν μειώνει καθόλου τις ευθύνες της απερχόμενης διοίκησης του Δήμου Δίου-Ολύμπου, η οποία για μια ακόμη φορά δεν κατάφερε να φανεί συνεπής ούτε στις δεσμεύσεις της (πέρυσι υποσχόταν αύξηση των γαλάζιων σημαιών), ούτε στις υποχρεώσεις που ανέλαβε καταθέτοντας φάκελο για ανάρτηση γαλάζιων σημαιών στις συγκεκριμένες ακτές.

Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Δήμου

«Με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, στην οποία υποστέλλονται οι Γαλάζιες Σημαίες στις ακτές των Πόρων και της παραλίας Παντελεήμονα, ενημερώνουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση – κριτήριο για την βράβευση αποτελεί η επάνδρωση των ναυαγοσωστικών βάθρων με ναυαγοσώστες και η ύπαρξη ναυαγοσωστικών εφοδίων και εξοπλισμού πρώτων βοηθειών.

Κατά την τρέχουσα κολυμβητική περίοδο, ακολουθήθηκε η διαδικασία σύναψης σύμβασης για την ανάληψη των ανωτέρω καθηκόντων από εξειδικευμένο πάροχο, ωστόσο οι διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι τόσο στην τακτική όσο και στην επανάληψη της διαδικασίας.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή απευθύνθηκε στην αρμόδια υπηρεσία απονομής Γαλάζιων Σημαιών, με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση και οικειοθελή υποστολή των σημαιών προκειμένου να διαφυλάξει το δικαίωμά του Δήμου να αναρτήσει εκ νέου τις γαλάζιες σημαίες την επόμενη περίοδο.

Τονίζεται ότι η υποστολή των γαλάζιων σημαιών συνδέεται κατά κύριο λόγο με την αδυναμία επάνδρωσης των σημείων ναυαγοσωστικής κάλυψης και όχι με την ποιότητα των κολυμβητικών υδάτων.»

Δεύτερη χρονιά «αυτογκόλ» και δυσφήμιση

Όσο θετικό είναι για μια ακτή να έχει γαλάζια σημαία, άλλο τόσο αρνητικό αντίκτυπο έχει για μια ακτή να της αφαιρείται το βραβείο. Το περσινό πάθημα για τον Δήμο Δίου-Ολύμπου και την απερχόμενη διοίκησή του, δεν έγινε μάθημα. Και αν πέρυσι δικαιολογήθηκε στους δημότες του, λέγοντας (τον Σεπτέμβρη του 2018) πως δεν είχε προλάβει να αποκαταστήσει τις ζημιές που είχαν προκληθεί στο Δήμο από τις θεομηνίες του Νοέμβρη του 2017, φέτος δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία.

Πέρυσι, χρέωνε την αφαίρεση γαλάζιων σημαιών στην αδιαφορία της προηγούμενης διοίκησης, αλλά και στον κακό καιρό του Νοεμβρίου (2017) που κατέστρεψε υποδομές (τις οποίες δεν πρόλαβε να αποκαταστήσει), ανακοινώνοντας παράλληλα την απόφασή του να ανακτήσει τις τέσσερις σημαίες και να προσθέσει σε μια ακόμη ακτή, μια επιπλέον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκείνη η ανακοίνωση του Δήμου (Σεπτέμβριος 2018) κατέληγε ως εξής: «Με τις υπεύθυνες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, αποκτήθηκαν οι γαλάζιες σημαίες και με τον ίδιο ζήλο αυτές θα επανέλθουν στους ιστούς των καταγάλανων ακτών.

Οπότε, με βάση τον προγραμματισμό, το καλοκαίρι του 2019 θα είναι υποψήφιες για απόκτηση γαλάζιας σημαίας πέντε ακτές, με σκοπό οι βραβευμένες ακτές του Δήμου Δίου-Ολύμπου, να ανέλθουν σε επτά.»

Ενημέρωση από την εβδομαδιαία εφημερίδα Επτά. Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

Ακολουθήστε μας:
FB: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία
YouTube: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία

Instagram: efimerides_epta_politeia

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ