Μενού Κλείσιμο

Τι απαντά η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων στην Μ. Σπυράκη

Στο στόχαστρο της Κομισιόν τα φυτοφάρμακα

 

Την δέσμευση της ότι η Κομισιόν, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, είναι αποφασισμένη να μειώσει σημαντικά την επικινδυνότητα και τη χρήση φυτοφαρμάκων, κατέθεσε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβουργο   η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη.

 

Όπως είπε η κ. Κυριακίδου, «η Επιτροπή έχει λάβει δραστικά μέτρα για να απαγορεύσει τα νεονικοτινοειδή. Δύο εκ των οποίων έχουν ήδη απαγορευθεί, ενώ ένα απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί σε εξωτερικούς χώρους, και παράλληλα η Επιτροπή θα προτείνει να μην επανεγκριθεί η χρήση ενός άλλου τέτοιου σκευάσματος».

Πρόσθεσε δε ότι η Επιτροπή έχει αναγνωρίσει τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος και έγκαιρα απάντησε στο κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των πολιτών για να αντιμετωπίσει τη μείωση των επικονιαστών. «Και γι’ αυτό θεσπίσαμε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τους Επικονιαστές, η οποία αποτελεί ένα φιλόδοξο πλαίσιο αντιμετώπισης ενός τόσο πολύπλοκου προβλήματος».

Στην ομιλία της στην Ολομέλεια η κ. Σπυράκη ανέφερε ότι, «για πολλές καλλιέργειες η συμβολή των επικονιαστών μπορεί να ανέλθει στο ήμισυ της  αγοραίας αξίας του προϊόντος. Οι επικονιαστές μειώνονται, μειώνονται από τα φυτοφάρμακα, μειώνονται από την αστικοποίηση, μειώνονται από την αυξημένη ρύπανση, από τις μεταβολές στις θερμοκρασίες. Και οπωσδήποτε θα πρέπει να μειώσουμε τα φυτοφάρμακα, αλλά πριν προχωρήσουμε άμεσα, δραστικά και οριζόντια σε αυτό, θα πρέπει να έχουμε τη βάση της μελέτης των επιπτώσεων, διότι εκτός από την ποσότητα των φυτοφαρμάκων, ρόλο παίζει και η σύστασή τους, διότι θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην εισαγωγή φυτοφαρμάκων από τρίτες χώρες που δεν πληρούν τα κριτήρια της Ε.Ε. και γιατί κυρίως πρέπει να οδηγήσουμε τους παραγωγούς μας στη χρήση εναλλακτικών σκευασμάτων. Τους παραγωγούς μας, τους αγρότες μας, είναι εκείνοι που ξέρουν από παράδοση, να σέβονται τις μέλισσες και να αξιοποιούν τον πλούτο τους».

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.