Μενού Κλείσιμο

Τι αλλάζει στα «ενοικιαζόμενα»

Συνέδριο Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας

Τις παρεμβάσεις του Υπουργείου Τουρισμού για τη  δυναμική στήριξη του κλάδου των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων παρουσίασε η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, στην ομιλία της κατά τις εργασίες του ετησίου συνεδρίου της ΣΕΤΚΕ

Το σύνολο των θεσμικών παρεμβάσεων για τη στήριξη και την ενδυνάμωση  του κλάδου των ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, που προέκυψαν μέσα από τη στενή συνεργασία με την Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, παρουσίασε η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, στην έναρξη του ετήσιου συνεδρίου της ΣΕΤΚΕ.

Ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ Παναγιώτης Τοκούζης  ευχαρίστησε την Υπουργό για το συνολικό της έργο για τη στήριξη του κλάδου, και την καθοριστική συμβολή στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων και την ικανοποίηση αιτημάτων που δημιούργησαν νέες αναπτυξιακές προοπτικές για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων.

Η Υπουργός αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα της στρατηγικής στον τουρισμό και την  εξαιρετική πορεία του ελληνικού τουρισμού από το 2015 μέχρι σήμερα, ενώ ανέπτυξε τις  παρεμβάσεις ειδικότερα για τη στήριξη των επαγγελματιών και των  μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που όπως ανέφερε αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του ελληνικού τουρισμού, και την «καρδιά» της ελληνικής φιλοξενίας, για την οποία η χώρα μας φημίζεται διεθνώς.

«Μέσα από τη συνεργασία μας , το Υπουργείο με τη Συνομοσπονδία, ανταποκριθήκαμε στις σύγχρονες ανάγκες του κλάδου σας και ικανοποιήσαμε τα περισσότερα αιτήματά σας για την ενδυνάμωση της επαγγελματικής σας δραστηριότητας και νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησε το Υπουργείο Τουρισμού, περιλαμβάνουν

-Την αναβάθμιση της κατάταξης των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων προαιρετικά, σε πέντε κατηγορίες κλειδιών και η παράταση για την κατάταξή τους έως το τέλος του 2019

-Τις νέες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές με γνώμονα την υψηλή ποιότητα και τα διεθνή πρότυπα, και τη θέσπιση νέων κριτηρίων πιστοποίησης.

-Η αύξηση της δυναμικότητας έως και 30 δωμάτια αντί για 20 και κατ’ επέκταση η δυνατότητα ένταξής των επιχειρήσεων στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

-Την διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης των πιστοποιητικών κατάταξης, πλέον από τις  Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού, και έκδοση των διακριτικών τίτλων από τα κατά τόπους  Επιμελητήρια (ΓΕΜΗ), και από υπηρεσίες μίας στάσης.

-Την έκδοση Υπουργικής Απόφασης, που έδωσε τη δυνατότητα η κατάταξή να μπορεί να διενεργείται από καταρτισμένους μηχανικούς, και η οποία έτυχε καθολικής αποδοχής από τον κλάδο, λόγω της διευκόλυνσης της διαδικασίας και της ελάφρυνσης του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα.

-Την υποστήριξη της πρωτοβουλίας της ΣΕΤΚΕ, το «Καλάθι Πρωινού», στο πλαίσιο της πολιτικής για τη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, τη στήριξη της τοπικής παραγωγής, και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο τουριστικό προϊόν.

Η κα Κουντουρά προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα,  μεταξύ των οποίων, η παράταση στην προθεσμία έγκρισης διακριτικού τίτλου, όπως επίσης η  διασύνδεση των μητρώων των ΠΥΤ και των Επιμελητηρίων.

Η Υπουργός αναφέρθηκε στο νόμο που εισήγαγε, με τον οποίο θεσπίστηκε  το πρώτο στην  Ελλάδα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για το θεματικό τουρισμό, για την  οργανωμένη ανάπτυξη νέων επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες με επίκεντρο την αυθεντική εμπειρία, που αποτελεί κυρίαρχη παγκόσμια τάση,όπου  η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί, και να πρωταγωνιστήσουν οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις.

Επίσης τόνισε ότι η  στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αποτέλεσε προτεραιότητα του Υπουργείου Τουρισμού. Ο τελικός συνολικός προϋπολογισμός των ενισχύσεων μέσω των δυο προγραμμάτων του ΕΠΑΝΕΚ για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για τη δημιουργία νέων, έχει ξεπεράσει  τα 710 εκατ. ευρώ. Είναι τετραπλάσιος του αρχικού σχεδιασμού, με στόχο, όπως τόνισε,  να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες υφιστάμενες και νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ακόμη έκανε λόγο για νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται μέσα από το νέο αναπτυξιακό σχέδιο για τον τουρισμό που έχει καταθέσει το Υπουργείο, τη ριζική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, την υλοποίηση προγραμμάτων μετεκπαίδευσης των εργαζομένων,  και  τη  στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τουριστικής αγοράς.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ