Θύελλα αντιδράσεων από την δήλωση του βουλευτή Γ. Κυρίτση
Δήλωση «μολότοφ»!
«Δε θυμάμαι κανείς να έχει σκοτωθεί από μολότοφ ή κάτι αντίστοιχο», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την αντίδραση όχι μόνο των κομμάτων, αλλά και των δικηγόρων διασωθέντων εργαζομένων της Marfin, οι οποίοι είδαν τρεις συναδέλφους τους να καίγονται από μολότοφ «αγνώστων»
Μιλώντας χθες το πρωί στην ΕΡΤ, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, είπε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στον νέο Ποινικό Κώδικα που τέθηκε προς διαβούλευση: «Δεν ξέρω αν οι μολότοφ πρέπει να είναι κακούργημα ή πλημμέλημα, δε θυμάμαι κανείς να έχει σκοτωθεί από μολότοφ ή κάτι αντίστοιχο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ευτυχώς στις συγκρούσεις στο δρόμο, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε, δεν υπήρχαν τραγικά περιστατικά. Δήλωσε πάντως ότι στο διάλογο πρέπει να ξαναδούν και το θέμα του βιασμού, αλλά και της εγκληματικής οργάνωσης.
Επίσης, ανταπέδωσε τα πυρά στη ΝΔ, με αφορμή την καθυστέρηση στη δική της Χρυσής Αυγής, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «άφησε 110 δικογραφίες σε μία δίκη και προσπαθεί να χρεώσει την καθυστέρηση στην κυβέρνηση».
Η πρώτη αντίδραση για τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κυρίτση «ότι δεν θυμάται να έχει σκοτωθεί κανείς από μολότοφ» δεν άργησε να έρθει με τη Νέα Δημοκρατία να εξαπολύει επίθεση κατά του βουλευτή και του κόμματός του.
Όπως σημειώνουν κύκλοι της Πειραιώς, «υπάρχει, άραγε, όριο στο θράσος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ; Προφανώς όχι. Το μόνο που απομένει στον κ. Κυρίτση είναι να πει στις οικογένειες των θυμάτων της Marfin ότι οι άνθρωποί τους πέθαναν από βραχυκύκλωμα. Μόνο ντροπή» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Οι συγκεκριμένες διατάξεις που περιλαμβάνονται στον νέο Ποινικό Κώδικα συνεχίζουν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις και πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Δικηγόρος των διασωθέντων της Marfin: Ο Κυρίτσης διαστρεβλώνει την Ιστορία
Σύμφωνα με το ethnos.gr, επικοινώνησε με τον δικηγόρο των 11 διασωθέντων της τράπεζας Marfin, Θρασύβουλο Κονταξή, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γιώργου Κυρίτση, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι ηθικά απαράδεκτες αυτές οι δηλώσεις. Είναι ιστορικά στερούμενο ερείσματος γιατί είναι γνωστό το τι συνέβη στη Marfin. Οι μολότοφ προκάλεσαν αυτά που έγιναν στην τράπεζα. Ακόμη, αυτή η τοποθέτηση καλλιεργεί στην πραγματικότητα μία αντίληψη ότι μπορεί κάποιος πράγματι να πετάει μολότοφ χωρίς να υπάρχουν συνέπειες και πρακτικές και νομικές», σημειώνει ο δικηγόρος, προσθέτοντας: «Πρόκειται περί μιας διαστρέβλωσης της Ιστορίας».
ο περιβάλλον της οικογένειας της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της εγκύου που βρήκε φρικτό θάνατο στην Marfin, χαρακτηρίζει ανήθικες τις δηλώσεις του Γιώργου Κυρίτση και επισημαίνει ότι «η Αγγελική πνίγηκε από τους καπνούς που δημιουργήθηκαν από τη φωτιά που ξέσπασε στο ισόγειο του καταστήματος».
Η τραγωδία στη Marfin
Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Μαΐου 2010 όταν γραφόταν μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Η Ελλάδα ζούσε τις πρώτες μέρες του μνημονίου. Οι Έλληνες διαδήλωναν στους δρόμους της πρωτεύουσας. Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.
Ξαφνικά και ενώ όλα κυλούσαν ειρηνικά η ατμόσφαιρα άρχισε να μυρίζει μπαρούτι. Τα επεισόδια ξέσπασαν. Οι διαδηλωτές, που είχαν πλημμυρίσει τόσο την οδό Σταδίου όσο και το Σύνταγμα προσπάθησαν να απομονώσουν τους ταραξίες που είχουν παρεισφρύσει στο συλλαλήτηριο. Οι προσπάθειές τους δεν είχαν αποτέλεσμα. Έγινε η πρώτη επίθεση στο βιβλιοπωλείο Ιανός και λίγο αργότερα ακολούθησε ο εμπρησμός στην τράπεζα Marfin στην οδό Σταδίου. Επικράτησε πανικός και σκηνές αλλοφροσύνης, καθώς οι υπάλληλοι έτρεξαν να σωθούν από το φλεγόμενο κτίριο και τους καπνούς που τους έκοβαν την ανάσα.
Τρεις νέοι άνθρωποι (και ένα μωρό που δεν πρόλαβε καν να γεννηθεί) δεν κατάφεραν να βγουν από το κτίριο και βρήκαν τραγικό θάνατο. Η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η Παρασκευή Ζούλια και ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης. Η πρώτη ήταν έγκυος. Η τραγωδία της Marfin συγκλόνισε το πανελλήνιο.
Σφοδρές αντιδράσεις για το νέο Ποινικό Κώδικα
Εν τω μεταξύ, σφοδρές συνεχίζουν να είναι οι αντιδράσεις σχετικά με τις προτεινόμενες διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα και κυρίως αυτές που αφορούν στην κατοχή εκρηκτικών, αλλά και στην ποινική μεταχείριση όσων βαρύνονται με το αδίκημα της συμμετοχής ή σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.
Την ώρα που σε καθημερινή βάση μπαχαλάκηδες και αντιεξουσιαστές κάνουν «επαναστατική γυμναστική» και επιτίθενται σε συγκεκριμένους στόχους, όπως σε αστυνομικά τμήματα ή σε πεζές αστυνομικές περιπολίες, η κυβέρνηση αποφάσισε να προτείνει τη μετατροπή αδικημάτων όπως την κατοχή εκρηκτικών, την κατασκευή και κατοχή μολότοφ σε πλημμέλημα.
Την ίδια στιγμή, σάλο έχει προκαλέσει η πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε αλλαγές όσο αφορά στο αδίκημα για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται, πλην εξαιρέσεων, να τιμωρείται εφεξής με 5 έως 10 χρόνια ενώ στην ισχύουσα νομοθεσία οι ποινές που προβλέπονται είναι πάνω από 10 με 20 χρόνια. Και όλα αυτά σε μία χρονική συγκυρία όπου ακόμη εκκρεμεί η δίκη της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου η βασική κατηγορία για τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα είναι η εγκληματική οργάνωση.
«Πυρά» από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Καλογήρου
Οι νεολαίοι του κυβερνώντος κόμματος κατηγορούν τον υπουργό ότι μειώνοντας τις ποινές για όσους κατηγορούνται για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», ρίχνει στα «μαλακά» τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Ζητούν μάλιστα να επανεξεταστούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, να τροποποιηθούν ή να αποσυρθούν συγκεκριμένες διατάξεις. « Οι δυο προτεινόμενες διατάξεις που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και που δικαίως έχουν ήδη απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο είναι η επιχειρούμενη μείωση της ποινής για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ο νέος ορισμός για το έγκλημα του βιασμού» αναφέρει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.