Μενού Κλείσιμο

Θετικό σήμα από τη Fitch για την ελληνική οικονομία: Ψήφος «εμπιστοσύνης»

Με μια απόφαση που αποδείχθηκε πιο θετική από τις συντηρητικότερες προσδοκίες που κυριαρχούσαν τις τελευταίες μέρες στις αγορές ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας κατά μία  βαθμίδα, δίνοντας μάλιστα στην αξιολόγηση αυτή θετική προοπτική (outlook) από σταθερή που ήταν. Αυτό σημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα, εάν επιβεβαιωθούν τα κριτήρια και οι προσδοκίες του οίκου για πρόοδο σε συγκεκριμένα μέτωπα η πιστοληπτική αξιολόγηση της οικονομίας έχει θετική δυναμική μεσοπρόθεσμα. 

 

Με την αναβάθμιση η Fitch στέλνει σήμα εμπιστοσύνης στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική από την κυβέρνηση και δίνει ώθηση στην πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας προς την επενδυτική βαθμίδα που είναι ο κορυφαίος στόχος για την ελληνική οικονομία προκειμένου να βελτιωθούν αισθητά οι όροι δανεισμού για το δημόσιο και τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και το προφίλ των επενδυτών που θα μπορεί να προσελκύει η ελληνική οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις βασικές παραδοχές που κάνει ο διεθνής οίκος είναι πως η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει συμφωνία με τους Ευρωπαίους για χαμηλότερους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ το 2021, και υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία που θα έχει για την ανάπτυξη η μείωση των στόχων κατά μια ποσοστιαία μονάδα.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι αναφορές για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μετά τις εκλογές του Ιουλίου, την εποικοδομητική σχέση της κυβέρνησης με τους πιστωτές και την πρόοδο στις συζητήσεις σε συνεννόηση με τους εταίρους, αντανακλώντας την πεποίθηση των αγορών πως οι όποιες διεκδικήσεις πετυχαίνει η Ελλάδα πρέπει να είναι προϊόν συνεννόησης με τους Ευρωπαίους, στους οποίους άλλωστε η χώρα οφείλει το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους της, σχεδόν 240 δισεκατομμύρια ευρώ.  Είναι ενδεικτική η αναφορά του οίκου ότι θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει την εποικοδομητική σχέση με τους πιστωτές, κάτι που περιορίζει τον κίνδυνο οικονομικών συγκρούσεων «που προκάλεσε οικονομική αστάθεια στο παρελθόν».

 

Ώρα αποφάσεων για νέο ομόλογο

Η αναβάθμιση είναι μια εξέλιξη που εκτιμάται πως φέρνει πιο κοντά την έκδοση νέου ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο, ίσως και την Τρίτη, πιθανόν 15ετούς διάρκειας και ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Οι τελικές αποφάσεις σταθμίζονται τις επόμενες ώρες ανάλογα και με το εάν θα προκληθούν αναταράξεις στις αγορές από το αποτέλεσμα των περιφερειακών ιταλικών εκλογών αύριο. Εφόσον σύμβουλοι και οικονομικό επιτελείο αποφασίσουν πως η ώρα για την έκδοση έχει φθάσει το μεγάλο στοίχημα θα είναι το επιτόκιο με το οποίο το δημόσιο θα καταφέρει να δανειστεί τα ποσά που αναζητά, που εκτιμάται πως θα κινηθεί στη ζώνη του 2%.

Η έκδοση θα είναι η πρώτη για τη φετινή χρονιά, εντάσσεται στο δανειακό πρόγραμμα του δημοσίου για το 2020 και αποτελεί μέρος της στρατηγικής του ΟΔΔΗΧ για περαιτέρω βελτίωση του προφίλ εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και για τακτική παρουσία στις αγορές αφού πρακτικά φέτος δεν υπάρχουν επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν.

 

Τι «βλέπει» η Fitch

Μεταξύ των βασικών επισημάνσεων του διεθνούς οίκου είναι τα εξής:

-Συνεχίζεται η βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στη βάση μιας σταθερής πολιτικής, διατηρήσιμης ανόδου του ΑΕΠ και τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική υπεραπόδοση. Η θετική προοπτική αντανακλά τις βελτιωμένες προοπτικές για πολιτική σταθερότητα  και υλοποίηση των πολιτικών μετά τις εκλογές του Ιουλίου καθώς και την ύπαρξη μεγαλύτερης εμπιστοσύνης για τη σταθερή αποκλιμάκωση του χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει κάνει ομαλή πρόοδο στη μείωση της φορολόγησης εργασίας και κεφαλαίου και στην έναρξη αντιμετώπισης των θεμάτων στον τραπεζικό τομέα, ενώ προσπαθεί να δώσει νέα ώθηση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με τον οίκο αυτές οι εξελίξεις στηρίζουν το μακροοικονομικό προφίλ της χώρας και ενισχύουν την εμπιστοσύνη ότι οι σχέσεις με τους Ευρωπαίους πιστωτές θα παραμείνουν εποικοδομητικές. Θεωρούν επίσης πως η προσέλκυση επενδύσεων και η περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος μπορούν να βελτιώσουν την εκτίμηση για την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

-Η Ελλάδα διαθέτει υψηλό απόθεμα ασφαλείας στα  26,8 δισ. ευρώ (14,5% του ΑΕΠ) το οποίο μάλιστα δεν έχει «πειραχθεί» από την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018. Το απόθεμα αυτό καλύπτει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες και για το διάστημα μετά το 2021, παρέχοντας πρόσθετη ασφάλεια έναντι του κινδύνου στο μέτωπο της αναχρηματοδότησης. Την ίδια στιγμή οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν σημειώσει αξιόλογη πτώση με το επιτόκιο στο δεκαετές ομόλογο αναφοράς να έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,4% στις αρχές του 2020 από 4,3% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα ενώ η χώρα έχει ολοκληρώσει την πρόωρη αποπληρωμή του πιο ακριβού μέρους των δανείων που οφείλει στο ΔΝΤ (2,7 δισ. ευρώ).

-Ο προϋπολογισμός του 2020 είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της εξισορρόπησης του μίγματος πολιτικής σε σχέση με τα τελευταία χρόνια που η δημοσιονομική πολιτική στηρίχθηκε υπέρμετρα στην αύξηση της φορολογίας και την υπο – εκτέλεση των επενδυτικών δαπανών.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.