Μενού Κλείσιμο

Θετικά μηνύματα στήριξης για τη μείωση των πλεονασμάτων από τον Πάολο Τζεντιλόνι

«Δίκαιο να ανοίξει η συζήτηση»

 

Θετικό σήμα, με προσεκτικό αλλά αρκετά σαφή τρόπο, για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για μείωση της φορολογίας και στήριξη των επενδύσεων ήλθε χθες από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

 

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα μας υπό τη νέα του ιδιότητα, διαδεχόμενος τον Πιέρ Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα έδειξε προς τον Ιούνιο για πιθανές αποφάσεις αλλαγής χρήσης των εσόδων από τα κέρδη που έχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα (ANFA & SMPs) και την αξιοποίηση τους για επενδύσεις ενώ χαρακτήρισε δίκαιο να ξεκινήσει η συζήτηση για την αλλαγή των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ως προς την αλλαγή χρήσης των εσόδων ANFAs & SMPs, όπως είπε, αναλήφθηκε μια δέσμευση το Δεκέμβριο στο Eurogroup συζητηθεί τον Ιούνιο η χρήση των ANFAs και SMPs για επενδύσεις. Σύμφωνα με τον κ. Τζεντιλόνι η ελληνική κυβέρνηση έχει διευκρινίσει ότι ο στόχος θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερος και στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι «θα μπορούσε να ληφθεί μια απόφαση τον Ιούνιο» εφόσον τα οικονομικά δεδομένα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, διατηρείται το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ και τηρούνται οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.

Μάλιστα ο κ. Τζεντιλόνι σημείωσε μεταξύ άλλων πως αντιλαμβάνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είναι ένας υπουργός που τηρεί τις δεσμεύσεις του. Πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο αίτημα είναι ένας από τους τρεις, κοστολογημένους, φακέλους τους οποίους παρέδωσε το οικονομικό επιτελείο στους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της επίσκεψης που έκαναν προ ημερών στην Αθήνα για την 5η αξιολόγηση. Πρόκειται σωρευτικά για την αλλαγή χρήσης εσόδων της τάξης των 4 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια που μπορούν να δώσουν μια σημαντική ανάσα ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία με την υλοποίηση συγκεκριμένων επενδυτικών έργων εφόσον κλειδώσει η σχετική συμφωνία.

Όπως τόνισε ο κ. Τζεντιλόνι η διαδικασία για την έγκριση είναι μια σταδιακή διαδικασία, υπογραμμίζοντας τη σημασία να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση. Στόχος είναι η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης να επικυρωθεί πολιτικά στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Θετικός εμφανίστηκε ο κ. Τζεντιλόνι και ως προς το μεγάλο, κεντρικό, αίτημα της ελληνικής πλευράς για αλλαγή των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα για τη διετία 2021 – 2022 από το 3,5% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε το 2015 σε χαμηλότερα επίπεδα. Σχετικά με αυτό ο κ. Τζεντιλόνι υπογράμμισε πως  «είναι δίκαιο να ανοίξει το debate για το θέμα. Υπάρχουν αποτελέσματα που δείχνουν πως είναι υπαρκτός ο χώρος να  ξανασυζητήσουμε τους στόχους. Θα είναι μάλλον μια σταδιακή διαδικασία». Όπως τόνισε το επόμενο στάδιο είναι σχετικό με το θέμα αυτό, δηλαδή η έκθεση της 5ης αξιολόγησης, που θα δημοσιοποιηθεί στο τέλος Φεβρουαρίου. Μια καλή έκθεση, εκτίμησε πως μπορεί να ανοίξει το δρόμο για να ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα να αλλάξουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Τζεντιλόνι, η Ελλάδα δεν έχει απλώς γυρίσει σελίδα, αλλά έχει διανύσει πολύ δρόμο ενώ είναι υπαρκτές σημαντικές ενδείξεις για τη βελτίωση του κλίματος στην Ελλάδα όπως για παράδειγμα η πρόσφατη έκδοση του 15ετούς ομολόγου την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο παρά τη βελτίωση σημαντικών μεγεθών, όπως είναι για παράδειγμα η ανεργία. Ο διάδοχος του Πιερ Μοσκοβισί στην πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα ως Επίτροπος Οικονομικών εντόπισε τρεις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία: το μεγάλο επενδυτικό κενό, το μεγάλο δημόσιο χρέος, το πολύ υψηλό στοκ κόκκινων δανείων και η δύσκολη κοινωνική κατάσταση. Χαρακτήρισε επιβεβλημένη τη διατήρηση του μεταρρυθμιστικού μομέντουμ στη χώρα, ενώ αναφέρθηκε με θετικό τρόπο και στην πρωτοβουλία για την αναθεώρηση της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής, διαβεβαιώνοντας πως θα εργαστεί «χέρι με χέρι» με τις ελληνικές αρχές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε όλο το πλαίσιο των ελληνικών διεκδικήσεων, υπογραμμίζοντας ότι «συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις της χώρας, διεκδικούμε όμως και τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο. Δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση φιλοαναπτυξιακών πολιτικών, κυρίως στην κατεύθυνση μείωσης της φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δουλέψουμε από κοινού με τους εταίρους, μεθοδικά και δημιουργικά, ώστε να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα για τη χώρα. Σύμφωνα με τον υπουργό για το 2020, το υπουργείο Οικονομικών θέτει συγκεκριμένους στόχους:

-Επίτευξη  υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης.

-Βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

-Δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής.

-Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

-Βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους.

-Αξιοποίηση των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, τα γνωστά ως ANFAsκαι τα SMPs, σε επενδυτικές πρωτοβουλίες.

-Mεταφορά υπερπλεονασμάτων σε επόμενες δημοσιονομικές χρήσεις, ώστε να ασκείται ορθολογική δημοσιονομική πολιτική.

-Προώθηση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των δημοσιονομικών στόχων.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.