Ως το «κερασάκι» και ακόμη ένα οικονομικό χτύπημα χαρακτηρίζει η πλειοψηφία των επιχειρηματιών και εργοδοτών στην Θεσσαλονίκη την αύξηση του κατώτατου μισθού τονίζοντας ότι είναι μεν υπέρ της στήριξης των εργαζομένων αλλά η δεδομένη αύξηση αποφασίστηκε σε λάθος στιγμή.
Μετά από δύο χρόνια πανδημίας που έπληξε τους περισσότερους κλάδους εργασίας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το δυσβάσταχτο κύμα ακρίβειας. Παράλληλα με τα υψηλά κόστη λειτουργίας, οι επιχειρηματίες καλούνται να απορροφήσουν και την αύξηση της μισθοδοσίας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν στο ThessToday.gr, είναι θετικοί σε κάθε οικονομική στήριξη που λαμβάνει ο εργαζόμενος, ωστόσο η κυβέρνηση αποφάσισε να το εφαρμόσει σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να επαναφέρουν τις επιχειρήσεις τους στα επίπεδα του 2019.
Μέτρα για τις ασφαλιστικές εισφορές ζητά η εστίαση
Στήριξη σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων ζητούν οι εργοδότες της εστίασης καθώς η συγκεκριμένη αύξηση της μισθοδοσίας δεν αφορά μόνο την πληρωμή των εργαζομένων αλλά και την άνοδο των επιδομάτων που δικαιούνται. Σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr ο Μιχάλης Επιτροπίδης, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εστιατόρων-Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «Είναι θετικό για την οικονομία της χώρας κάθε αύξηση που λαμβάνει ο εργαζόμενος καθώς τα χρήματα επιστρέφουν ξανά στην κοινωνία αλλά θα πρέπει η κυβέρνηση όταν αποφασίζει να δώσει αυτήν την αύξηση, να βοηθήσει τους επιχειρηματίες με τις ασφαλιστικές εισφορές. Το κοστολόγιο και τα πάγια έξοδα των καταστημάτων εστίασης έχουν αυξηθεί ραγδαία με αποτέλεσμα να μετακυλήσουν στον τελικό καταναλωτή. Στην εστίαση η αμοιβή ενός υπαλλήλου είναι και παραπάνω από τον κατώτατο μισθό. Αλλά αύξηση σημαίνει και αύξηση επιδομάτων, επομένως ζητάμε να υπάρξει μέριμνα για τις ασφαλιστικές εισφορές».
Ερωτηθείς για πιθανή μείωση του προσωπικού λόγω της αύξησης της μισθοδοσίας ο κ. Επιτροπίδης επισήμανε ότι δεν δύναται οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο καθώς ήδη παρατηρείται έλλειψη προσωπικού. «Οι εργαζόμενοι εν μέσω κορωνοϊού στράφηκαν σε άλλα επαγγέλματα, με συνέπεια τώρα που ανοίγει η δουλειά μας να μην μπορούμε να βρούμε εύκολα προσωπικό».
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» η ηλεκτρική ενέργεια
Το κόστος της ενέργειας αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» στα καταστήματα εστίασης καθώς οι ιδιοκτήτες αντικρίζουν έως και τριπλάσια ποσά στους λογαριασμούς τους το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για πολλά λουκέτα μελλοντικά. Ήδη, 500 επιχειρήσεις εστίασης στη Θεσσαλονίκη είτε έχουν κλείσει οριστικά είτε έχουν αλλάξει χέρια. Παρ’ όλα αυτά, αισιοδοξούν ότι μετά την κατάργηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού θα έχουν πληρότητα 100% στους χώρους και θα αγγίξουν τα επίπεδα του 2021 τα οποία ήταν στα μισά του τζίρου του 2019. «Μέχρι στιγμής είχαμε πτώση του τζίρου έως 60%. Ελπίζουμε από δω και πέρα να έχουμε τους ανάλογους τζίρους που χρειαζόμαστε για να αντέξουν οι επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Επιτροπίδης.
«Βαλλόμεθα από παντού» λένε οι ιδιοκτήτες παιδότοπων
Ως ένα θετικό μέτρο για τους εργαζόμενους αλλά ως ένα επιπλέον οικονομικό χτύπημα δέχτηκαν οι ιδιοκτήτες των παιδότοπων την αύξηση της μισθοδοσίας που αποτελεί το κύριο έξοδό τους. «Μαζί με το κόστος της ενέργειας, των προμηθευτών ήρθε και η άνοδος των μισθών. Είμαστε υπέρ της οικονομικής στήριξης των εργαζομένων αλλά έγινε σε λάθος χρονική στιγμή με τους τζίρους των καταστημάτων μας να μην έχουν επανέλθει ακόμη. Δεν μπορούμε να ανασάνουμε από τις αυξήσεις που έχουμε δεχτεί», δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Παιδότοπων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Θεσσαλονίκης, Ιρένε Βήττα Βαβούσκου.
Τα έσοδα των παιδότοπων όπως ανέφερε η κα Βαβούσκου είναι ανάλογα των εξόδων και αντίστροφα. «Όταν ανεβαίνει κατακόρυφα η μισθοδοσία του προσωπικού, τα έσοδά μας είναι σε χαμηλά επίπεδα. Οι αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών μας είναι αναπόφευκτες ενώ μέχρι Σεπτέμβρη ορισμένοι παιδότοποι θα έχουν κάνει έωςκαι τρίτη αναπροσαρμογή στο κόστος», είπε χαρακτηριστικά.
Λουκέτο σε 30 παιδότοπους
Αυτήν τη στιγμή από τους 70 σχεδόν παιδότοπους στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, οι 30 έχουν βάλει λουκέτο. «Μέσα σε δύο χρόνια κορωνοϊού χάσαμε πελάτες καθώς όσα παιδιά ήταν τότε 6-8 ετών, τώρα έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους αφού έχουν μεγαλώσει. Αυτήν την περίοδο είμαστε στο 30% κάτω του τζίρου μας σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο προ κορωνοϊού. Αισιοδοξούμε από Σεπτέμβρη να είναι καλύτερη η οικονομική κατάσταση και να υπάρχει μια ομαλή ροή», τόνισε η πρόεδρος. Μια πιθανή μείωση προσωπικού, ωστόσο, δεν είναι εφικτή για τους παιδότοπους καθώς σύμφωνα με την κα Βαβούσκου η μείωση σημαίνει ταυτόχρονα και μείωση των υπηρεσιών το οποίο γίνεται αντιληπτό από τον πελάτη.
Καμπανάκι για αύξηση ανεργίας
Το καμπανάκι για ενδεχόμενη αύξηση της ανεργίας έκρουσε ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων, Κώστας Κοπαρανίδης μιας και οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων δύναται να μειώσουν το προσωπικό τους δίνοντας παραπάνω χρήματα σε ορισμένους εργαζομένους. «Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι συνάδελφοι θα το εκμεταλλευτούν προκειμένου να μειώσουν το προσωπικό τους. Δηλαδή, θα απολύσουν άτομα και θα δώσουν την ανάλογη αύξηση στους υπόλοιπους μιας και η μισθοδοσία είναι το μεγαλύτερο έξοδο στην παροχή υπηρεσιών», σημείωσε στο ThessToday.gr.
Το κόστος λειτουργίας των γυμναστηρίων έχει υποστεί 100% άνοδο προσπαθώντας οι ιδιοκτήτες να απορροφήσουν όλα τα δυσβάσταχτα κόστη χωρίς να αυξήσουν το κόστος των συνδρομών. «Είμαστε θετικοί στην απόφαση της αύξησης του κατώτατου μισθού, ωστόσο, οι συνθήκες δεν είναι και οι κατάλληλες για κάτι τέτοιο. Είναι τέτοιες οι συγκυρίες που δεν μπορούμε να αναλάβουμε επιπλέον πάγια. Θα ήταν ευχάριστο για εμάς μια τέτοια κίνηση σε κάποια άλλη χρονική στιγμή που δεν θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε πανδημία και ακρίβεια. Ακόμη βρισκόμαστε στους μισούς τζίρους σε σχέση με προ κορωνοϊού. Είναι απαγορευτικό επίσης να συζητάμε για αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες μας τη στιγμή που εργαζόμαστε με τέτοια μέτρα και ήδη το πελατολόγιο μας είναι μειωμένο», τόνισε ο κ. Κοπαρανίδης.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ
Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.