Μενού Κλείσιμο

Θεραπεύει την ασυμμετρία του «Καλλικράτη»

Ο βουλευτής Πιερίας Χάρης Τζαμακλής για τον «Κλεισθένη Ι»

Με τον «Κλεισθένη Ι» επιχειρείται μια σοβαρή ποιοτική μεταβολή με την κατηγοριοποίηση των Δήμων που επιδιώκει να θεραπεύσει την ασυμμετρία που προέκυψε από τον «Καλλικράτη», ανέφερε κατά την ομιλία του στη Βουλή για το Νομοσχέδιο που αλλάζει τους «κανόνες» στην Αυτοδιοίκηση, ο βουλευτής Πιερίας Χάρης Τζαμακλής.

«Στην Πιερία, για παράδειγμα, από τους δεκατρείς καποδιστριακούς Δήμους περάσαμε σε τρεις καλλικρατικούς. Η πρωτεύουσα του νομού, η Κατερίνη, έδρα του ομώνυμου Δήμου, απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των διαθεσίμων πόρων, ενώ οι τοπικές κοινότητες αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων κυρίως στο οδικό δίκτυο, στον φωτισμό, στην καθαριότητα, κλπ, διότι αυτό επιτρέπεται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τζαμακλής εκτίμησε, ότι «τροποποιώντας αυτό το πλαίσιο ο “Κλεισθένης Ι” συμβάλλει στην οικονομική βιωσιμότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι οι πόροι παραμετροποιούνται με κοινωνικά χαρακτηριστικά και θα κατανέμονται βάσει και άλλων κριτηρίων».

Στο δε κομβικής σημασίας ζήτημα της απλής αναλογικής που καθιερώνει ο «Κλεισθένης Ι», ο Χάρης Τζαμακλής υποστήριξε ότι «η κρίση αντιπροσώπευσης σημαίνει και κρίση δημοκρατίας στο βασικό κύτταρο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Φρονώ ότι και μόνο αυτό συνιστά ικανή συνθήκη για να πειστεί οποιοδήποτε καλοπροαίρετος για την αναγκαιότητα της καθιέρωσης της απλής αναλογικής», κατέληξε στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής Πιερίας.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ