Μενού Κλείσιμο

Θεοδωρίδου: Η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από εισαγωγή σε νοσοκομείο

Η αναμνηστική δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού προφυλάσσει κατά 90% από τον ενδεχόμενο εισαγωγής σε νοσοκομείο, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

 

Η ταχεία επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο ο ΠΟΥ παραμένει αισιόδοξος, καθώς όπως αναφέρει, το 2022 θα τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας, πρόσθεσε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

 

Όπως εξήγησε, παρά τις μεταξύ τους διαφορές, όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι η αποτελεσματικότατα των εμβολίων για την μετάλλαξη Όμικρον είναι μειωμένη σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές, τονίζοντας πως οι δύο δόσεις δεν επαρκούν, ενώ άμεση προστασία προσφέρει η τρίτη δόση, ακόμη όμως δεν είναι γνωστή η διάρκειά της.

 

«Κατά 90% πάντως, σύμφωνα με μελέτη από τη Μ. Βρετανία, η αναμνηστική δόση προφυλάσσει από το ενδεχόμενο εισαγωγής σε νοσοκομείο», πρόσθεσε η κ. Θεοδωρίδου.

 

Σύμφωνα με την ίδια, η συμπωματολογία επιβεβαιώνει μελέτες, ότι ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτερο αναπνευστικό, αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες. «Η Όμικρον πιθανόν να συμβάλει στην θετική εξέλιξη και πορεία της πανδημίας», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

 

Τέλος αναφέρθηκε στην ταυτόχρονη λοίμωξη κορωνοϊού και γρίπης, λέγοντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά θα έπρεπε επίσης να αποτελεί υπενθύμιση και για εμβολιασμό κατά της γρίπης.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.