Η ΠΚΜ για την εύρεση Xylella fastidiosa σε φυτωριακό υλικό προέλευσης Ισπανίας
Να τηρήσουν με κάθε τρόπο την φυτοϋγειονομική νομοθεσία καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς με την ελαιοπαραγωγή, η Περιφέρεια, μετά την εμφάνιση του επιβλαβούες οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa σε φυτωριακό υλικό προέλευσης Ισπανίας.
Στη χώρα μας, δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα, ωστόσο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, αφού η προστασία από το επικίνδυνο βακτήριο είναι θέμα εθνικής σημασίας και υψίστου δημοσίου συμφέροντος όπως τονίζει χαρακτηριστικά. Το επικίνδυνο βακτήριο πλήττει τους ελαιώνες και τυχόν εμφάνισή του, θα είναι καταστροφική, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «Η φυτοϋγειονομική υπηρεσία του Βελγίου γνωστοποίησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κράτη- μέλη τη διαπίστωση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa σε δύο παρτίδες φυτών ελιάς που διακινήθηκαν από φυτώριο της περιοχής του Αλικάντε (Περιφέρεια της Βαλένθιας) και σε μια παρτίδα φυτών ελιάς που διακινήθηκαν από φυτώριο της περιοχής της Σεβίλλης (Περιφέρεια της Ανδαλουσίας) της Ισπανίας σε φυτωριακή επιχείρηση του Βελγίου.
Τα διακινούμενα φυτά συνοδεύονταν από φυτοϋγειονομικά διαβατήρια, τα οποία είχαν εκδοθεί από τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών της Βαλένθια και Ανδαλουσίας αντίστοιχα.
Τονίζεται ότι στη χώρα μας δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του Xylella fastidiosa. Το να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι και να διατηρείται η χώρα απαλλαγμένη από το επικίνδυνο βακτήριο είναι θέμα εθνικής σημασίας και υψίστου δημοσίου συμφέροντος.
Καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο την τήρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας. Μη τήρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας συνεπάγεται νομικές κυρώσεις, καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου της χώρας και σημαντικό πλήγμα στις εξαγωγές»
Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του επιβλαβούς οργανισμού σε μαγάλες αποστάσεις και σε αμόλυντες περιοχές (όπως η χώρα μας, στην οποία δεν έχει σημειωθεί κρούσμα) είναι η μεταφορά μολυσμένου φυτικού υλικού μέσω του εμπορίου. Το βακτήριο μεταδίδεται από το ένα φυτό στο άλλο «μέσω μυζητικών εντόμων φορέων».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι για την ενημέρωση των παραγωγών, έχει εκδοθεί εγχειρίδιο σχετικά με το επικίνδυνο βακτήριο. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να ακολουθούν τρία σημαντικά βήματα πρόληψης. Το πρώτο είναι να χρησιμοποιούν ελεγμάνο, υγιές και πιστοποιημένο φυτικό υλικό. Το δεύτερο, να έχουν αυξημένη προσοχή σε τυχόν ύποπτα συμπτώματα και το τρίτο, σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων να επικοινωνήσουν άμεσα με τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες.