Μενού Κλείσιμο

Θέμα δημοσίου συμφέροντος

Η Π.Ε. Πιερίας ενημερώνει για τον οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa.

Αν και στην Ελληνική επικράτεια δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του συγκεκριμένου βακτηρίου, ωστόσο θεωρείται πως «η διατήρηση της χώρας απαλλαγμένης από το επικίνδυνο βακτήριο, εθνικής σημασίας και υψίστου εθνικού συμφέροντος»

Τους εμπλεκόμενους (φυτώρια, σημεία πώλησης καλλωπιστικών φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού, εταιρειών διεθνών μεταφορών, παραγωγών, συνεταιρισμών, γεωπόνων του δημοσίου και ιδιωτών, τελωνιακών, Δήμων και εργολάβων δημοσίων κηποτεχνικών έργων) ενημερώνει (για μια ακόμη φορά) η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Πιερίας, για τη διαπίστωση νέας προσβολής από τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa στην περιοχή του Monte Argentario της Περιφέρειας Τοσκάνης.

Το βακτήριο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, βρέθηκε σε ιδιωτικούς κήπους καθώς και σε δημόσιους χώρους πρασίνου της Τοσκάνης.
Επίσης, μετά τη διαπίστωση του Xylella fastidiosa σε φυτά ελιάς που διακινήθηκαν από φυτώρια των περιοχών Αλικάντε και Σεβίλλης της Ισπανίας σε φυτώρια του Βελγίου και συνοδεύονταν από φυτοϋγειονομικά διαβατήρια, εντοπίστηκαν τέσσερις νέες εστίες προσβολής από τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa στην Επαρχία του Αλικάντε της Ισπανίας.
Η Π.Ε. Πιερίας ενημερώνει, πως η Xylella fastidiosa είναι ένα φυτοπαθογόνο βακτήριο που κατατάσσεται στους οργανισμούς καραντίνας για την Ελλάδα με μεγάλο φάσμα φυτών ξενιστών (περισσότερα από 300 είδη) και μπορεί να προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες υψηλής οικονομικής αξίας για τη χώρα μας όπως ελιές, εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, λοιπά οπωροφόρα δένδρα, καθώς και καλλωπιστικά και δασικά είδη. Η αντιμετώπιση της ασθένειας βασίζεται στην ΠΡΟΛΗΨΗ ώστε να παρεμποδιστεί η είσοδος και η διασπορά του φυτοπαθογόνου βακτηρίου στη χώρα μας. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ελεγμένο, υγιές και πιστοποιημένο φυτικό/φυτωριακό υλικό, συνοδευόμενο από Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο.
Η Υπηρεσία μας στα πλαίσια των υποχρεώσεών της, για το πρόγραμμα των επίσημων επισκοπήσεων και την έκδοση φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων, έχει προβεί σε δειγματοληψίες φυτικού υλικού από οπωρώνες και φυτώρια του νομού μας.
Τονίζεται ότι τόσο στην ΠΕ Πιερίας αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του Xylella fastidiosa. Η διατήρηση της χώρας απαλλαγμένης από το επικίνδυνο βακτήριο είναι θέμα εθνικής σημασίας και υψίστου δημοσίου συμφέροντος.
«Σας τονίζουμε πως η γνωστοποίηση στην Υπηρεσία μας οποιασδήποτε ύποπτης εμφάνισης επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων είναι υποχρεωτική σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ 365/2002 (ΦΕΚ Α 307).
Για οποιαδήποτε πληροφορία, διευκρίνηση ή αναφορά ύποπτων συμπτωμάτων παρακαλούμε να απευθύνεστε ΑΜΕΣΑ στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της υπηρεσίας μας στα τηλέφωνα 2351351-116, 2351351-119, 2351351-128», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ