Μενού Κλείσιμο

Θα χαθούν… οικόπεδα!

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητά η ΠΕΔ για το πρόβλημα της σχολικής στέγης

Για σχολεία που φιλοξενούνται ακόμη και σε κοντέινερ κάνει λόγο στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας

 

Επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ζητά το Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) για το μείζον ζήτημα της σχολικής στέγης σε όλους τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατά την πρόσφατη συνεδρίασής του, μετά από πρόταση που κατατέθηκε, οι Δήμαρχοι συμφώνησαν να ζητήσουν από τον πρωθυπουργό επιπλέον χρηματοδότηση για την κατασκευή αναγκαίων σχολικών μονάδων, σε Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου καταγράφονται σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη σχολικής στέγης.

Ειδικότερα, όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, σε σχετική πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εντάχθηκε, με συνολική δημόσια δαπάνη 35,5 εκατ. ευρώ, η κατασκευή 9 σχολικών μονάδων σε Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο, οι αιρετοί ζητούν υπερδέσμευση του αρχικού προϋπολογισμού, δεδομένου ότι στο πλαίσιο της ίδιας πρόσκλησης, υποβλήθηκαν και άλλες ώριμες και άρτιες προτάσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν θετικά και ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν, μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Μάλιστα, διευκρίνισαν ότι πρόκειται για χρηματοδότηση που εξασφαλίζεται χωρίς να απαιτηθεί, στην πράξη, η διάθεση περισσότερων πιστώσεων, λόγω των εκπτώσεων που θα επιτευχθούν κατά την υλοποίηση των ενταγμένων πράξεων.

«Το αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τη σχολική στέγη με την ευκαιρία της φετινής 83ης ΔΕΘ ισχύει, καθώς από  το Δεκέμβριο του 2016 που συναντηθήκαμε μαζί του, του θέσαμε το πολύ σοβαρό ζήτημα της σχολικής στέγης για την Κεντρική Μακεδονία και ολόκληρη την Ελλάδα» τόνισε στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ για να προσθέσει, ωστόσο, ότι τότε παρέπεμψαν την ΠΕΔ-ΚΜ σε μια Επιτροπή υπό τους κ.κ Σκουρλέτη, Γαβρόγλου και Σπίρτζη η οποία δεν έκανε τίποτα. Ανέφερε μάλιστα ότι και στην ΔΕΘ του 2017 το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ ζήτησε να δει τον πρωθυπουργό, αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν πως δεν μπορεί γιατί οι συναντήσεις του αφορούν μόνο σε παραγωγικούς φορείς. «Με λίγα λόγια μας είπαν πως 38 Δήμοι είναι αντιπαραγωγικοί. Για αυτό ζητάμε εκ νέου συνάντηση με τον πρωθυπουργό για αυτό το ζήτημα που είναι κολλημένο και δεν προχώρησε, παρά μόνο ως προς οκτώ διδακτήρια και αποπερατώσεις από το προηγούμενο πρόγραμμα» υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου.

Κίνδυνος να χαθούν οικόπεδα για σχολεία

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, μιλώντας για το πρόβλημα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν οικόπεδα που είναι χαρακτηρισμένα και δεσμευμένα για την κατασκευή διδακτηρίων. Υπάρχουν, όπως είπε, σχολεία σε κοντέινερ (όπως το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης συμπληρώνουμε εμείς), σχολεία σε κακή κατάσταση και χρειάζονται παρεμβάσεις.

«Δεν πάμε μπροστά στο ζήτημα αυτό αν δεν υπάρξει ένα πακέτο πόρων. Ένα δάνειο από τις Κτιριακές Υποδομές, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς εφαρμογή προγράμματος σχολικής στέγης κατασκευής νέων σχολείων στην Κεντρική Μακεδονία και ολόκληρη την Ελλάδα. Από αυτό το ματωμένο πλεόνασμα που δημιουργήθηκε, μπορούν να μπουν λίγα χρήματα. Επίσης από τις αναθεωρήσεις του ΕΣΠΑ. Το 2019 είναι έτος αναθεωρήσεων και ήδη μπήκαμε προς αυτή την κατεύθυνση, οπότε μπορούν και από εκεί να βρεθούν χρήματα.  Αρκεί να υπάρχει ισχυρή και πολιτική βούληση» υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου.

Ο ίδιος πάντως απαίτησε λύση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, γιατί, όπως κατήγγειλε, ο Υπουργός Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου είναι μακράν του προβλήματος. «Δεν το κατέχει το άθλημα και δεν ξέρει τι του γίνεται ο Υπουργός Παιδείας. Διότι, εμείς του μιλούσαμε για τη σχολική στέγη και αυτός μας μιλούσε για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Αλλά και αυτή η συζήτηση δεν τον συμφέρει γιατί και αυτές είναι πετσοκομμένες» σχολίασε δηκτικά ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ