Μενού Κλείσιμο

Ταξίδι στις γεύσεις της Μακεδονίας

 Σε γαστρονομική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Σε εκδήλωση προώθησης της Π.Ο.Π. γαστρονομίας της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, στηρίζοντας ενεργά την προβολή των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της Μακεδονίας. 

Η εκδήλωση, υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Κάτω Χωρών και την υποστήριξη του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, στο εστιατόριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για ένα γαστρονομικό δρώμενο που στόχο είχε να προωθήσει την εικόνα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού με ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα. Αξιωματούχοι του Κοινοβουλίου, δημοσιογράφοι και υψηλοί καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ελληνικά Π.Ο.Π. προϊόντα από όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Μέσα από την εκδήλωση προωθείται η ανάδειξη του ελληνικού γαστρονομικού πλούτου ―των τοπικών, Π.Ο.Π. και Γεωγραφικής Ένδειξης προϊόντων― στο ευρωπαϊκό κοινό: Ένα ταξίδι στη γεύση, την παράδοση και τα δώρα της μακεδονικής γης, στην καρδιά του Ευρωκοινοβουλίου.

Με τη συμμετοχή της στην εκδήλωση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιδιώκει την προώθηση στην ευρωπαϊκή αγορά των ποιοτικών Π.Ο.Π. προϊόντων της Μακεδονίας μέσα από τη γαστρονομία και την τόνωση της εξωστρέφειας της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ελληνική οικονομία και την οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας. Η στρατηγική και οι δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προβολή του αγροδιατροφικού της πλούτου, των τοπικών επιχειρήσεων και των ποιοτικών τους προϊόντων σε διεθνές επίπεδο, καθώς και η προβολή και προώθηση της ξεχωριστής Μακεδονικής Κουζίνας καθιστούν την Κεντρική Μακεδονία έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους πυλώνες της μεσογειακής διατροφής, με δυνατότητα παγκόσμιας εμβέλειας.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει σταθερά και δυναμικά να προβάλλει τα Μακεδονικά Προϊόντα και τη Μακεδονική Κουζίνα. Η αποτελεσματική ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των “προϊόντων-σημαίας” της Κεντρικής Μακεδονίας είναι η δική μας συνεισφορά στη συνολική προσπάθεια ανάδειξης της αγροτικής παραγωγής της περιοχής μας, στην οποία συμμετέχουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Άλλωστε, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η αγροτική οικονομία αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης όχι μόνο της Περιφέρειάς μας, αλλά και ολόκληρης της χώρας», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Γερακίνα Μπισμπινά.

Ο πατέρας Επιφάνιος του Αγίου Όρους, μαζί με έμπειρους chef της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και pastrychef της Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος, μαγείρεψαν συνταγές της Μακεδονικής Κουζίνας βασισμένες σε Π.Ο.Π. προϊόντα και ταξίδεψαν το κοινό στα γευστικά σταυροδρόμια παράδοσης, αναδεικύνοντας τον κυρίαρχο ρόλο της τοπικής γαστρονομίας στην αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών τροφίμων και ποτών.

Το μενού της Μακεδονικής Κουζίνας περιλαμβάνει: Μπουκιές χοιρινού με ροδάκινα και σάλτσα μηλόξιδου, μπουκιές τυριών παναρισμένες με σουσάμι και γλυκό κεράσι βρασμένο σε κόκκινο γλυκό κρασί, ντολμαδάκια Χαλκιδικής με αρωματισμένο γιαούρτι, ελαφριά μους μανουριού με γλυκό κρασί και τραγανή βάση αρωματισμένη με κρασί, μους ελαιόλαδο Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής με κρέμα από κεράσια Ροδοχωρίου και τραγανή βάση με αγουρέλαιο Χαλκιδικής, κρέμα γιαουρτιού με φρέσκα ροδάκινα Νάουσας και ζελέ από ούζο Μακεδονίας.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ