Μενού Κλείσιμο

Ταξίδι με… λεωφορείο

Η «Μακεδονική κουζίνα» ταξιδεύει από την Philoxenia στην Ευρώπη

Το ειδικό τροποποιημένο λεωφορείο φέρει τα σήματα και χρώματα της Μακεδονικής Κουζίνας, φέρει εικόνες από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και εικόνες των προϊόντων της μακεδονικής γης και έχει πρώτο προορισμό Άμστερνταμ και Βερολίνο

Από την 34η Philoxenia ξεκίνησε το ταξίδι του στην Ευρώπη το «Λεωφορείο της Μακεδονικής Κουζίνας» (Food Track της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό να γνωρίσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες τη Μακεδονική Κουζίνα και τα εκλεκτά προϊόντα της μακεδονικής γης.

Η «πρότυπη καντίνα» μέσα στο 2019 και για δύο χρόνια θα γυρίσει ολόκληρη την Ευρώπη για να προωθήσει την Κεντρική Μακεδονία ως μοναδικό γαστρονομικό τουρισμό, φέρνοντας τις μακεδονικές συνταγές κοντά στους Ευρωπαίους πολίτες και κάνοντας διεθνώς γνωστό το brand name της Μακεδονικής Κουζίνας σε φορείς και εκπροσώπους της εστίασης, αλλά και στους πολίτες, ενισχύοντας έτσι την προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για προσέλκυση τουριστών, που εκτιμούν τη γαστρονομία.

«Το ‘λεωφορείο της Μακεδονικής Κουζίνας’ ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Philoxenia, φιλοδοξούμε να ταξιδέψουμε τις γεύσεις της Κεντρικής Μακεδονίας σε όλο τον κόσμο, στις πλατείες των πόλεων της Ευρώπης, για να γνωρίσουν τις συνταγές του τόπου μας και τα εξαιρετικά προϊόντα της μακεδονικής γης όλοι οι πολίτες. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε την κουζίνα και τα προϊόντα μας σε όλο τον κόσμο και να στείλουμε παντού ένα ξεκάθαρο μήνυμα, που τον τελευταίο καιρό κάποιοι φροντίζουν να θολώσουν: ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική και τα χαρακτηριστικά της είναι μοναδικά. Η Μακεδονική Κουζίνα θα αποτελέσει το μοχλό τα επόμενα χρόνια για την προώθηση συνολικά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως τουριστικού προορισμού, με ιδιαίτερα γαστρονομικά χαρακτηριστικά, με γεύσεις μοναδικές και πρώτες ύλες εκλεκτές. Το ‘λεωφορείο της Μακεδονικής Κουζίνας’ είναι το όχημα για την ενίσχυση του γαστρονομικού τουρισμού, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες λαμβάνουμε και για την ενίσχυση όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην προσπάθειά μας να επιτύχουμε δωδεκάμηνο τουριστικό ρεύμα στην Κεντρική Μακεδονία και να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του «Food Track της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» στην 34η Philoxenia, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια είναι πρώτη στη χώρα σε αφίξεις τουριστών, ενώ ο τουρισμός φέρνει στο ΑΕΠ της περιοχής 2 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και η αύξηση εσόδων που καταγράφεται είναι της τάξης των 200 εκ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στην πρωτογενή παραγωγή, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι τα προϊόντα ποιότητας που παράγονται στην Κεντρική Μακεδονία κατακτούν σταδιακά τα ράφια στις αγορές όλου του κόσμου, καθώς η Κεντρική Μακεδονία είναι πρώτη πανελλαδικά σε αγροτική παραγωγή και εξαγωγές τροφίμων, ενώ η συμμετοχή της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ της Περιφέρειας είναι άνω του 25% (ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ). «Ζητούμενο για εμάς είναι η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του αγροδιατροφικού τομέα για να εξελιχθεί ο αγροτικός κόσμος και όσοι εμπλέκονται στη διατροφική αλυσίδα (παραγωγή, μεταποίηση, εμπορία) και να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό βαθμό ανταγωνιστικότητας των ‘προϊόντων – σημαία’ της μακεδονικής γης, αναδεικνύοντας την υψηλή τους ποιότητα και το γεγονός ότι έχουν θέση στο τραπέζι κάθε οικογένειας, σε όλο τον κόσμο. Η ανάδειξη αυτού του πλούτου γίνεται με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς εκτός της Μακεδονικής Κουζίνας έχουμε δημιουργήσει το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την Αγροδιατροφική Σύμπραξη και το Ειδικό Τμήμα Προβολής Αγροτικών Προϊόντων, ενώ καθιερώσαμε και το ειδικό σήμα ποιότητας ‘Προϊόντα Μακεδονικής Γης’. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση να προβάλει σε όλο τον κόσμο, σε κάθε μία από τις 70 Διεθνείς Εκθέσεις που συμμετέχουμε κάθε χρόνο, τον τόπο μας, τον τουρισμό μας, τον πολιτισμό μας, τη Μακεδονική Κουζίνα, τα μακεδονικά προϊόντα, γιατί μακεδονικά προϊόντα, σημαίνει αποκλειστικά και μόνο ελληνικά προϊόντα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος εξήγησε ότι «το ειδικό τροποποιημένο λεωφορείο φέρει τα σήματα και χρώματα της Μακεδονικής Κουζίνας, φέρει εικόνες από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και εικόνες των προϊόντων της μακεδονικής γης. Μπορεί να ταξιδέψει παντού και θα το κάνει»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ