Μενού Κλείσιμο

Τα μηνύματα των δημάρχων και της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την 25η Μαρτίου:

Να αντλήσουμε δύναμη, από τη θέληση των προγόνων μας, καλούν Αντιπεριφερειάρχης και οι δήμαρχοι Κατερίνης, Δίου-Ολύμπου και Πύδνας-Κολινδρού, τους πολίτες με αφορμή τη σημερινή διπλή γιορτή των Ελλήνων.

Με τη φράση του Στρατηγού Μακρυγιάννη «Είμαστε εις το «εμείς» κι’ όχι εις το «εγώ», η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, εκφράζει απόλυτα την ανάγκη των ημερών και το «μυστικό» για να βγούμε όσο το δυνατόν αλώβητοι από την πανδημία. «Το μήνυμά του, όμως, διαχρονικά ισχύει και σήμερα, με τους αντίστοιχους «στρατηγούς» να μας παροτρύνουν να  μείνουμε σπίτι, για να επιβιώσει το έθνος μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Σοφία Μαυρίδου.

Όπως αναφέρει στο μήνυμά της «Η 25η Μαρτίου, αποτελεί αφενός αποτελεί ημέρα εθνικής μνήμης και επέτειο αναγέννησης του Ελληνισμού αφετέρου ημέρα θρησκευτικής κατάνυξης για τον ορθόδοξο εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Σήμερα στην απόλυτα δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία που ζούμε, υπερασπιζόμενοι τις διαχρονικές αξίες της, με ομοψυχία, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, ατομική ευθύνη για το κοινωνικό σύνολο, εμπιστοσύνη και τιμιότητα στον συνάνθρωπό μας, ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχει και ένα άλλο – τρίτο – μήνυμα. Όλοι μαζί ενωμένοι, αλλά μακριά ο ένας από τον άλλον σε έναν διαρκή αγώνα από όλους μας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις που προκύψανε από την σύγχρονη πανδημία.

Μπορεί να τιμούμε διαχρονικά τους ήρωες του 1821 ταυτόχρονα με την Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού, με αδιάσπαστη ιστορική μνήμη, εθνική ενότητα και αυτοσυνειδησία, ωστόσο, σήμερα τιμούμε, επίσης, και  τους σύγχρονους ήρωες, τις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που κρατούν στα σύνορά μας και σε κάθε σημείο της επικράτειας ψηλά την Ελληνική σημαία, επαγρυπνώντας για την προάσπιση των κυριαρχικών μας συμφερόντων αλλά και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των μονάδων υγείας για τον υπέρτατο αγώνα που δίνουν ώστε να διατηρήσουν όλους μας στη ζωή και να βγούμε, κατά το δυνατόν, αλώβητοι από την πανούκλα του COVID-19.

Στο πλαίσιο προστασίας της Δημόσιας Υγείας η πολιτεία, παρότι αναγνωρίζει την σπουδαιότητα της διπλής εορτής, για πρώτη φορά και για καθαρά προληπτικούς λόγους, θα ματαιώσει την τέλεση της καθιερωμένης Δοξολογίας, την κατάθεση στεφάνων αλλά και την διεξαγωγή των καθιερωμένων μαθητικών και στρατιωτικών παρελάσεων. Επισημαίνεται ότι η ματαίωση των ανωτέρω εκδηλώσεων ουδόλως απαξιώνει ή μειώνει τις οφειλόμενες τιμές προς τους ήρωες του Έθνους και την Υπεραγία Θεοτόκο.

Για να είμαστε όλοι μαζί του χρόνου και με την δέουσα μεγαλοπρέπεια να εορταστούν τα 200 έτη από την εθνική παλιγγενεσία καθώς και για ακόμα μία φορά να αποδοθούν τιμές στην Παναγία, πρέπει με θρησκευτική ευλάβεια αλλά και στρατιωτική πειθαρχία, για φέτος, να μείνουμε σπίτι», καταλήγει η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

«Η 25η Μαρτίου, διπλή εορτή της Εθνικής Παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αποτελεί διαχρονικό σύμβολο των αγώνων των Ελλήνων, ημέρα αυτογνωσίας και αυτοπεποίθησης για το λαό μας» αναφέρει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, καλώντας όλους τους Κατερινιώτες, να υψώσουν την γαλανόλευκη στο μπαλκόνι τους και να αντλήσουν δύναμη από αυτήν.

Ο κ. Κουκοδήμος αναφέρει στο μήνυμά του: «Στη φετινή επέτειο μπορεί για επιτακτικούς λόγους δημόσιας υγείας να ματαιώθηκαν, όπως ήταν επιβεβλημένο, οι παρελάσεις και οι δοξολογίες στους Ιερούς Ναούς, αυτό όμως, ουδόλως εμποδίζει – στη δύσκολη αυτή συγκυρία – τον απανταχού ελληνισμό να εμψυχώνεται και να αντλεί παραδείγματα από το ιστορικό δίδαγμα των ηρωικών προγόνων μας.

Όπως στις κορυφαίες εκείνες ώρες, οι Έλληνες μπήκαν στον αγώνα ενωμένοι, έτσι και σήμερα, όλοι μαζί με πάνδημη συσπείρωση, ομοψυχία και αλληλεγγύη δίνουμε τη μάχη κατά της πανδημίας προστατεύοντας ο ένας τον άλλο. Παράλληλα, εκφράζουμε τη βεβαιότητα, ότι, η Ελλάδα με υψηλό φρόνημα ξέρει να δίνει παντού και να κερδίζει ασύμμετρες μάχες κατοχυρώνοντας την ειρήνη, την ασφάλεια, την εθνική και κοινωνική συνοχή.

Επιπλέον, ήδη στο Δήμο Κατερίνης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις που προγραμματίζουμε για την επόμενη χρονιά, σε συνεργασία με αρχές και εμπλεκόμενους φορείς, είμαι βέβαιος, ότι, το μήνυμα της ξεχωριστής επετείου του «2021», θα φθάσει σε κάθε γωνιά του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής.

Με τα λόγια αυτά και ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής σε όλους όσοι υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους την πατρίδα, ως μήνυμα πίστης, ελπίδας και ειλικρινούς πατριωτισμού, σας καλώ να μείνουμε σπίτι και  να υψώσουμε όλοι την Ελληνική Σημαία στο μπαλκόνι μας. Χρόνια πολλά σε όλους. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας!»

Στο δικό του μήνυμα, ο δήμαρχος Δίου Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιος, αναφέρει: Τιµούµε την επέτειο της Επανάστασης του 1821, του μεγαλύτερου ιστορικού γεγονότος  της νεότερης ιστορίας μας, που οδήγησε το υπόδουλο έθνος  μας στην ανεξαρτησία και την κρατική συγκρότηση.

Μαζί µε την εθνική µας επέτειο γιορτάζουµε και τον Ευαγγελισµό της Θεοτόκου, που συµβολικά ταυτίστηκε µε την επανάσταση του λαού, για να υποδηλώσει ότι το ευαγγέλιο της σωτηρίας του ανθρώπου εξοµοιώνεται µε τη λύτρωση του έθνους από τη σκλαβιά.

Φέτος η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας συμπίπτει με την ιδιαίτερα δύσκολη εθνική και διεθνή συγκυρία. Η χώρα μας υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ταυτόχρονα βρίσκεται σε «πόλεμο ζωής  με έναν αόρατο και ύπουλο  εχθρό». Ο πατριωτισμός μας σήμερα, ανάγκη είναι να εκφραστεί, όχι μόνο με τη φιλοπατρία, αλλά και με την εθνική ομοψυχία, την κοινωνική συνοχή, τη συνέπεια σε αρχές και θεσμούς, τη σύνεση και την ευθύνη – συλλογική και ατομική. Αναβαπτιζόμαστε λοιπόν, στο μεγαλείο της ψυχής των επαναστατημένων Ελλήνων του παρελθόντος, για να αντλήσουμε θάρρος και δύναμη για τις μάχες του παρόντος», καταλήγει ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου.

Ο δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού Αναστάσιος Μανώλας αναφέρει για την σημερινή ημέρα: «25η Μαρτίου 1821. Η Εθνική Παλιγγενεσία. Η μέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που επέλεξε ο Επίσκοπος παλαιών Πατρών Γερμανός για να υψώσει στην Αγία Λαύρα το λάβαρο της Επαναστάσεως. Η μέρα που ενωμένοι οι Έλληνες ξεκίνησαν τον αγώνα για την αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού που τους καταδυνάστευε επί τέσσερις αιώνες.

25η Μαρτίου 2020. Η φετινή επέτειος βρίσκει την Πατρίδα μας, όπως και πολλές άλλες χώρες, σε πόλεμο. Έναν πόλεμο με μορφή διαφορετική από την κλασική. Έναν πόλεμο εναντίον του κορονοϊού COVID-19. Έναν πόλεμο που εμείς οι Έλληνες, ενωμένοι και αλληλέγγυοι, σίγουρα θα κερδίσουμε. Αλλά πρέπει να τον κερδίσουμε επιδιώκοντας μηδενικές απώλειες.

Στα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί, συμπεριλαμβάνεται και η μη πραγματοποίηση επισήμων εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική μας επέτειο. Ειδικότερα, δεν θα πραγματοποιηθούν δοξολογίες, καταθέσεις στεφάνων και παρελάσεις. Η ματαίωση των εορταστικών εκδηλώσεων, ουδόλως απαξιώνει ή μειώνει τις οφειλόμενες τιμές προς τους ήρωες της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Προς όλους αυτούς στους οποίους χρωστάμε την ελευθερία μας. Φέτος, ας τους τιμήσουμε κάπως διαφορετικά. Ας τους τιμήσουμε μαζί με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που αγωνίζονται στο μέτωπο του κορονοϊού, μαζί με αυτούς που αγωνίζονται στις Καστανιές του Έβρου υπερασπίζοντας τα σύνορά μας  αποτρέποντας καθημερινές απόπειρες μαζικής εισβολής υποκινουμένων από την Τουρκία μεταναστών, ας του τιμήσουμε μαζί με τους δημοτικούς υπαλλήλους που αγωνίζονται καθημερινά για την εξυπηρέτηση των δημοτών μας. Φέτος ας κάνουμε κάτι που “ξεχνάμε” να κάνουμε τα τελευταία -αρκετά- χρόνια. Ας υψώσουμε παντού τη γαλανόλευκο. Ας μην μείνει ούτε ένα μπαλκόνι χωρίς το σύμβολο της Πατρίδος μας. Έτσι θα τιμήσουμε τόσο τους ήρωες και τους μάρτυρες του 1821 που έπεσαν “για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την ελευθερία”, όσο και τους σύγχρονους μαχητές που αγωνίζονται για να κρατήσουν την Πατρίδα μας όρθια και τιμημένη.

Ζήτω το Έθνος! Ζήτω η αιώνια Ελλάδα μας!», καταλήγει ο δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ