Μενού Κλείσιμο

Τα μέτρα στήριξης ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας – Ποιοι δικαιούνται έκτακτα επιδόματα

10 μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων ανακοίνωσε πριν από λίγο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τις συνέπειες του δεύτερου lockdown που ξεκινά το πρωί του Σαββάτου

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας είναι:

-Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων εργοδοτών, οι οποίοι πλήττονται με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε αναστολή σύμβαση εργασίας και θα είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ. Για τους συγκεκριμένους, θα υπάρξει κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και των ασφαλιστικών τους εισφορών. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 675 εκατ. ευρώ μόνο για τον Νοέμβριο.

-Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων, οι οποίοι μέχρι και χθες, 4 νοεμβρίου, βρίσκονταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας θα λάβουν εντός Δεκεμβρίου αντί για 534 ευρώ, 800 ευρώ. Πρόκειται για εφάπαξ οικονομική ενίσχυση. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 215 εκατ. ευρώ.

-Για τις επιχειρήσεις, στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου. Θα πληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο. Το κόστος υπολογίζεται στα 230 εκατ. ευρώ.

-Για τις επιχειρήσεις, στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων των ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τον μήνα Νοέμβριο. Η Το κόστος υπολογίζεται σε 66 εκατ. ευρώ.

-Για τους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων για τον μήνα Νοέμβριο. Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της ρύθμισης. Το κόστος υπολογίζεται σε 27 εκατ. ευρώ.

-Συνεχίζεται η αναστολή της πληρωμής των δόσεων για δάνεια, σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

-Επέκταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας, τα οποία έληγαν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

-130.000 μακροχρόνια άνεργοι θα λάβουν εφάπαξ ενίσχυση 400 ευρώ.

-Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40%. Το ίδιο ισχύει για τη κύρια κατοικία των εργαζομένων σε αναστολή και την φοιτητική εστία των τέκνων τους.

-Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Κόστος 1 δις. ευρώ. Επιπλέον 700 εκατ. Ευρω για την επιστρεπτέα 5.

-Νέο σχέδιο για παράταση της πληρωμής των επιταγών.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ