Μενού Κλείσιμο

Τα ξύλινα τείχη της Πατρίδας μας

Απόψε στη Σχολή Γονέων Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης

Από την Αθηναϊκή τριήρη στο Θωρηκτό Αβέρωφ

O Διευθυντής Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού (Υ.Ι.Ν.) Πλοίαρχος Λεωνίδας Τσιαντούλας Π.Ν. είναι ο αποψινός ομιλητής στη Σχολή Γονέων Κατερίνης σε μια ομιλία, με αφορμή και την έλευση (μετά από 72 χρόνια) του Θωρηκτού Αβέρωφ στην Θεσσαλονίκη.

Ο Πλοίαρχος Λεωνίδας Τσιαντούλας, διετέλεσε Κυβερνήτης στο Θωρηκτό Αβέρωφ και το θέμα που θα αναπτύξει απόψε είναι «Από την Αθηναϊκή τριήρη στο Θωρηκτό Αβέρωφ. Τα ξύλινα τείχη της Πατρίδας μας»

Tο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, διανύοντας μια ένδοξη πορεία τρεισήμισι χιλιάδων ετών, έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην παγκόσμια ναυτική ιστορία.

Από την Αθηναϊκή τριήρη και την ναυμαχία της Σαλαμίνας μέχρι το θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ των Βαλκανικών πολέμων και 2ου Παγκόσμιου πολέμου, από τους Βυζαντινούς Δρόμωνες με το υγρό πυρ μέχρι τα πυρπολικά των μπουρλοτιέρηδων του ’21, έχει καταστεί σαφές ότι διαχρονικά η ναυτική ισχύς διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην ύπαρξη της χώρας μας. Αντίθετα, έχει αποδειχθεί με δραματικό τρόπο, ότι η παραμέληση της ναυτικής ισχύος οδήγησε κατά καιρούς σε εθνικές περιπέτειες και καταστροφές.

Στόχος της διάλεξης είναι να αναπτυχθεί με τρόπο παραστατικό και εύληπτο, μέσω συγκεκριμένων ιστορικών παραδειγμάτων και με πλούσια παράθεση φωτογραφικού υλικού, το πώς τα «ξύλινα τείχη» της Ελλάδος, δηλαδή τα πλοία μας, έχουν επανειλημμένα σώσει τη χώρα μας από την καταστροφή και την υποδούλωση. Η θρυλική φράση του Θεμιστοκλή, λίγο πριν τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, είναι αιώνιας αξίας: «Έχουμε γη και πατρίδα, όταν έχουμε πλοία στη θάλασσα» . Ας μην ξεχνάμε την φράση του Θουκυδίδη από το 416 π.Χ. «Ο ισχυρός επιβάλλει ότι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ότι του επιβάλλει η αδυναμία του».

Ποιος είναι ο Πλοίαρχος Λ. Τσιαντούλας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Το 1980 εισήχθη στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), από την οποία αποφοίτησε το 1984 ως Μάχιμος Σημαιοφόρος.Το 1989 εκπαιδεύτηκε ως Χειριστής Ελικοπτέρων. Έχει ιπταθεί με πολλους τύπους Ε/Π ως Κυβερνήτης, Εκπαιδευτής και Αξιολογητής. Έχει υπηρετήσει σε Μονάδες και Διοικήσεις του Αρχηγείου Στόλου, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Έχει διατελέσει Ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδος στο Μαυροβούνιο και την Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Έχει φοιτήσει σε όλα τα σταδιοδρομικά σχολεία που προβλέπονται για τον βαθμό του. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις και την Στρατηγική από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι επίσης απόφοιτος του Κολλεγίου Αμύνης του NATO (NADEFCOL) στη Ρώμη. Ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντού ΥΙΝ την 4/9/15.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ