Μενού Κλείσιμο

Σύσκεψη για τους αναπτυξιακούς στόχους της Πιερίας το 2020 στο Επιμελητή

Με στόχους και… αστοχίες

 

Σε μια ατέρμονη συζήτηση, που έπεσαν πολλά μικρά και κυρίως «άστοχα» ζητήματα εξελίχθηκε η μεγάλη συνάντηση φορέων στο Επιμελητήριο, στην οποία συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης), ο Περιφερειάρχης, ο Μητροπολίτης, οι τέσσερις βουλευτές Πιερίας, η αντιπεριφερειάρχης, οι δήμαρχοι Δίου-Ολύμπου και Πύδνας-Κολινδρού, ο αναπληρωτής δημάρχου Κατερίνης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, αλλά και πολλοί φορείς του τουριστικού, τεχνικού και επιχειρηματικού κλάδου της Πιερίας.

 

Η πραγματικά φιλότιμη προσπάθεια του προέδρου του ΕΒΕ να θέσει και να καταθέσει ένα πλαίσιο διεκδικήσεων, διαχρονικών για την περιοχή μας, μάλλον έπεσε στο κενό αφού οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων είτε ήταν «ελαφρώς εντός θέματος» επικεντρώνοντας στο «ειδικό» και όχι στο «γενικό».

Πέρα από τις γενικόλογες (και πώς θα μπορούσαν να ήταν αλλιώς με όσα άκουσαν) τοποθετήσεις του Υφυπουργού και του Περιφερειάρχη (δύο προσώπων που θεσμικά κατέχουν κομβικό ρόλο στην υλοποίηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για την περιοχή μας) η συζήτηση μάλλον «απέτυχε» αφού δεν προέκυψε σαφής στοχοθεσία.

Αντίθετα, σε κάποιες περιπτώσεις «ράγισε» ακόμη και το «πάλαι ποτέ αρραγές μέτωπο» της Πιερίας σε διεκδικήσεις «αιχμής» όπως η δημιουργία Εμπορευματικού Σταθμού (και όχι κέντρου) στον Μακρύγιαλο.

Η «εκτός Πιερικής γραμμής» τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒΕ και πρώην βουλευτή Πιερίας Γιώργου Κωνσταντόπουλου για τη (μη) δημιουργία Εμπορευματικού Σταθμού στο Μακρύγιαλο, προκάλεσε την «έκρηξη» του προέδρου του ΕΒΕ, ο οποίος προηγουμένως είχε παραδώσει στον κ. Καράογλου, μια σειρά μελετών (περιβαλλοντικών, σκοπιμότητας, βιωσιμότητας κ.α.) για να τεκμηριώσει την ωριμότητα του αιτήματος, αλλά και την αναγκαιότητα του έργου. Ο κ. Κωνσταντόπουλος (μιλώντας και ως πρόεδρος της Εγνατίας Οδού και έχοντας πιο σφαιρική άποψη των δεδομένων), «ορθά-κοφτά» εκτίμησε πως ο συγκεκριμένος σταθμός δεν μπορεί να γίνει στο Μακρύγιαλο. Αντίθετα, για τον πρώην βουλευτή Πιερίας, καταλληλότερη θέση είναι η περιοχή του Κλειδιού Ημαθίας.

Εκτός του ζητήματος δημιουργίας Εμπορευματικού Σταθμού στο Μακρύγιαλο, ο κ. Χατζηχριστοδούλου, έθεσε και τα ζητήματα ορθολογικού καθορισμού της χρήσης γης και των ζωνών οικιστικού ελέγχου, την επιβάρυνση των ακτών της βόρειας Πιερίας από τα ποτάμια που εκβάλουν στην περιοχή, την διάβρωση της ακτής στην Παραλία, την ανυπαρξία παραλιακού δρόμου που θα συνδέει τις ακτές από την Αγαθούπολη έως τους Πόρους, την κατάσταση των λιμένων (προτείνοντας να περάσουν στην αρμοδιότητα των δήμων), τη σύνδεση με το φυσικό αέριο, την ανάδειξη του Ολύμπου, αλλά και το αίτημα της θαλάσσιας σύνδεσης Πιερίας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Σποράδων.

 

Η Πιερία δεν είναι ένα προάστιο της Θεσσαλονίκης, αλλά μια αυτόφωτη Περιφερειακή Ενότητα με σπάνια δυναμική, ανάφερε στην σύντομη τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός Θεόδωρος Καράογλου. Ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, εξήγησε πως προτεραιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να “ξεκλειδώσει” την καινοτομία και την ισόρροπη ανάπτυξη στο σύνολο της Βόρειας Ελλάδας. «Βρίσκομαι μαζί σας για να στηρίξω κάθε απόφαση που θα αναδείξει το φυσικό, πολιτιστικό, οικονομικό και επιχειρηματικό απόθεμα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας», διαβεβαίωσε ο υφυπουργός.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στη συνεργασία με όλους τους φορείς της Πιερίας, κάνοντας αναφορά σε αναπτυξιακά έργα που υλοποίησε η Περιφέρεια στην περιοχή μας και δηλώνοντας έτοιμος να εργαστεί πάνω σε κάθε πρόταση που θα ενισχύσει την ανάπτυξη.

«Μετά την καταγραφή των προβλημάτων και των αναπτυξιακών προτάσεων για την Πιερία, απαιτείται η συνεργασία των φορέων του τόπου για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των μεγάλων αναπτυξιακών έργων (είτε υποδομών, είτε αναπτυξιακών).

Τότε μόνο θα υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι που όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε και να αλλάξουμε την πορεία του τόπου μας», ανάφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φώντας Μπαραλιάκος

Από την πλευρά της η βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μάνη, τόνισε πως δέσμευση της κυβέρνησης είναι να επιλύσει προβλήματα και να αντιμετωπίσει δυσλειτουργίες που προκαλούν ανάσχεση της αναπτυξιακής πορείας, γιατί αυτό το “στοίχημα” πρέπει να κερδηθεί. Αφορά το μέλλον της Πιερίας και της Ελλάδας γενικότερα, το μέλλον των παιδιών μας που θέλουμε να μείνουν στον τόπο τους και να ζήσουν σε αυτόν με ευημερία».

«Υπάρχουν πολλές δυνατότητες ανάδειξης των πολλών και διαφορετικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας», εκτίμησε ο βουλευτής Πιερίας Σάββας Χιονίδης, επισημαίνοντας πως όσες φορές οι Πιεριείς διεκδίκησαν ενωμένοι, κατάφεραν να πετύχουν.

Ο κ. Χιονίδης υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει «λογική ανάπτυξη» και όπως σημείωσε «λογική ανάπτυξη είναι αυτή που σέβεται το περιβάλλον».

«Η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει με αποτελεσματική και ισχυρή κοινωνική πολιτική, να είναι βιώσιμη και δίκαιη. Να στοχεύει στη μείωση των ανισοτήτων, τη δημιουργία καλά αμειβομενων θέσεων εργασίας και τη δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου», είπε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή της η βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Μπέττυ Σκούφα.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.