Μενού Κλείσιμο

Σύσκεψη για την αποτροπή της εισόδου Αφρικανικής πανώλους στην Ελλάδα

Αυστηροποιούνται οι (ήδη) αποτελεσματικοί έλεγχοι

 

Η αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των μέτρων για την αποτροπή εισόδου της Αφρικανικής πανώλους των χοίρων στην Ελλάδα αποφασίστηκε σε διϋπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Η σύσκεψη έγινε υπό την προεδρία της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινής Αραμπατζή και με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, των Γενικών Γραμματέων Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνου Αραβώση και  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιου Στρατάκου και των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων.

Στη σύσκεψη επαναβεβαιώθηκε ότι τα μέχρι τώρα ληφθέντα ισχυρά προληπτικά μέτρα (πρόσληψη 46 κτηνιάτρων, ρύθμιση θήρας αγριόχοιρου, εντατικοποίηση ελέγχων στα οχήματα μεταφοράς χοίρων,  επαναλειτουργία των υποδομών απολύμανσης οχημάτων στα σημεία  εισόδου των περιοχών υψηλού κινδύνου) αποδείχθηκαν αποτελεσματικά καθώς δεν υπάρχει κρούσμα της Αφρικανικής πανώλους των χοίρων στην ελληνική επικράτεια.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε η ανάγκη, αυστηροποίησης και εντατικοποίησης των μέτρων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, μετά τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στις νότιες περιοχές της Βουλγαρίας τις τελευταίες ημέρες.

Τα μέτρα εξειδικεύονται και τίθενται σε άμεση εφαρμογή.

Επαναλαμβάνεται ότι η Αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν μεταδίδεται σε καμιά περίπτωση στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.