Μενού Κλείσιμο

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Περιφερειάρχες

Συμφώνησαν στην… επιτάχυνση

 

Πρόσθετη Τεχνική Βοήθεια και διαχειριστικά εργαλεία, όπου απαιτηθεί, υποσχέθηκε στους Περιφερειάρχες ο πρωθυπουργός, ώστε να επιταχυνθεί η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων που διαχειρίζονται οι Περιφέρειες

 

Η επιτάχυνση των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας.

 

Στην καθιερωμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκε η πορεία της υλοποίησης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ έγινε και ενημέρωση για την πορεία της διαπραγμάτευσης αναφορικά με την κατανομή των νέων χρηματοδοτήσεων από τα ΕΔΕΤ περιόδου 2021-2027.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός στάθηκε σε τρία σημεία:

-Αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση τόνισε πως η κυβέρνηση παρέλαβε τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 σε κατάσταση ιδιαίτερα χαμηλών επιδόσεων και σε συνθήκες επικίνδυνου εφησυχασμού, κάτι βέβαια που αφορά την ελληνική δημόσια διοίκηση στο σύνολό της, και ζήτησε την επιτάχυνση της υλοποίησής τους.

-Για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των Περιφερειών με πρόσθετους χρηματοδοτικούς πόρους (κατ’ ελάχιστον το 1/3 των συνολικών διαθέσεων πιστώσεων) καθώς και με πρόσθετες αρμοδιότητες, με μία σημαντική υποσημείωση: Οι πρόσθετες αρμοδιότητες θα δοθούν υπό την αίρεση της αποδεδειγμένης διαχειριστικής ικανότητας υλοποίησης των νέων δράσεων. Από την κυβέρνηση πάντως, θα υπάρξει πρόσθετη Τεχνική Βοήθεια και διαχειριστικά εργαλεία, όπου απαιτηθεί. Επιπρόσθετα θα εξεταστεί η πρόβλεψη πρόσθετης χρηματοδοτικής ενίσχυσης στη διάρκεια υλοποίησης των ΠΕΠ σε εκείνα που θα εμφανίσουν αυξημένες επιδόσεις, μέσα από ένα Αποθεματικό Επίδοσης που θα δημιουργηθεί.

-Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι ο σχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει, ο Πρωθυπουργός, ζήτησε από τους Περιφερειάρχες τη στενή συνεργασία τους με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την αποτελεσματική χρήση των εργαλείων που προσφέρει το επιτελικό κράτος και τον συντονισμό υπό τις Γενικές Γραμματείες για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου. Τον Ιανουάριο του 2020 θα πρέπει να κατατεθεί το νέο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης και η αρχιτεκτονική των προγραμμάτων, ενώ τον προσεχή Ιούνιο τα σχέδια των νέων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Οδηγός όμως για τη νέα προγραμματική περίοδο θα αποτελέσει η επιτυχής εφαρμογή του τρέχοντος ΕΣΠΑ.

Στόχος είναι να τεθούν ποσοτικοί δείκτες και μετρήσιμοι στόχοι σε τριμηνιαία βάση σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, ενώ κάποια πρώτα δείγματα γραφής των νέων περιφερειακών αρχών, στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχουν διανύσει, είναι ενθαρρυντικά.

Στη σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες συζητήθηκε επίσης:

-το θέμα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, δηλαδή η αναοριοθέτηση των αρμοδιοτήτων και η διασφάλιση των συστημικών σχέσεων των τεσσάρων επιπέδων της Δημόσιας Διοίκησης (Κεντρικής Διοίκησης – Αποκεντρωμένων Διοικήσεων-Περιφερειών-Δήμων) κατά τομεακή δημόσια πολιτική (ή τομεακή λειτουργία).

-η διαχείριση μεταναστευτικής κρίσης, στη λογική του σχεδιασμού και της υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης.

 

Στην ατζέντα και το προσφυγικό

Στη συνάντηση, το παρών έδωσαν και στελέχη της κυβέρνησης, όπως οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και η μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ενδοχώρα, όπου όμως υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις σε τοπικές κοινωνίες.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως οι πρόσφυγες που εγκαθίστανται σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα δεν θα ξεπερνούν το 1% του πληθυσμού της κάθε περιφέρειας.

 

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.