Μενού Κλείσιμο

«Σβήνουν» τη δημοτική ραδιοφωνία

Αντιδρά (και) η ΚΕΔΕ στο πολυνομοσχέδιο που «σκοτώνει» τη Δημοτική Ραδιοφωνία

Την πάγια θέση της ΚΕΔΕ να εξαιρεθούν από την διαδικασία δημοπράτησης ραδιοφωνικών συχνοτήτων οι ΟΤΑ, γιατί αποτελούν δημόσια ραδιοφωνική υπηρεσία τοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για ζητήματα που αφορούν τοπικές υποθέσεις, επανέλαβε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στη Βουλή, κατά την ακρόαση των φορέων για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Σημείωσε δε ότι η ρύθμιση αυτή δεν αντιβαίνει στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Για εμπαιγμό των Δημοτικών Ραδιοφώνων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τις ρυθμίσεις αυτές επιχειρεί να «ρίξει μαύρο» στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Παράλληλα, καλεί τους βουλευτές να ζητήσουν την εξαίρεση των Δημοτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών από την διαγωνιστική διαδικασία και να καταψηφίσουν την σχετική διάταξη

Αναλυτικά η ανακοίνωση: Η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα και το νσ για την αδειοδότηση των Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Ψηφιακής Ευρυεκπομπής Ελεύθερης Λήψης, στο οποίο παραβλέπεται η ιδιαιτερότητα των Δημοτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Στο ν/σ μάλιστα προβλέπεται ότι οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί θα μπουν σε διαγωνιστική διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών και συχνοτήτων και μάλιστα σε πολλαπλούς κύκλους, «τζογάροντας» μαζί με ιδιώτες, ενώ εξαιρείται η ΕΡΤ.

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, αρνήθηκε οποιαδήποτε διάλογο με την Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας και αγνόησε τις προτάσεις μας που είναι τεκμηριωμένες με βάση την ευρωπαϊκή νομολογία και το εθνικό δίκαιο.

Η στάση αυτή του υπουργείου είναι απαράδεκτη και ύποπτη, καθώς αν και είχε υποσχεθεί από το καλοκαίρι του 2017 διάλογο με τους εκπροσώπους των Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών μέσων, αρνήθηκε την τεκμηρίωση που μας ζητήθηκε στο συνέδριό μας και αρνείται οποιαδήποτε συνάντηση μαζί μας.

Οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί Σταθμοί πρέπει να εξαιρεθούν από την διαδικασία δημοπράτησης των Ραδιοφωνικών συχνοτήτων, καθώς αποτελούν δημόσια ραδιοφωνική τηλεοπτική υπηρεσία τοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για ζητήματα, που αφορούν τις τοπικές υποθέσεις, την προώθηση της τοπικής αγοράς, την παροχή ποιοτικών ( βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών ) προγραμμάτων, που σχετίζονται με τον πολιτισμό, την τέχνη, την παιδεία και τις δομές του δήμου.

Η ρύθμιση αυτή  αντιβαίνει στο εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές οδηγίες, όπως προκύπτει από την σχετική νομολογία, τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Πρωτόκολλο του Άμστερνταμ.

Όσον αφορά στο εθνικό δίκαιο, οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί διέπονται από το ίδιο νομικό καθεστώς όπως και οι ΕΡΤ, είναι ΝΠΙΔ και ανήκουν στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Είναι ως εκ τούτο παράδοξο να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο απ΄ότι η ΕΡΤ και να συγκαταλέγονται στους ιδιωτικούς ΡΣ. Την θέση αυτή στηρίζει και η ΚΕΔΕ, με ψήφισμά της στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριό της.

Με τις ρυθμίσεις αυτές η κυβέρνηση επιχειρεί να «ρίξει μαύρο» στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ.

Καλούμε την κυβέρνηση, να δείξει την ανάλογη ευαισθησία όπως με το «μαύρο» της ΕΡΤ και έστω την τελευταία στιγμή να αποσύρει την σχετική διάταξη από το νσ.

Καλούμε τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ζητήσουν την εξαίρεση των Δημοτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών από την διαγωνιστική διαδικασία και να καταψηφίσουν την σχετική διάταξη.

ΠΑΣΟΚ: Σε κλείσιμο των Δημοτικών Ραδιοφώνων οδηγεί το πολυνομοσχέδιο

Στο πολυνομοσχέδιο η Κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει και τα δημοτικά ραδιόφωνα στη διαδικασία αδειοδότησης ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών μέσω δημοπράτησης. «Πρόβλεψη που, εάν ψηφιστεί και εφαρμοστεί, δρομολογεί το κλείσιμό τους», υποστηρίζει ο Τομέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας την αντίθεσή του.

Στην ανακοίνωσή του, ο Τομέας Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ, καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να εξαιρέσει από τη διαδικασία τα δημοτικά ραδιόφωνα της χώρας, ώστε να διασφαλίστεί η αδιάκοπη λειτουργία τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Το ότι δε γίνεται σεβαστή η θεσμική ιδιαιτερότητά τους, δεδομένου του σκοπού και της φύσης των υπηρεσιών που χρόνια τώρα προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες, είναι το λιγότερο.  Το σοβαρότερο είναι ότι το πλέγμα δημοσιονομικών, διαχειριστικών και διοικητικών ρυθμίσεων που εφαρμόζονται υποχρεωτικά στους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, καθιστά πρακτικά αδύνατη και την υποθετική έστω συμμετοχή τους σε μια τέτοια διαδικασία δημοπράτησης.

Οι φωνές που υψώθηκαν σε ολόκληρη τη Χώρα τις προηγούμενες εβδομάδες, με αφορμή την ανάρτηση του ν/σ σε δημόσια διαβούλευση, αγωνίστηκαν να καταστήσουν σαφές το αυτονόητο. Μάταια όμως. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ αμετανόητοι κατέθεσαν το νομοσχέδιο χωρίς αλλαγή. Χωρίς προσθήκη της παραμικρής μέριμνας για τους εκατοντάδες εργαζομένους που κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα.

Άγνοια και αδυναμία κατανόησης; Κυνική αδιαφορία; Ή μήπως σκόπιμη πολιτική επίθεση για την εξόντωση των ενημερωτικών φωνών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εντασσόμενη στο εξελισσόμενο κυβερνητικό σχέδιο εναντίον του θεσμού της τοπικής δημοκρατίας που ως Τομέας Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης έχουμε επανειλημμένως αναδείξει ;

Όποια και εάν είναι τα κίνητρα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η παράταξή μας απαιτεί να σεβαστούν επιτέλους την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απαιτούμα να εξαιρέσουν άμεσα τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς από το πολυνομοσχέδιο, με ρητή δικλείδα ασφαλείας για την αδιάκοπη λειτουργίας τους και για τους εργαζομένους τους», καταλήγει ο Τομέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ