Μενού Κλείσιμο

«Στρώνουν χαλί» για είσοδο των Μη.Συ.φα. στα σούπερ μάρκετ

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πιερίας για τις αυξήσεις τιμών στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (Μη.Συ.Φα.)

50 κωδικοί (φαρμάκων) παρουσίασαν μεταβολή και από αυτούς οι 49 αύξηση από 28% ως 160 %» αναφέρει ο Φαρμακευτικό Σύλλογος Πιερίας σχολιάζοντας την απελευθέρωση τιμών σε φάρμακα, ενώ σημειώνει πως «με την έλευση του 2018 νέος καταιγισμός αυξήσεων ξεκίνησε σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης»

 

Μεγάλο ατόπημα της κυβέρνησης, χαρακτηρίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πιερίας την απόφαση για απελευθέρωση των τιμών των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (Μη.Συ.Φα.), αφού οδήγησε σε αύξησηση έως και 28% έως και 160% στα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση η αρχή έγινε το 2014 κάτι που οδήγησε (σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος) ο «καταιγισμός αυξήσεων» να συνεχιστεί και το 2018 σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης (όπως παυσίπονα και αντιβηχικά) φτάνοντας το 35%. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρει την αύξηση της τιμής του Depon (TBL500mg) το οποίο από 75 λεπτά του ευρώ έφτασε να πωλείται στα 99 λεπτά!

«Όλα αυτά προετοιμάζουν την είσοδο των Μη.Συ.Φα. στα super market με την αστεία δικαιολογία ότι λόγω του ανταγωνισμού θα πέσουν οι τιμές», σχολιάζει ο φαρμακευτικός σύλλογος, θυμίζοντας πως αυτή η δικαιολογία προβλήθηκε και για την πώληση βρεφικού γάλακτος από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά η τιμή του αντί να μειωθεί, αυξήθηκε.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πιερίας, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Ελευθέριος Κουιμτζίδης, αναφέρεται: «Το 2014 με νομο ο τότε υπουργός κ. Χατζηδακης απελευθέρωσε τις τιμές των Μη.Συ.Φα. με στόχο να υπάρξει μείωση των τιμών λόγω ανταγωνισμού.

Πάγιαθέση των φαρμακοποιών, ήταν από την πρώτη στιγμή, ότι αυτή η απελευθέρωση μόνο αυξήσεις μπορεί να φέρει. Αλλωστε αυτό έχει δείξει και η απελευθέρωση στο εξωτερικο, που οι τιμές είναι πολλαπλάσιες των τιμών στην Ελλάδα.

Το πρώτο ενιάμηνο του 2017 φάνηκαν τα πρώτα αποτελεσματα. Οι εταιρείες έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και αύξησαν τις χονδρικές τιμές. Αλλωστε πρέπει με κάποιο τρόπο να πληρώσουν όλα αυτά τα έξοδα της διαφήμισης που βλέπουμε τελευταία στα κανάλια.

Ειδικότερα, 50 κωδικοί παρουσίασαν μεταβολή και από αυτούς οι 49 αύξηση από 28% ως 160 %. Με την έλευση του 2018 νέος καταιγισμός αυξήσεων ξεκίνησε σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης όπως παυσίπονα, αντιβηχικάσιρόπια και αλλα. Αυξήσεις της τάξης του 35%. Συνολικά 206 Μη.Συ.Φα. αύξησαν τις τιμές τους σε υπερβολικο ποσοστό.

Παράδειγμα το κλασικο DEPON TBL500mg που από 0,75 ευρώ που είχε πριν, έφτασε τα 0,99 ευρώ, αύξηση περίπου 35%.

Η αναγραφή της προτεινομένης λιανικής τιμης, όπως ορίζει ο νομος, δεν έχει κανένα νόημα από την ωρα που δεν έχει θεσπιστεί και η προτεινόμενη χονδρική τιμή. Ήταν ένα μεγάλο ατόπημα της κυβέρνησης με σκοπό να προστατέψει τις εταιρείες, να μεταφέρει την οργή του κόσμου και να προκαλέσει διαμάχες για την τιμή ανάμεσα στους πολίτες και τους φαρμακοποιους. Ετσι οι αυξήσεις των εταιριών έχουν σαν αποτέλεσμα η χονδρική τιμή να ξεπερνά την “προτεινόμενη λιανική τιμή”

Όλα αυτά προετοιμάζουν την είσοδο των Μη.Συ.Φα. στα super market με την αστεία δικαιολογία ότι λόγω του ανταγωνισμού θα πέσουν οι τιμές. Ότι έγινε και με τα βρεφικά γάλατα που όπως αποδείχθηκε μόνο αυξήσεις εφερε. Έτσι και τα super market θα αυξήσουν τον τζίρο τους και τα κανάλια θα γεμίσουν τις τσέπες τους από τις διαφημίσεις!

Σε μια εποχή που η ανεργία μαστίζει τον τοπο και τα εισοδήματα των πολίτων της χωρας μειώνονται καθημερινά, η αύξηση τιμών των πιο ευρέως χρησιμοποιουμένων φαρμάκων, όπως τα Μη.Συ.Φα, είναι ένα ακόμα πλήγμα για την τσέπη του απλού πολίτη. Κάτι που οι φαρμακοποιοί της χωρας είχαν επισημάνει από την αρχή.

Για τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Πιερίας

Ο Πρόεδρος»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ