Μενού Κλείσιμο

Στον Υπουργό Εσωτερικών με αιτήματα οι εργαζόμενοι των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

Πολλά αιτήματα, λίγες δεσμεύσεις

 

Αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, με σκοπό, αρχικά να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης για το μέλλον των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (Α.Δ.) και των εργαζομένων σε αυτές, αλλά και να τεθούν ταυτόχρονα, τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

 

Η αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ομοσπονδίας ανάφερε στον Υπουργό, ότι πρέπει να ενισχυθούν άμεσα οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις με νέο και μόνιμο προσωπικό, αφού η υποστελέχωση είναι στο κόκκινο, αλλιώς το επόμενο διάστημα, με την αύξηση του όγκου δουλειάς, θα υπάρξει μεγαλύτερη εντατικοποίηση, με αρνητικές συνέπειες στους πολίτες και τους εργαζόμενους.

Η στοιχειωδώς επαρκής στελέχωση των Α.Δ., απαιτεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Οι συνδικαλιστές επεσήμαναν στον κ. Υπουργό, πως η έλλειψη των νέων Οργανισμών απαγορεύει την ένταξη των Α.Δ., στο σύστημα κινητικότητας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν ακόμα και να θέλουν να έρθουν, εργαζόμενοι από άλλες υπηρεσίες προς τις Αποκεντρωμένες, είτε με μετάταξη είτε ακόμα και με απόσπαση. Παράλληλα, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που επικρατεί στους εργαζόμενους λόγω των δηλώσεων περί κατάργησης των Αποκεντρωμένων, δημιουργεί διαρκώς τάση φυγής και οξύνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Η αντιπροσωπεία των εργαζομένων, κατήγγειλε τις «συνεχιζόμενες διοικητικές αυθαιρεσίες ορισμένων Συντονιστών, που με διαρκείς και καταχρηστικές διώξεις και καθαιρέσεις εργαζομένων, φαίνεται ότι συνεχίζουν να απολαμβάνουν ουσιαστικά πλήρη ασυλία και από αυτήν την κυβέρνηση και το Υπουργείο, δίνοντας ανά περίπτωση και όλα τα αναγκαία παραδείγματα».

Η Ομοσπονδία ζήτησε την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, υπενθυμίζοντας ότι από το Μάρτη, έχει τεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών το αίτημά της.

Με υπόμνημα που κατατέθηκε ενημερώθηκε επίσης ο Υπουργός  για τα θέματα:

-της αξιοποίησης κτηρίων ιδιοκτησίας του Δημοσίου, προς αντικατάσταση των ακατάλληλων κτιριακών υποδομών εργασίας μας και για την αναγκαιότητα σύγχρονου δημόσιου κεντρικού πληροφοριακού συστήματος στις Αποκεντρωμένες,

-της ανανέωσης όλων των μορφών συμβάσεων που εργάζονται ή απολύθηκαν πρόσφατα με ελαστικές μορφές εργασίας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και της μετατροπής των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου καθώς θεωρούμε, ότι μπορεί επίσης να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουμε.

-των παρεμβάσεων  που έγιναν προσφάτως στην βουλή, με αφορμή και παράδειγμα, την  αναφορά του Πρωτοβάθμιου Συλλόγου Εργαζομένων της Αττικής και με την τραγική υποστελέχωση που παρουσιάζουν οι υπηρεσίες καθώς και ειδικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με πειθαρχικά, μισθολογικά, συνταξιοδοτικές αναγνωρίσεις και ασφαλιστικά προβλήματα των εργαζομένων στις Α.Δ..

Σύμφωνα με τον  Υπουργό, πρόθεση της κυβέρνησης, είναι να εξειδικεύσει την στρατηγική του επιτελικού κράτους, με ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, μεταφέροντας όσες αρμοδιότητες μπορούν να μεταφερθούν, μαζί με το αντίστοιχο, προσωπικό, από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει προειλημμένη απόφαση για κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και θα υπάρξει διάλογος με όλους τους φορείς. Στο διάλογο, σύμφωνα με τον Υπουργό, θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στις Α.Δ..

Επίσης, δεσμεύθηκε πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις, εφόσον προκύψουν καταργήσεις και μεταφορά αρμοδιοτήτων. Δεν δεσμεύτηκε ότι δε θα υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες και ότι δε θα μετακινηθεί κάποιος εκτός τόπου κατοικίας του, απλά σημείωσε ότι δε βλέπει το λόγο να συμβεί κάτι τέτοιο.

Για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δεσμεύτηκε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και εξουσιοδότησε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, να προχωρήσει στην διαπραγμάτευση με την ΟΣΕΑΔΕ.

 

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.