Μενού Κλείσιμο

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης για την δασοπροστασία

Η δασοπροστασία δεν μπορεί να γίνεται «περιστασιακά»

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, ζήτησε τη συνέχιση της εργασιακής σχέσης των ήδη υπηρετούντων στην δασοπροστασία

 

 

Συνάντηση (με εντολή του Κωστή Χατζηδάκη) πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  μεταξύ του Δρ. Κωνσταντίνου Αραβώση – Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων και εκπροσώπων των εργαζομένων στην αντιπυρική προστασία δασών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κατερίνης, καθώς και εκπρόσωποι του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» και των Εργατικών Κέντρων Ναυπακτίας-Δωρίδος, Φλώρινας, Κοζάνης και Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι μαζί με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων ανέπτυξαν τις θέσεις τους γύρω από την αναγκαιότητα συνέχισης της εργασιακής σχέσης του υφιστάμενου -και ήδη έμπειρου- προσωπικού στη δασοπροστασία.

Παράλληλα τόνισαν την αναγκαιότητα χάραξης εθνικής δασικής στρατηγικής, τη δημιουργία μόνιμου Φορέα Δασοπροστασίας και τη στελέχωση του με μόνιμο προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν την αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών πόρων που παραμένουν επί σειρά ετών ανεκμετάλλευτοι και «βαλτωμένοι», τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων υπουργείων και υπηρεσιών σε ενιαία και όχι αποσπασματική αντιμετώπιση του δασικού οικοσυστήματος και τέλος την αξιοποίηση-εκμετάλλευση, προς όφελος ευπαθών κοινωνικών ομάδων και του κοινωνικού συνόλου, της ύλης που ανασύρεται από τα δάση κατά την εκτέλεση δασικού έργου.

Επίσης τέθηκε υπ’ όψιν του υπουργείου το γεγονός ότι 245 εκατομμύρια ευρώ για αναδασώσεις δασοπροστασία, διάσωση αγρών κτλ., από το 2015 έως σήμερα δεν έχουν απορροφηθεί.

Από την πλευρά του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, μεταφέρθηκε στην αντιπροσωπεία, η ισχυρή βούληση του ΥΠΕΝ να συνεχιστεί το έργο της δασοπροστασίας, ενώ υπήρξε δέσμευση να διαβιβαστεί στα συναρμόδια υπουργεία τόσο το περιεχόμενο της συνάντησης, όσο και η θετική προσέγγιση του ίδιου του Υπουργείου στο σημαντικό ρόλο των χιλιάδων δασεργατών, διοικητικών, δασολόγων και δασοπόνων του προγράμματος αντιπυρικής προστασίας.

Τις επόμενες ημέρες θα αναληφθούν πρωτοβουλίες νέων συναντήσεων με εκπροσώπους της Κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλο το πολιτικό φάσμα ότι η δασοπροστασία δεν είναι μια «περιστασιακή» υποχρέωση της πολιτείας. Ειδικά τώρα που η κλιματική αλλαγή ανατρέπει τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο, η πρόληψη συνιστά καθήκον κάθε Κυβέρνησης που σέβεται την ανθρώπινη ζωή και την περιουσία των πολιτών της.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ