Μενού Κλείσιμο

Στο ΧΥΤΑ Λιτοχώρου η Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου

 Στο ΧΥΤΑ Λιτοχώρου η Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου

Ερωτηματικό για την υλοποίηση του «Σχεδίου Συμμόρφωσης»

Περιοδεία πραγματοποίησαν οι υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης με επικεφαλής τη δημοτική σύμβουλο και υποψήφια δήμαρχο Δίου-Ολύμπου, Κατερίνα Κουρίτα, στον ΧΥΤΑ Λιτοχώρου.

Το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος της περιοχής και της ασφάλειας της δημόσιας υγείας από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, το ανέδειξε επανειλημμένα η «Λαϊκή Συσπείρωση» τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο Δίου-Ολύμπου και στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και το ΚΚΕ στη Βουλή.

Να σημειωθεί πως εδώ και 14 τουλάχιστον χρόνια ο ΧΥΤΑ Λιτοχώρου λειτουργεί με μία κυψέλη (ενώ αρχικά προβλέπονταν δύο) και χωρίς τις βασικές υποδομές (βιολογικός καθαρισμός) ώστε να διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία.

Παρά την ενημέρωση που έγινε από υπάλληλο του ΦΟΔΣΑ σχετικά με  τη λειτουργία του ΧΥΤΑ,  παραμένουν προς διευκρίνιση ζητήματα που αφορούν την ασφαλή λειτουργία του, την κατασκευή όλων των απαραίτητων έργων για την αποτροπή διαρροής των στραγγιδίων (συνεχίζει να υπάρχει η «λίμνη» από τα στραγγίδια του υφιστάμενου κυττάρου), την κατασκευή μονάδας αντίστροφης όσμωσης, το αν γίνεται και κάθε πότε η μεταφορά των στραγγιδίων με βυτιοφόρα σε αδειοδοτημένη εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων, την κατασκευή συστήματος συλλογής και διαχείρισης βιοαερίου και όλα τα συνοδά τους έργα.

Ερωτηματικό παραμένει, σύμφωνα με την Λα.Συ. Δίου-Ολύμπου και το εάν, υλοποιείται το «Σχέδιο Συμμόρφωσης», που υπογράφτηκε πριν ένα περίπου χρόνο ανάμεσα στον ΦΟΔΣΑ και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων στη λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Από την καθημερινή εφημερίδα Πολιτεία (Κατερίνη, Πιερία)

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ