Μενού Κλείσιμο

Στο επίκεντρο οι «αιρετικές θεωρήσεις»

Στην Πιερία η Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθόδοξων Εκκλησιών και Μητροπόλεων

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα (και ολοκληρώνονται σήμερα), σε ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Πιερία, οι εργασίες της Λ΄ Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας». Θέμα της φετινής Συνδιάσκεψης: «Αιρετικές θεωρήσεις περί των Ιερών Μυστηρίων».

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης τελούν υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και συμμετέχουν Εντεταλμένοι έντεκα Ορθοδόξων Εκκλησιών και εβδομήντα τεσσάρων Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου.
Η Συνδιάσκεψη διεξάγεται υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, και φιλοξενείται από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο.
Στην αρχή των εργασιών, τελέστηκε Αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο και ακολούθως ανεγνώσθησαν τα μηνύματα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, αναφέρθηκε στην: «Ιδιαιτέραν σημασίαν κέκτηται το γεγονός, ότι συμπληρώνονται εφέτος τριάκοντα έτη από της συγκλήσεως της πρώτης Συνδιασκέψεως. Γεγονός το οποίον προσδίδει επετειακόν χαρακτήρα εις την παρούσαν Συνδιάσκεψιν».
Στην εναρκτήρια τελετή παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κυδωνίας καί Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ (Πατριαρχεῖο Αλεξανδρείας), Λύδδης κ. Δημήτριος (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Ναϊσού κ. Αρσένιος (Πατριαρχείο Σερβίας), Τουλσίας κ. Βησσαρίων (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο Μητροπολίτης Βράτσης κ. Γρηγόριος (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), και ο Επίσκοπος Σιεματίτσε κ. Βαρσανούφιος (Πολωνίας). Παρόντες ήταν ἐπίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος καί Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος
Επίσης παρέστησαν και ανέγνωσαν μηνύματα οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ρωσίας, Κύπρου και Αλβανίας.
Χαιρετισμό απηύθυναν στη Συνδιάσκεψη οι Σεσβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος και Περαιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος εκήρυξε και την έναρξη των εργασιών. Στη συνέχεια έγιναν επετειακές παρεμβάσεις για την συμπλήρωση τριάντα ετών από την έναρξη του θεσμού των Συνδιασκέψεων από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σιεματίτσε κ. Βαρσανούφιο και από τον Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής επί των αιρέσεων Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Κυριακό Τσουρό.
Μετά το τέλος των παρεμβάσεων πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια Εκθέσεως Φωτογραφίας του τμήματος Φωτογραφίας «Ίριδα» της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης με θέμα «Ξωκλήσια και χώροι θρησκευτικής λατρείας της Πιερίας».
Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από το την ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ