Μενού Κλείσιμο

Στην Τανζανία για καλό σκοπό

Ένας Κατερινιώτης και ένας Κιλκισιώτης ετοιμάζονται για ένα ταξίδι, από το «εγώ» στο «εμείς»

Δύο Βορειοελλαδίτες από την Πιερία και το Κιλκίς που συμμετέχουν σε μεγάλη ομάδα Ελλήνων εθελοντών, θα ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα για να βρεθούν σε ένα χωριό στην Αφρική.

Την περίοδο της Πρωτοχρονιάς και ενώ οι περισσότεροι θα γιορτάζουμε τον ερχομό του νέου έτους με τις οικογένειες μας, δύο νέοι από την Μακεδονία, θα βρίσκονται στο χωριό Γκόγκο της Τανζανίας όπου με τους υπόλοιπους Έλληνες εθελοντές θα συμβάλλουν στην ανέγερση κτιρίου για το γυναικείο πληθυσμό της περιοχής.

Ο Σταμάτης Χατζηχριστοδούλου βιοτέχνης από την Κατερίνη και ο Γιάννης Πένκης εκπαιδευτικός από το Πολύκαστρο μιλούν για το επικείμενο ταξίδι τους στην Αφρική που θα «τους προσφέρει μια μοναδική εμπειρία ζωής». Τη δράση τους, συντονίζει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Wheeling2help σε συνεργασία με τον τοπικό οργανισμό SANA της Τανζανίας.

Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε δύσκολα. Αφενός είναι μια αποκομμένη και δύσβατη περιοχή με μεγάλο κόστος προσέγγισης και αφετέρου η φύση του προβλήματος που καλούνται να αντιμετωπίσουν, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Ωστόσο πήραν την απόφαση αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος της κοινωνικής απομόνωσης και με γνώμονα τη θέληση τους για προσφορά. Έτσι σχεδίασαν ένα ταξίδι που θα έχει θετικό πρόσημο για ανθρώπους στη Τανζανία. Επίσης αναφέρουν πως αναζητούσαν την πρόκληση «να έρθουν πιο κοντά με έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, μακριά από αυτά που έχουν συνηθίσει στην Ευρώπη», αποκομίζοντας έτσι μια «εμπειρία ζωής μέσω της αλληλεπίδρασης». Χαρακτηριστικά δηλώνουν ότι θέλουν να «βοηθήσουν απευθείας τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη παρά μέσα από δαιδαλώδεις μηχανισμούς οργανώσεων όπου στον τελικό προορισμό φτάνουν οικονομικά ψίχουλα».

Σκοπός των τεσσάρων ομάδων των 100 Ελλήνων εθελοντών είναι η κατασκευή τουαλετών στο σχολείο αλλά και ενός κτιρίου με τρεις αίθουσες όπου θα στεγάζονται οι δραστηριότητες του γυναικείου συνεταιρισμού, ο οποίος θα κατασκευάζει αειφόρα επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα γυναικείας υγιεινής. Θα δοθεί η ευκαιρία στις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια να βγουν από τη κοινωνική απομόνωση των «δύσκολων ημερών». Τα κορίτσια στο χωριό εκείνο, κατά την περίοδο της έμμηνου ρύσης απομακρύνονται από την εκπαίδευση, την εργασία αλλά και κάθε μορφή κοινωνικής δραστηριότητας και εγκλείονται στο σπίτι.

Στόχος το τέλος της κοινωνικής απομόνωσης των γυναικών

Έχουν τον ενθουσιασμό και την προθυμία για να βοηθήσουν, γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την εκεί τοπική κοινότητα, αλλά χρειάζονται και την οικονομική βοήθεια μας για την αγορά των οικοδομικών υλικών και την κάλυψη των βασικών εξόδων του ταξιδιού.

Δίνοντας έτσι ο καθένας μας ένα χέρι βοηθείας στις γυναίκες και τα κορίτσια της Τανζανίας, τη δυνατότητα να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους αλλά και σε πολλές οικογένειες ένα βασικό εισόδημα από την λειτουργία του συνεταιρισμού. Ακόμη και η μικρότερη βοήθεια μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η δημόσια καμπάνια για τις δωρεές με βίντεο και αναλυτικές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα βρίσκεται στο σύνδεσμο https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/empowering-tanzania-women

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ