Μενού Κλείσιμο

Στην πυρά απεργίες και επιδόματα

Εν μέσω συγκρούσεων η συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

Δεν είναι θετικό το μέτρο για τις απεργίες, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίστηκε χθες η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης. Η συζήτηση διεξήχθη σε συγκρουσιακό κλίμα, με τη διάταξη που αφορά στο «φρένο» με τις απεργίες να πυροδοτεί τις μεγαλύτερες αντιδράσεις κομμάτων.

Ωστόσο η πρώτη μάχη δόθηκε για τη διαδικασία του επείγοντος. Τελικά η εισήγηση της κυβέρνησης να προχωρήσει η επεξεργασία και συζήτηση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του επείγοντος που προβλέπει και ακρόαση φορέων εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Οι διατάξεις εισάγονται στην Ολομέλεια σήμερα Παρασκευή και ψηφίζονται τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, βρέθηκαν στο επίκεντρο οι διατάξεις για τις απεργίες και τους πλειστηριασμούς με την κυβέρνηση να δέχεται πλήθος ειρωνικών σχολίων και βαριές κατηγορίες για προδοσία της αριστερής ιδεολογίας.

Σφοδρά πυρά δέχεται και για τους νέους φόρους και την περικοπή επιδομάτων, με πολλούς να μιλούν για προσπάθεια εξαπάτησης του λαού όταν υποστηρίζεται ακόμη και από τα πρωθυπουργικά χείλη ότι δεν έρχονται νέα μέτρα.

Τα κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται σε θέση άμυνας προσπαθώντας να αναδείξουν τα θετικά σημεία του νομοσχεδίου και υποβαθμίζοντας τις επιπτώσεις από τις αλλαγές στους πλειστηριασμούς. Ειδικά για το θέμα των απεργιών, προσπαθούν επίσης να υποβαθμίσουν το θέμα τονίζοντας ότι περιορίζεται σε κάποια πρωτοβάθμια σωματεία, χωρίς να αρνούνται ότι αποτελεί ήττα της κυβέρνησης και αναγκαστική υποχώρηση στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Τσακαλώτος: Δεν είναι θετικό το μέτρο με τις απεργίες

Χαρακτηριστική η φράση του υπουργού Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτου, που προσπαθώντας να επαληθεύσει το «κάθε εμπόδιο για καλό» είπε ότι «αυτό που έχει σημασία, είναι να δούμε πώς θα ενεργοποιηθούν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στα συνδικάτα, να είναι περισσότερο διεκδικητικοί, να έχουν συμμετοχή για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο».

Παραδέχθηκε πάντως ότι «δεν είναι κάτι που θα το επιλέγαμε. Δεν είναι θετικό μέτρο», και ότι «προσπαθήσαμε να αποφύγουμε αυτή τη διάταξη». Υπενθύμισε ωστόσο ότι στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς παίζονταν τρία θέματα «οι συλλογικές συμβάσεις, οι απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος- και μόνο η συγκεκριμένη προωθούμενη διάταξη πέρασε τελικά στο νομοσχέδιο» υπονοώντας ότι τα άλλα κατάφερε η κυβέρνηση να τα σώσει.

Θεοχάρης: Αποστολή της κυβέρνησης το χτύπημα των φτωχών

«Με την τρίτη αξιολόγηση ολοκληρώνετε την αποστολή σας που δεν είναι άλλη από το χτύπημα των φτωχών και το χτύπημα κάθε μορφής αντίδρασης και αντίστασης στη λιτότητα», τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης κατά την ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο. Και συνέχισε επισημαίνοντας τους στόχους της κυβέρνησης για τις συντάξεις, το αφορολόγητο, τους πλειστηριασμούς και τις απεργίες.

«Το πρώτο που έπρεπε να κάνετε ήταν να χτυπήσετε τον χαμηλοσυνταξιούχο με το ΕΚΑΣ. Έτσι κάνατε τα 600 ευρώ – 300.

Το δεύτερο που έπρεπε να κάνετε ήταν να χτυπήσετε τον χαμηλόμισθο με τη μείωση του αφορολογήτου για να πληρώνει εφορία και με εισόδημα 500 ευρώ τον μήνα.

Το τρίτο που έπρεπε να κάνετε είναι να φοβάται ο φτωχός για το σπίτι του για να συμμορφωθεί και να πληρώνει. Να δέχεται ό,τι δουλειά και να του προσφέρουν και να πληρώνει τακτικά τις υποχρεώσεις του. Για αυτό δε μιλάτε πια για προστασία πρώτης κατοικίας, αλλά στηρίζετε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Το τέταρτο που έπρεπε να κάνετε είναι να χτυπηθεί η απεργία και η δύναμη των συνδικαλιστικών φορέων, ιδιαίτερα στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες».

Τριώρη στάση των εργαζομένων στα νοσοκομεία τη Δευτέρα

Τρίωρη στάση εργασίας έχει προκηρύξει για τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), και συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:30 το μεσημέρι στην Πλατεία Κλαυθμώνος, που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ ενάντια στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την γ’ αξιολόγηση.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τα μέλη της να λάβουν μέρος στην στάση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί από τις 12:00 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου και να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας ενάντια στο πολυνομοσχέδιο.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προς αποφυγήν περικοπής ή περιορισμού του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας διεκδικώντας μάλιστα την αύξηση του αλλά και την επέκτασή του και σε άλλες ειδικότητες. Επίσης διεκδικούν την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ενώ αντιτίθενται και στην κυβερντητική πρόταση για τις απεργίες.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ