Μενού Κλείσιμο

Στη «λαιμητόμο» μισθοί και συντάξεις. Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για το 4ο μνημόνιο

Σε ήρεμους τόνους συνεχίστηκε η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής μετά το σοβαρό επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Ηλία Κασιδιάρη, που είχε ως αποτέλεσμα την αποπομπή της ΚΟ της Χρυσής Αυγής από τις συνεδριάσεις των επιτροπών.

«Με αυτή τη συμφωνία, τον Αύγουστο του 2018 πλησιάζουμε σε ένα τέλος της επιτροπείας» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης.

«Πρώτη φορά υπάρχουν καταγεγραμμένα σε μια συμφωνία τα ποιοτικά στοιχεία ενός κοινωνικού κράτους» πρόσθεσε και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι για πρώτη φορά καταγράφεται επίσημα η ανάγκη μείωσης του δημόσιου χρέους.

«Μέχρι το 2015 το ΔΝΤ δεν είχε δηλώσει σε έγγραφο την ανάγκη μείωσης του χρέους. Είναι η πρώτη φορά που αυτό καταγράφεται επίσημα. Και αυτό επιτεύχθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση μετά από μια σκληρή διαπραγμάτευση» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος, δεν θα εφαρμοστούν τα αρνητικά μέτρα. Και αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα δεν θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή τους. Η δική μας προσπάθεια είναι να διατηρηθεί η οικονομία σε σταθερό επίπεδο».

Ο κ. Καραγιαννίδης σημείωσε ότι μπορεί ένα από τα αρνητικά δημοσιονομικά μέτρα να είναι οι μειώσεις των συντάξεων, ωστόσο, όπως είπε, τα 2/3 δεν θα υποστούν καμία αλλαγή.

Σταϊκούρας: Από το σκίσιμο του μνημονίου, στο 2ο μνημόνιο

«Επιτομή της πολιτικής υποκρισίας και κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι το 4ο μνημόνιο», ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί των ημερών της η χώρα οπισθοχώρησε σε όλα τα επίπεδα και η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, η ανταγωνιστικότητα κατρακύλησε, η απαισιοδοξία εμπεδώθηκε.

«Από το σκίσιμο του μνημονίου περάσαμε στο δεύτερο μνημόνιο και από τα 12 δισ. παροχές, περάσαμε στα 14,2 δισ. ευρώ μέτρα. Αυτός είναι ο λογαριασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, με 16 αυξήσεις φόρων και με περικοπές των συντάξεων» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Η αριστερή μετρολαγνεία δεν σταματάει το 2018, αλλά πάει μέχρι το 2021, με μέτρα όπως η τεράστια μείωση του αφορολόγητου, η περικοπή των συντάξεων, μέτρα που συνιστούν τη μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση της πατρίδας μας» είπε.

«Η κυβέρνηση δεν κράτησε ούτε μια κόκκινη γραμμή. Έδωσε τα πάντα και δεν πήρε τίποτα. Από το ‘ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα’ περάσαμε σε μέτρα 5 δισ. Ο απόλυτος εθισμός στα μέτρα. Όλα για την εξουσία» είπε ο κ. Σταϊκούρας και χαρακτήρισε «επικοινωνιακή απάτη και φερετζέ για τα σκληρά μέτρα, τα αντίμετρα, αφού προϋποθέτουν διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων μόνιμα και την αξιολόγηση των θεσμών».

Κουτσούκος: Ψαλίδισμα κράτους πρόνοιας

Για ψαλίδισμα του κράτους πρόνοιας και όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων έκανε λόγο ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για μετάλλαξη.

«Εμείς έχουμε το πολιτικό θάρρος να καταψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα αυτού του 4ου μη νομιμοποιημένου και δεσμευτικού μνημονίου που παρατείνει τη λιτότητα, και να αντιπροτείνουμε μια νέα πολιτική πρόταση. Μια νέα οικονομική πρόταση, με μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, ώστε να πάμε σε ανάπτυξη και να βγάλουμε τη χώρα από την καταβύθιση και την καταβαράθρωση όπου την οδηγείτε» τόνισε ο κ. Κουτσούκος.

Απευθυνόμενος, δε, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Θα σας αφήσουμε να πανηγυρίζετε και να πάτε στα χωριά σας. Όταν τελειώσει αυτό το έργο, πολλοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στην Ελλάδα, αλλά κάπου αλλού θα είναι και θα απολαμβάνουν τις διακοπές τους».

Καραθανασόπουλος: Θανατηφόρο μείγμα για την εργατική τάξη

«Η κυβέρνηση προκαλεί τον ελληνικό λαό, συνεχίζει αταλάντευτα την αντιλαϊκή, βάρβαρη πολιτική της και εργάζεται για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και κατήγγειλε:

«Αυτό που συζητάμε σήμερα είναι το τέταρτο μνημόνιο, είναι ένα θανατηφόρο μείγμα για την εργατική τάξη, εμπόρους, αυτοαπασχολούμενους, λαϊκές οικογένειες, συνολικά τα λαϊκά στρώματα, που πατάει πάνω στα προηγούμενα μνημόνια».

Επίσης, σημείωσε ότι «τα μέτρα είναι μόνιμα και ήρθαν για να σημαδέψουν τα λαϊκά στρώματα». Ειδικά για τις συντάξεις, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι συνεχίζει και ολοκληρώνεται το «έκτρωμα Κατρούγκαλου», με νέες μειώσεις που συνιστούν τη χαριστική βολή για τους συνταξιούχους. Όπως τόνισε, οδηγούμαστε σε συντάξεις φτώχειας και εξαθλίωσης, καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης και ανοίγει ο δρόμος για την επέλαση των ιδιωτικών συντάξεων.

«Πολλές θα είναι οι μειώσεις από τη μείωση των επιδομάτων, από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, από τη μείωση του αφορολόγητου», επισήμανε ο κ. Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα και μία σειρά άλλων μέτρων, είναι τα προαπαιτούμενα για την επίτευξη των πλεονασμάτων.

Αλλά και για τα μέτρα στο πεδίο της εργασίας κατήγγειλε ότι προχωρούν στο πλαίσιο απελευθέρωσης της αγοράς για την εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών ομίλων και επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε «στάχτη στα μάτια τα αντίμετρα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κάνει αναδιανομή της φτώχειας.

Παπαχριστόπουλος: Ανακρίβειες για τα αντίμετρα

«Αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στο τέλος μιας διαδρομής πολύ σκληρής. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα είναι πολύ σημαντικό. Ανοίγει προοπτικές με μια υπερδύναμη. Και οι συναντήσεις που έχει με ηγέτες, δείχνει την υπερπροσπάθεια που κάνει σε μια κρίσιμη καμπή της χώρας» τόνισε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Έκανε λόγο για ανακρίβειες που ακούγονται σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα, σημειώνοντας πως δεν ακούγεται τίποτα για τα 600 εκατ. ευρώ για επίδομα στέγασης και αφορούν σε πάνω από 600.000 πολίτες ή τα 260 εκατ. ευρώ επίδομα σίτισης τέκνων και τα 300 εκατ. ευρώ επιχορήγηση του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση εργασίας.

«Η απάντηση στην υπερβολή και στην ανακρίβεια είναι ότι πάνω από 1,5 δισ. ευρώ είναι τα αντίμετρα και αφορούν ευάλωτες ομάδες πολιτών» τόνισε.

«Λάθη κάναμε, γιατί μόνο οι δικτάτορες δεν κάνουν. Μπορεί και να ξανακάνουμε. Δεν είμαστε έμπειροι, το είπαμε και να μας κρίνετε» τόνισε, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε να διαχειριστεί την χώρα, που ήταν ο αδύναμος κρίκος από τις ατασθαλίες που γίνονταν επί χρόνια» υπογράμμισε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ.

«Πολλά λάθη μπορεί να μας καταλογίσατε. Κανείς όμως σε αυτή την κυβέρνηση δεν έβαλε το χέρι του στο μέλι. Πονάμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο για αυτά που περνάει ο κόσμος, και τα περνάει γιατί κάποιοι λεηλάτησαν τη χώρα για πολλές δεκαετίες» κατέληξε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Μαυρωτάς: Θα στηρίξουμε τα θετικά

«Όσα θετικά υπάρχουν στο νομοσχέδιο θα τα στηρίξουμε ‘ακομπλεξάριστα’» ξεκαθάρισε ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, ενώ χαρακτήρισε αποτυχημένη τη διαπραγμάτευση και επικοινωνιακά τα αντίμετρα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία, παλαιοκομματικές πρακτικές και κουτοπονηριές, τονίζοντας ότι αντιλαμβάνεται τη διακυβέρνηση ως γιουρούσι στο κράτος, κάτι που έμαθε από τους προηγούμενους και το συνεχίζει.

«Όταν κάποιος είναι αναξιόπιστος του ζητάς τα 10 για να κάνει τα πέντε» τόνισε και σημείωσε ότι «είναι όνειδος για τη χώρα να μιλάμε για όσα μιλάγαμε το 2015».

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ