Μενού Κλείσιμο

Στα εγκαίνια έκθεσης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο η Άννα Μάνη: «Δι΄αυτά πολεμήσαμεν»

Το μότο της ξεχωριστής έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αποτελεί το προοίμιο της μεγάλης επετείου του 2021, μάς φέρνει στο νου τη φράση και την ιδιαίτερη ιστορία που κρύβεται πίσω της.

 

Μια φράση, που  φώτισε ξανά με το διορατικό και οξυδερκές ποιητικό του ταλέντο, ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης. Τρεις μόνο λέξεις που περικλείουν μέσα τους όλους τους αγώνες και τα οράματα του Έθνους. Τρεις λέξεις, από τις οποίες αναβλύζει με τον πιο συγκινητικό τρόπο η αδιάλειπτη και αδιάρρηκτη σύνδεση του επαναστατημένου ελληνικού λαού με το παρελθόν του. Η άρρηκτη συναισθηματική και πολιτιστική συνέχεια του ελληνισμού που έχει τις απαρχές της στην αρχαιότητα φωτίζεται από μια σειρά επιλεγμένων έργων τέχνης της κλασικής εποχής αλλά και μεταγενέστερα έργα Ευρωπαίων δημιουργών φτάνοντας στο σήμερα. Σήμερα, που περισσότερο από ποτέ νιώθει κάθε Έλληνας την ανάγκη να συνδεθεί με τον πατρογονικό του πολιτισμό και να αντλήσει από αυτόν όραμα και ελπίδα για το μέλλον. Μια έκθεση που κάθε Έλληνας αξίζει να επισκεφτεί.

Προσωπικά, δηλώνω περήφανη για τον φίλο, ιστορικό τέχνης, Θοδωρή Κουτσογιάννη, αναφέρει η βουλευτής Πιερίας Άννα Μάνη, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για έναν από τους κύριους συντελεστές του εγχειρήματος το οποίο προέκυψε ως αποτέλεσμα σοβαρής και επίπονης εργασίας.

Όπως τονίζει η κ. Μάνη, είναι ευκαιρία να θυμηθούμε τα λόγια του πιο πεφωτισμένου «αγράμματου» της Επανάστασης. Του στρατηγού Μακρυγιάννη: «Είχα δύο αγάλματα περίφημα, μια γυναίκα κι ένα βασιλόπουλο, ατόφια-φαίνονταν οι φλέβες, τόση εντέλειαν είχαν. Όταν χάλασαν τον Πόρο, τα ΄χαν πάρει κάτι στρατιώτες, και στ΄Αργος θα τα πουλούσαν κάτι Ευρωπαίων. Χίλια τάλαρα γύρευαν…Πήρα τους στρατιώτες, τους μίλησα: Αυτά, και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μην το καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας. Δι΄αυτά πολεμήσαμεν»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.