Μενού Κλείσιμο

Σπονδή στον πολιτισμό

Το Σάββατο ξεκινούν τα Ολύμπια Εν Δίω, τα αφιερωμένα στις 9 Πιερίδες Μούσες

Περισσότεροι από 13.000 φοιτητές και μαθητές έχουν δηλώσει ήδη ότι θα παρακολουθήσουν τα φετινά Ολύμπια Εν Δίω, τα οποία ξεκινούν το ερχόμενο Σάββατο. Αν μη τι άλλο και μόνο αυτό το στοιχείο να είχε στα χέρια της η Οργανωτική Επιτροπή, θα ήταν ευχαριστημένη. Ωστόσο δεν είναι μόνο η παρουσία των θεατών στοιχείο αισιοδοξίας, αλλά και η συμμετοχή των σχολικών σχημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με κάποιες από τις παραστάσεις να έχουν ξεχωριστό… ενδιαφέρον.

Χθες το πρωί, η Οργανωτική Επιτροπή του θεσμού, η Αντιπεριφερειάρχης, η Βουλευτής Πιερίας Μπέττυ Σκούφα, αλλά και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έδωσαν συνέντευξη τύπου, στην οποία εξέφρασαν την πεποίθηση πως όλα συνηγορούν στο ότι η φετινή διοργάνωση θα είναι ακόμη καλύτερη σε σχέση με τις ήδη πετυχημένες προηγούμενες.
Η «οικοδέσποινα» της συνέντευξης, Σοφία Μαυρίδου, χαρακτήρισε τα Ολύμπια Εν Δίω ως έναν θεσμό με «ουσιαστικό πολιτισμικό χαρακτήρα», ο οποίος μέσα από τη φιλοξενία των εκατοντάδων μαθητών δημιουργεί τους «μελλοντικούς πρεσβευτές» της Πιερίας. Αναφερόμενη στη συμβολή της Π.Ε. Ενότητας Πιερίας, τόνισε πως εκτός από ηθική στήριξη παρέχει και οικονομική (στο μέτρο που της επιτρέπει ο Καλλικράτης). Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Π.Ε. Πιερίας, έχει παραχωρήσει χώρο στο κτίριό της, όπου στεγάζεται ο θεσμός.
Παρούσα στη συνέντευξη τύπου και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Μπέττυ Σκούφα, η οποία (όπως ευθαρσώς παραδέχθηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής) όχι μόνο δεν αρνήθηκε να βοηθήσει στη γιγάντωση του θεσμού, αλλά είχε και καταλυτική συμβολή για τη στήριξη που εμπράκτως παρέχει στα Ολύμπια Εν Δίω το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (στα ΚΑΥΥ του οποίου θα φιλοξενηθούν αποστολές από άλλες περιοχές)
«Το έργο που επιτελείται μέσα από τα Ολύμπια εν Δίω είναι εκπαιδευτικά αξιόλογο» και ως τέτοιο έχει αξιολογηθεί και από το Υπουργείο Πολιτισμού είπε η κ. Σκούφα. Η βουλευτής Πιερίας, δεν παρέλειψε να συγχαρεί όσους συνεργάζονται για την διοργάνωση, σημειώνοντας με νόημα, πως για να υπάρξει επιτυχία στους στόχους που θέτει μια περιοχή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι άνθρωποι με όραμα, πάθος και μεράκι.
Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Δρ. Ιωάννης Καζταρίδης, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός, ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές προσέρχονται στο αρχαίο θέατρο Δίου, θεωρώντας μεγάλη τιμή να παρουσιάσουν το έργο τους στη σκιά του Ολύμπου και αυτό, όπως είπε, έχει μια ιδιαίτερη σημασία για όλους μας.
Ο Δρ. Ι. Καζταρίδης, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Αθανάσιο Μπίντα (είναι αυτός που συνέλαβε την ιδέα, όπως είπε), την Μυράντα Παππά (είναι η ψυχή της διοργάνωσης), αλλά και την Δώρα Τσαχουρίδου (η οποία ακούραστα και με συνέπεια διεκπεραιώνει τις αποφάσεις της Οργανωτικής Επιτροπής).
«Τα Ολύμπια εν Δίω ανήκουν σε όλους», είπε από την πλευρά του ο Θανάσης Μπίντας, ο οποίος στη σύντομη τοποθέτηση του, προτίμησε να εκφράσει την «αγωνία» του για το μέλλον, σημειώνοντας πως «ο θεσμός έφτασε ήδη ψηλά και δεν φτάνουν πλέον οι πλάτες πέντε ανθρώπων για να τον σηκώσουν.»

Χιλιάδες θεατές, δεκάδες σχήματα, εκατοντάδες αιτήσεις συμμετοχής!
Αν και στην περίπτωση του πολιτισμού τα αποτελέσματα δεν μετρώνται με νούμερα, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι αριθμοί που δείχνουν τη σημασία του θεσμού. Μια σημασία, που ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμη και εμείς οι ίδιοι, ενώ απέχουν παρασάγγας οι περισσότεροι από εκείνους που θα έπρεπε να είχαν στηρίξει το θεσμό, μετατρέποντάς τον σε ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία παραγωγής πολιτισμού.
Τα νούμερα, όπως τα παρέθεσε η κ. Μυράντα Παπά, είναι εντυπωσιακά! Περισσότεροι από 13.500 φοιτητές και μαθητές δήλωσαν πως θα παρακολουθήσουν τις παραστάσεις, που θα ανέβουν από 22 σχολεία της Ελλάδας και 5 του εξωτερικού.
Μαθητές από τα Χανιά, την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, αλλά και από την Κύπρο, το Ιράν, την ΠΓΔΜ, την Ουγγαρία και την Κροατία, περιμένουν με ανυπομονησία να πατήσουν το πόδι τους στο ιερό Δίον και να παρουσιάσουν τις δουλειές τους στο αρχαίο Θέατρο.
Η επιλογή των σχημάτων, όπως είπε η κ. Παπά, ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση, αφού η Οργανωτική Επιτροπή έπρεπε να επιλέξει 27 σχολεία, ανάμεσα στις 400 και πλέον αιτήσεις (και DVD) που κατέφθασαν στα γραφεία της!
Είναι ένας θεσμός που έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα από την εκπαιδευτική κοινότητα είπε η κ. Παπά και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Από την άλλη, είναι απίστευτο το επίπεδο των παραστάσεων που παρουσιάζουν οι μαθητές, δείγμα της δουλειάς που γίνεται στα σχολεία.
Η κ. Παπά, έκανε ειδική αναφορά στο σχήμα από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σημειώνοντας πως οι μαθητές της γειτονικής χώρας θα παρουσιάσουν την παράστασή τους στην Ελληνική γλώσσα και αυτό αν μη τι άλλο σημαίνει κάτι, για τις «γέφυρες» που χτίζει ο πολιτισμός ανάμεσα σε λαούς.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ