Μενού Κλείσιμο

Σωστό μέρισμα με λάθος… μοιρασιά

 Ψηφίστηκε από τη Βουλή χθες το «κοινωνικό μέρισμα»

Τα ξίφη τους για την προέλευση του ποσού αλλά και τον τρόπο διανομής του κοινωνικού μερίσματος διασταύρωσαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του σχετικού Νόμου, που ψηφίστηκε χθες. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκαν όπως είναι φυσικό και οι ευθύνες για την ανείπωτη τραγωδία στη δυτική Αττική με τους 20 νεκρούς.

«Μοιράζουμε 1,4 δις. ευρώ σε 3,5 εκ. Έλληνες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Είναι κάτι που απορρέει από την ψυχή της αριστεράς και εντός του μνημονίου δείχνουμε την ταξική μεροληψία στους μη έχοντες», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο γενικής εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γεράσιμος Μπαλαούρας .

Αναφερόμενος στην τραγικότητα των ημερών με τις φονικές πλημμύρες στη δυτική Αττική, τόνισε πως κάποιοι της αντιπολίτευσης, είπαν πως «φταίει η περιφέρεια και η Δούρου για τα τουλάχιστον 40 χρόνια ανομία».

Ο γενικής εισηγητής της ΝΔ Ιωάννης Βρούτσης, αναφέρθηκε αρχικά στην ανείπωτη τραγωδία στη δυτική Αττική. Όπως τόνισε, όταν άρχισε να αποκαλύπτεται το μέγεθος της τραγωδίας, όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν βγάλει και το συμπέρασμα. «Οι μισοί λέγαμε ότι φταίνε τα 40 χρόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων και οι άλλοι μισοί ότι φταίει η κλιματική αλλαγή. Σήμερα που πλέον βλέπουμε με δέος την ανείπωτη τραγωδία με τους 20 νεκρούς, πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να σταθούμε δίπλα στον κόσμο και να συζητήσουμε μέτρα που θα απαλύνουν τον πόνο. Να απαντήσουμε σε ερωτηματικά για το αν υπάρχουν και που ευθύνες για την τραγωδία».

Εγείρονται αμείλικτα ερωτήματα, πρόσθεσε, όπως «αν είχαν προβλεφθεί ή όχι ακραία καιρικά φαινόμενα από την ΕΜΥ. Τι έκανε και τι μέτρα πήρε η πολιτική προστασία. Τα ρέματα φέτος καθαρίστηκαν και ποιος έχει την ευθύνη. Τι ενέργειες έκανε η περιφέρεια για την αντιπλημμυρική θωράκιση».

Για το κοινωνικό μέρισμα, είπε ότι πρόκειται για προϊόν ολέθριων εισφορών . Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει καθυστέρηση στην αποκλιμάκωση της ανεργίας η οποία συντελείται με μη υγιή τρόπο. «Θριαμβολογείτε για τη γενιά των 360 ευρώ και μας εγκαλέσατε γιατί τολμήσαμε να πούμε ότι όλοι όσοι θα πάρουν το μέρισμα, θα πληρώσουν 7,5 δις ευρώ νέα μέτρα έως το 2022» είπε.

Προχωρήσατε, πρόσθεσε, σε υπερφολόγηση της μεσαίας τάξης. «Εμείς θα ψηφίσουμε το κοινωνικό μέρισμα. Ο ειδικός σας εισηγητής στην επιτροπή είπε ότι ήταν λάθος ο τρόπος που μοιράστηκε πέρυσι το κοινωνικό μέρισμα. Πέρυσι η ΝΔ δεν καταψήφισε το μέρισμα αλλά δήλωσε παρών γιατί είχε πει πως έπρεπε να μοιραστεί πιο δίκαια. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η φτωχοποίηση των ελλήνων», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιωάννης Κουτσούκος, υπογράμμισε ότι βλέμμα μας πρέπει να το έχουμε στις οικογένειες των θυμάτων. «Πρέπει να βρούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να ενισχύουμε τους πληγέντες. Μην έχετε την πρεμούρα να προστατέψετε την κ. Δούρου. Δεν μπορεί να μην έχει καμία ευθύνη η κ. Δούρου» είπε απευθυνόμενος στον Μπαλαούρα.

Για το κοινωνικό μέρισμα, είπε ότι εμείς συμβάλλαμε να καταβληθεί το μέρισμα του 2014, αυτό που ο κ. Τσίπρας αποκαλούσε ματωμένο. «Και όταν εσείς φέρατε το μέρισμα πέρυσι εμείς με την ίδια συνέπεια το υποστηρίξαμε και καταθέσαμε πρόταση να είναι μεγαλύτερο και να πάει για την προστασία της οικογένειας και στη μείωση των φόρων. Ερχόσαστε φέτος με την ίδια συνταγή, με μία νομοθετική ρύθμιση γενικού χαρακτήρα», σημείωσε ο κ. Κουτσούκος. Ο στόχος μας πρόσθεσε δεν είναι να φτωχαίνουμε τους πολίτες και μετά να τους δίνουμε επιδόματα.

«Οι τεράστιες καταστροφές αναδεικνύουν την τραγική έλλειψη υποδομών και κυβερνητικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα. Αναδεικνύουν την περιφρονητική στάση απέναντι στον άνθρωπο», τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, για να προσθέσει λέγοντας ότι «είναι εγκληματικές οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης όπως και των προηγούμενων αλλά και της περιφέρειας αττικής».

Τα αντιπλημμυρικά έργα, πρόσθεσε, τα αντιμετωπίζουν ως κόστος. «Αυτοί που εμφανίζουν ως αιτίες της καταστροφής στη δυτική Αττική την κλιματική αλλαγή, πρέπει να απαντήσουν πώς πάντα θύματα είναι όσοι ζουν σε φτωχογειτονιές».

Για το κοινωνικό μέρισμα, είπε ότι μοιράζουν μία αφορά το χρόνο ένα μικρό ποσό από το μεγάλο πλιάτσικο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ που ονόμαζε το πλεόνασμα ματωμένο τώρα μιλάει για υπεραπόδοση. Από τα 100 που περικόβονται, δίνεται ένα στους πιο εξαθλιωμένους και το παρουσιάζετε ως δικαιοσύνη και κοινωνική πολιτική. Η κυβέρνηση επέλεξε να εξαπατήσει με τον αριθμό των δικαιούχων και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος».

Το ΚΚΕ, κατέληξε, θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου γιατί αφορά επιστροφή ενός πολύ μικρού ποσού από τη μεγάλη ληστεία των εισοδημάτων εργαζομένων».

Ο Γιώργος Λαζαρίδης από τους ΑΝΕΛ αναφέρθηκε σε μία σειρά φυσικών καταστροφών που έγιναν στο παρελθόν χωρίς από τότε, όπως είπε, να έχει γίνει το παραμικρό. Τα αθώα θύματα που θρηνήσαμε, είπε, είναι αποτέλεσμα ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε τίποτα . Οι ευθύνες είναι αυτής της κυβέρνησης που είναι δύο χρόνια, αναρωτήθηκε».

Όσο αφορά στο κοινωνικό μέρισμα, είπε ότι δίνεται για τη στήριξη των αδύναμων πολιτών για δεύτερη συνεχή χρονιά. Το μέρισμα είναι 250 έως 900 εύρω με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

Το κλίμα για την οικονομία, πρόσθεσε, είναι θετικό, δρομολογείται η έξοδος από τα μνημόνια και προχωρούμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα θα ψηφιστεί από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες παρά το γεγονός ότι δεν είναι σωστά μελετημένο, τόνισε ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι. «Η προέλευση του έρχεται από την υπερφολόγηση της μεσαίας τάξης. Δεν προήλθε από την πάταξη της φοροδιαφυγής και από το λαθρεμπόριο. Γίνεται μία αναδιανομή της μιζέριας».

Η μεσαία τάξη, πρόσθεσε, στραγγαλίζεται. «Ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα εξαρτάται από τα επιδόματα και την καλοσύνη της εκάστοτε κυβέρνησης. Πως μπορεί να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος; Πρέπει να παράγουμε πλούτο και να προσελκύσουμε επενδύσεις».

Για τις φονικές πλημμύρες, αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες του κράτους αλλά και στις ευθύνες της τωρινής κυβέρνησης. Την Τετάρτη, είπε, κάναμε κάποιες προτάσεις για τους πληγέντες της δυτικής Αττικής. Δάνεια με συνοπτικές διαδικασίες, επιδοτήσεις για να στηθούν στα πόδια τους επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ